StoryEditor
torcida stiže na maksimir

U Zagrebu se igra utakmica visokog rizika: Policija izdala upute za navijače

Piše desk  /  17.12.2023., 14:11h

U nedjelju, 17. prosinca 2023. godine s početkom od 17 sati i 15 minuta Maksimiru u Zagrebu odigrat će se nogometna utakmica SuperSport HNL-a između GNK Dinamo i HNK Hajduk. Događaj je proglašena utakmicom visokog rizika i sukladno tome policija će tijekom cijelog dana s dovoljnim brojem policijskih službenika poduzimati sve mjere sigurnosti.

U svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira tijekom putovanja na utakmicu i povratka, kao i neometanog odigravanja nogometne utakmice, policija će poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i Protokolu o sigurnosti na utakmicama visokog rizika, izvijestili su iz MUP-a.

 Obavijest za posjetitelje/gledatelje 

Ulazi u stadion Maksimir bit će otvoreni u 15 sati i 15 minuta za tribine zapad i sjever, a od 14 sati i 45 minuta za tribinu jug predviđenoj za smještaj gostujućih navijača. 

"Pozivamo posjetitelje da na vrijeme krenu prema stadionu te da, ako mogu, koriste javni prijevoz radi izbjegavanja gužve. Imajte na umu posebnu regulaciju prometa koja će biti na snazi", javili su iz policije. 

Na dan odigravanja utakmice u nedjelju 17. prosinca 2023. godine organizator je u suradnji s Gradom i policijom uspostavio posebnu regulaciju prometa tako da će od šest sati za sav promet biti zatvoreno nekoliko prometnica u gradu. 

Posebna regulacija prometa

Uoči utakmice za promet će od šest sati ujutro do ponoći biti zatvoreno: parkiralište ispred zapadne tribine stadiona Maksimir, parkiralište tržnice Borongaj, poligon za obuku vozača Borongaj, parkiralište kod bazena Svetice, parkiralište od spomenika Bacača diska do zapadnoga parkirališta stadiona Maksimir, Ulica D. Budaka od tržnice Borongaj do bazena Svetice, Hitrecova ulica i parkiralište na Hitrecovoj ulici, zapadno parkiralište Ekonomskog fakulteta, Trg J. F. Kennedyja i južni nogostup Maksimirske ceste u dužini sjeverne tribine stadiona Maksimir.

Obavijest za gostujuće navijače

Prihvat gostujućih navijača na NP  Lučko predviđen je od 12 sati, a navijači koji stignu do 14 sati bit će pravovremeno prepraćeni do "sterilne zone" stadiona Maksimir.  

Zbog pojačanog prometa, aktivnosti prihvata i okupljanja navijača provodit će se iza naplatnih kućica, kako bi se izbjeglo dodatno opterećenje protočnosti prometa izlaska s autoceste. Parkiralište za gostujuće navijače organizator je osigurao na prostoru poligona za obuku vozača Borongaj.

Poštivanje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

Na ulazima u stadion redarska služba provodi sigurnosne provjere. Sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno je: unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga, unošenje pirotehničkih sredstava i oružja, paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita, maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način s ciljem prikrivanja identiteta, unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti kao i pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje.

Sva uočena protupravna ponašanja bit će sankcionirana sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugim zakonima. Pored ostalog, ulazak u stadion odbit će se: posjetiteljima pod utjecajem alkohola, osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu, posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete i osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici.   

Foto i video snimanja javnih okupljanja

Policija će, na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima - prije,  za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice - audio i video  snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima. 

"Pozivamo posjetitelje i gledatelje oba javna okupljanja da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu", zaključili su iz MUP-a. 

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 01:57