StoryEditor
xhaka grli tadića

U Srbiji bijesni zbog karikature koju je objavila FIFA: "Baš je izabrala mučkog provokatora"

Piše desk  /  15.06.2022., 11:03h

Promotivna karikatura kojom je FIFA najavila Svjetsko prvenstvo u Kataru uzrokovala je mnogo reakcija u srpskim tabloidima. Razlog za to nalazi se na desnoj strani karikature na kojoj Granit Xhaka, kapetan švicarske nogometne reprezentacije albanskog podrijetla, grli srpskog kapetana Dušana Tadića.

"Provokacija ili veliki gaf?" navodi Kurir u naslovu kojim je popratio objavu karikature kapetana reprezentacija koje su se plasirale na SP pa piše: "I sve ovo ne bi bilo ni toliko neobično da FIFA nije napravila veliki gaf. Slučajno ili namjerno, ne znamo, ali je fotografija svakako izazvala dosta reakcija."

"Ako se u obzir uzme činjenica da je Xhaka, inače albanske nacionalnosti, ovdašnjoj javnosti poznat po provokacijama na terenu tako što golove slavi pokazujući simbole "dvoglavog orla", ostaje da se zapitamo koju je poruku umjetnik karikaturist zapravo htio poslati?!"

"FIFA šokirala Srbiju", piše Alo uz pitanje "Zašto našeg Tadića grli mučki provokator Xhaka?", "Dušan Tadić im ovo neće oprostiti", nastavlja se i baš kao i u Kuriru postavlja pitanje je li FIFA to napravila slučajno ili s namjerom.

Xhaka je za Novosti "albanski provokator", a FIFA-ina karikatura također gaf koji je "izazvao dosta polemike". O Xhaki kao "albanskom provokatoru" piše i Informer dodajući da se FIFA osramotila. "Srbija je u grupi sa Švicarskom, Brazilom i Kamerunom, pa su mogli, recimo, staviti kako Neymar grli Tadića. Ali, ne! FIFA je baš izabrala mučkog provokatora."

"Ako ste zaboravili, da podsjetimo. Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji prije četiri godine Xhaka je napravio veliki skandal. Švicarska je savladala Srbiju 2:1, a Xhaka je, kao i Shaqiri, nakon postizanja gola provocirao i  pokazivao "dvoglavog orla" što je simbol Albanije. Nažalost, zbog provokacija bili su simbolično kažnjeni novčano. Zbog toga se sigurno moglo izabrati bolje idejno rješenje od Xhake, ali FIFA izgleda ima kratko pamćenje ili nas i ona provocira. Nije potrebno reći da je FIFA iznervirala Srbe na društvenim mrežama", navodi se, prenio je Index Sport.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:26