08.10.2021.,Varazdin - Hrvatska U-21 reprezentacija u kvalifikacijama za Euro igra protiv Norveske.VJERAN ZGANEC ROGULJA/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
novi val

U potrazi za nasljednikom Luke Modrića: Vrijeme je za Luku Sučića

Filip BilićPiše Filip Bilić  /  11.10.2021., 11:14h
Nakon što je Mateo Kovačić u pobjedi nad Ciprom zaradio žuti karton zbog kojeg će morati odraditi jednu utakmicu suspenzije, izbornik Dalić je na njegovo mjesto pozvao Luku Sučića. Predvodnik mlade reprezentacije „Vatrenih“ i jedan od najvećih talenata Red Bull Salzburga bi svoj prvi eventualni nastup za seniore mogao ostvariti u već večeras protiv Slovačke. Najbolji svjetski skauti su već odavno upoznati sa njegovi mogućnostima, no tko je Luka Sučić i što on donosi hrvatskoj reprezentaciji u budućnosti?

Nakon polufinalne utakmice Lige Nacija između Italije i Španjolske mediji su osim prolaska „Furije“ i odlične utakmice općenito,veliku pozornost dali nastupu mladog Gavija. Pablo Martín Páez Gavira ili Gavi je igrač Barcelone, 17-godišnji izdanak „La Masie“ kojeg je izbornik Luis Enrique neočekivano ubacio u „vatru“ u tako važnoj utakmici. Golobradi tinejdžer se odlično nosio sa vrhunskim protivničkim veznim igračima kao što su Jorginho, Barella i Veratti, te je između njih izgledao kao „odrastao“ muškarac.

Slična situacija je bila na prošlom EURU kada je Enrique dao veliki prostor Pedriju, Southgate isto učinio sa Sakom, a Martinez sa Jeremyem Dokuom. Svi su oni, kao i naš Joško Gvardiol dobili priliku na najvećoj pozornici, neki su je iskoristili bolje, neki lošije.

No, činjenica je da su izbornici sve manje konzervativni po pitanju pružanja prilike mladim igračima. Baš nakon što smo sa nikada mlađom obranom sigurno odradili gostovanje na Cipru, iako je Dalić pred možda odlučujuću kvalifikacijsku utakmicu mogao odabrati „sigurnije“ rješenje, hrvatski izbornik je Kovačićevo mjesto ustupio 19-godišnjem Sučiću.

Život u dijaspori i Red Bullova akademija

Kao veliki broj ljudskih sudbina u Središnjoj Bosni 90-tih godina, roditelji Luke Sučića morali su pobjeći iz ratnog vihora i odseliti se u mirnije i prosperitetnije dijelove Zapadne Europe. Iz Bugojna su preselili u Linz gdje se 2002. godine rodio mali Luka. Nastupajući za manje lokalne klubove već u pionirskim uzrastima prepoznali su ga skauti Red Bulla i pozvali u svoju akademiju. Pred roditeljima je bila teška odluka, nije se radilo o tome hoće li se njihov sin sada morati tek malo više posvetiti nogometu, nego je ponuda tražila selidbu u Salzburg i potpunu promjenu načina života. 

Da stvari stavimo u vremenski kontekst, Sučić se sa 13 godina odvojio od roditelja i preselio u Red Bullov internat u Salzburgu. Još prije nego što je pošao u srednju školu, Luka je morao odrasti preko noći i naviknuti se na potpuno novi režim. Trening, hrana, učenje, spavanje i tako u nedogled, iz dana u dan. Tempo je bio ubitačan, ali je bio odličan filter da  između stotine djece iz svakog ugla svijeta, na površinu isplivaju samo oni najvrjedniji. 

Red Bullova akademija nije nogometna akademija u bazičnom značenju te riječi, to je inkubator za nogometne talente. Razgranata skautska mreža koja je doprijela u svaki kutak zemlje, moderne metode treninga popraćene sa najboljom mogućom infrastrukturom, te strukom koja je uz svjetski prepoznatljiv brend  razvila i prepoznatljiv stil igre. Zbog toga njegova priča nije ona tipična sa naših prostora, o siromašnom klincu koji je krenuo sa ulice i postao zvijezda. 

Slično kao i Ivan Rakitić, Luka se rodio i nogometno odgojio u dijaspori, daleko od očiju naše javnosti. Olakšavajuća okolnost toga bila je da Sučića nitko nije mogao „svojatati“. Nije bio kompromitiran odnosima sjevera i juga i menadžerskim igricama u kakve su obično upleteni naši mladi igrači. Sučić se od najranijih početaka razvijao u savršeno kontroliranim uvjetima, u Red Bullovom laboratoriju iz kojeg izlaze igrači novog kova.

Prototip modernog veznjaka

Napredovajući kroz Red Bullove mlađe uzraste, 2019. je počeo nastupati za FC Liefering, Salzburgov razvojni klub koji se natječe u drugoj austrijskoj ligi. Nastupajući usporedno za Liefering i Salzburgovu U19 ekipu, Sučić je odigrao odlično kampanju u UEFA-inoj Ligi prvaka mladih gdje je vodio Salzburg do polufinala. U 10 nastupa upisao je šest pogodaka i dvije asistencije, uključujući važne pogotke protiv Napolija, Liverpoola i Reala. Stoga, bilo je pitanje vremena kada će ga pozvati u prvu ekipu Salzburga, a kada je ovog ljeta prva zvijezda ekipe Dominik Szoboszlai prešao u RB Leipzig, Sučiću se otvorilo mjesto u prvoj ekipi. U novoj sezoni postao je jedan od stožernih igrača austrijskog prvaka, od deset prvenstvenih utakmica od prve minute je započeo je osam, gledajući sva natjecanja u 14 nastupa upisao je dva gola i tri asistencije. 

Osim što Salzburg suvereno vlada austrijskom ligom, nakon dvije odigrane utakmice drže i prvo mjesto u skupini Lige Prvaka ispred Seville, Wolfsburga i Lillea. Baš je svoj prvi gol u službenoj utakmici za Salzburg zabio u Ligi prvaka protiv Seville, na toj utakmici je dva puta pucao sa bijele točke, sa polovičnim uspjehom. No, ono gdje je hrvatski mladi igrač zapeo za oko našoj  javnosti su igre u dresu mlade reprezentacije. Izabranici Igora Bišćana zasada su pobijedili sve tri utakmice u kvalifikacijskoj grupi za EURO, a mlada zvijezda Salzburga je u taj 100%-tni učinak ugradila tri gola i dvije asistencije.

Kao i kod većine mladih igrača koji tek ulaze u seniorski nogomet, Sučić još nije jasno određen pozicijom i ulogom na terenu. Zasada ga možemo okarakterizirati kao centralnog veznjaka koji u klubu i reprezentaciji igra nešto drugačije uloge. Mladi Salzburgov strateg Matthias Jaissle najčešće ga koristi na desnoj strani veze u 4-1-2-1-2 romb formaciji. Sučić se svojim fizičkim predispozicijama odlično uklapa u Red Bullov stil visokog intenziteta, usprkos 185 centimetara visine, dosta je brz  i nema problema sa pokrivanjem velikog prostora što ova pozicija očekuje od njega. 

U Salzburgu mu dodatna dva igrača u vezu omogućuju nešto slobodnije kretanje prema naprijed, fizički dominantan Camara zadužen je za prvu liniju distribucije i prevenciju kontra napada, pa se Sučić može ponuditi između linija gdje do izražaja dolaze njegove najbolje kvalitete –  prvi dodir, kontrola lopte, kreacija i završno dodavanje. 

U mladoj reprezentaciji Bišćan ga koristi nešto povučenije, obično u paru sa Liberom, Franjićem ili Palaversom gdje Sučić puno više vremena provodi „na lopti“ nego li u klubu. Kao moderan i kompletan veznjak, jednako dobro može držati konce igre u svojim rukama, primati loptu od stopera, donositi je naprijed kroz precizna duga dodavanja ili dribling. Jedno od najboljih oružja u njegovom širokom arsenalu je odlična lijeva noga i šut sa distance u koji se iz prve ruke u prijateljskom susretu uvjerila i Barcelona.

Da je specijalist za prekide, što kroz direktan udarac, što kroz ubačaj, dokazao je u posljednjim utakmicama za mladu reprezentaciju. U važnoj pobjedi protiv Norveške upisao je po jednu asistenciju iz slobodnog udarca i kornera, dok se u prvom kolu i sam upisao u strijelce iz prekida.

Njegova raznovrsnost, fizička snaga, stamina, te odlične taktičko-tehničke predispozicije omogućuju mu da se u budućnosti razvije na svakoj od pozicija u vezu. U kontekstu današnje utakmice protiv Slovačke, Dalić ga može koristiti u nekoj od inačica romba ili kao visoku „osmicu“ na desnoj strani 4-3-3 formacije uz Brozovića i Modrića. Ako se Sučić nastavi razvijati u ovom ritmu i ako njegovu karijeru zaobiđu ozljede, nakon odlaska Luke Modrića u mirovinu, broj 10 bi mogao pasti u dobre ruke.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 23:31