StoryEditor
najava derbija

Tudora pitali koliko je slobode dao igračima pa im očitao lekciju: "Ja nisam Talijan, nego Hrvat..."

Piše desk  /  18.09.2022., 14:31h

Momčad hrvatskog trenera ima protiv Majera & Co. šansu domoći se prvog mjesta, treba im i pomoć Lyona

Počeli su Francuzi 8. kolo u petak kada je Lorient trijumfirao kod Auxerrea te se na vrhu bodovno izjednačio s Paris SG-om i Marseilleom, nastavili ga u subotu s dvije utakmice, ali glavna pozornica rezervirana je za nedjelju kad će u akciju dvije vodeće momčadi prvenstva. Igor Tudor sa svojim Marseilleom dočekuje Rennes, dok je pred PSG-om derbi u Lyonu.

Nikad Marseille nije ovako dobro otvorio Ligue 1 kao sada pod vodstvom hrvatskog trenera, no u Ligi prvaka OM ne briljira, a i sam Tudor se otvoreno požalio na težak ritam igranja dvije utakmice tjedno. Ni njegov nedjeljni suparnik nije u drugačijoj situaciji, budući da Rennes nastupa u skupinama Europske lige. Za sudar na Velodromeu gosti su imali i dva dana odmora manje, budući da su Europu igrali u četvrtak, a njihov domaćin u utorak.

- Porazi su dio igre, pogotovo u Ligi prvaka. Momčad je u dobrom psihološkom stanju, a u elitnom europskom natjecanju za uspjehe su potrebna savršena izdanja uz dozu sreće. Moji igrači su motivirani, Rennes je naša posljednja utakmica u ovom ciklusu koji želimo završiti u stilu. Želimo pobjedu pred našim navijačima i ostati tamo gdje jesmo, na prvom mjestu - naglasio je Tudor, prenose Sportske novosti.

Pitali su francuski novinari Tudora “dolazite iz talijanske nogometne kulture, poznate po strogoj taktičkoj disciplini, koliki je dio slobode koji pružate svojim igračima?”. Tudor je bio jasan:

- Ja nisam Talijan, ja sam Hrvat! Stavljanje talijanskog, španjolskog, francuskog nogometa u ladice - to ne postoji. Godina je 2022. i možemo pričati samo o posebnostima pojedinih trenera, ne o kulturnim stilovima država. Kvaliteta trenera je da shvati što iz svojeg nogometa može prebaciti igračima koje ima na raspolaganju.

Lovro Majer jedan je od ključnih igrača Rennesa, odigrao je u četvrtak sjajno protiv Fenerbahčea, ali nije potpuno spreman. Francuski mediji podvlače da hrvatski reprezentativac neće startati, da će svoje mjesto u veznom redu najvjerojatnije prepustiti Flavienu Taitu. Rennes je bez poraza u posljednjih pet utakmica u svim natjecanjima, ali u Marseilleu za pobjedu ne zna od 2017. godine.

- Volim igrati na Velodromeu, tamo je posebna atmosfera. No stižemo po bodove, ne kao turisti! Imali smo dva dana manje za rekuperaciju, a ovi ljudi koji rade raspored imali su vrhunsku ideju kad su utakmicu stavili u 15 sati. Vidi se da puno razmišljaju... - ironičan je trener Rennesa Bruno Genesio, koji za Tudorov OM kazao:

- Imaju jako dobar sustav igre i momčad koja može igrati na više frontova. Stalno pritišću, imaju i dosta ofenzivnih opcija, a na svom stadionu su zasad nepobjedivi. No mi imamo svoj plan.

Dobije li Marseille, na stanku može otići s prvog mjesta. No za to mu treba pomoć Lyona koji dočekuje PSG. Parižanima fale Kimpembe i Sanches, no sve je lakše kad je tu čudesni trojac Mbappé, Neymar, Messi. Lyon ima dva uzastopna ligaška poraza, oba u gostima, ali i osam uzastopnih domaćih pobjeda u Ligue 1 ostvarenih gol-razlikom 30:10. Niz je večeras na velikoj kušnji...

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:13