StoryEditor
prognoza popularne stranice

Transfermarkt: Hrvatska je jača nego u Rusiji, nikoga ne bi trebalo iznenaditi ako ponove uspjeh

Piše desk  /  18.11.2022., 07:42h

Hrvatska reprezentacija u Katar dolazi kao aktualni viceprvak svijeta, ali kad se govori o najvećim favoritima za titulu prvaka, ona se ne spominje u uskom krugu tih reprezentacija. Hrvatska je u tim razgovorima "momčad koja prolazi ispod radara, a mnogo se poboljšala u odnosu na Svjetsko prvenstvo u Rusiji", ističe Transfermarkt u analizi hrvatske reprezentacije, prenosi Index Sport.

U uski krug favorita za svjetsku titulu većina uvrštava branitelja naslova Francusku, Brazil i Argentinu. U Stats Performovom modelu predviđanja Svjetskog prvenstva pomoću umjetne inteligencije Hrvatska je zasjela na 11. mjesto kad su se predviđali favoriti.

BBC je istaknuo da je malo vjerojatno da će Hrvatska ponoviti svoj rezultat iz Rusije, a ESPN je na svojim društvenim mrežama objavio grafiku s 10 najvećih favorita za osvajanje nadolazećeg Svjetskog prvenstva koje se krajem ove godine igra u Kataru. Hrvatska se nije našla na tom popisu.

"Prije četiri godine momčad Zlatka Dalića je šokirala svijet kad je u Rusiju stigla kao momčad na koju nitko nije računao, a onda je nanizala pobjede protiv Nigerije, Argentine i Islanda u skupini, prije no što je pobijedila Dansku i domaćina na jedanaesterce. Tada, da bi bilo još dramatičnije, Luka Modrić & Co. svladali su impresivnu Englesku i izborili finale Svjetskog prvenstva protiv Francuske", podsjeća se na pobjednički niz Hrvatske u Rusiji.

"Činilo se da je sudbina konačno napustila malu naciju nakon što je stigla na stadion Lužnjiki kad je Mario Mandžukić u 18. minuti zabio autogol i unatoč golu kojim je Ivan Perišić izjednačio, pa i kasnijem pogotku spomenutog Mandžukića. Kylian Mbappe & Co. otišli su do najveće nagrade koju nogomet može ponuditi", dodaje se.

Transfermarkt potom citira Andreja Kramarića koji je rekao da će igrači biti sretni ako uspiju ponoviti uspjeh iz Rusije. "Iako se to možda čini kao želja, brzi pogled na postavu Hrvatske u 2018. i na postavu s kojom igra danas može sugerirati da Kramarić ima temelja za optimizam. Bez sumnje je u pitanju jača momčad od one koja je prije četiri godine igrala finale", ističe se.

"Da bismo ovo razmotrili, trebamo samo pogledati početnih 11 koji su se suočili s Francuskom tog kobnog dana. Iako je Hrvatska imala istinske zvijezde u Modriću, Ivanu Rakitiću i Mandžukiću, imala je i niz igrača za koje bi se moglo reći da nisu bili dorasli utakmici te razine. Kao što su Ivan Strinić, Dejan Lovren i Ante Rebić, koji su svi igrali dobro tijekom turnira, ali sigurno nisu bili zvijezde."

Podsjećajući na nedavne uspjehe Hrvatske u Ligi nacija, navodi se da nova generacija mladih igrača namjerava biti bolja od onih koje je zamijenila. "Lovren je ustupio mjesto vrlo talentiranom Jošku Gvardiolu, Borna Sosa zauzeo je Strinićevo mjesto na lijevom boku, a Rakitićev odlazak je više nego kompenziran pojavom Matea Kovačića kao osvajača Lige prvaka s Chelseajem.

Kada se te igrače spoji s Perišićem i Modrićem, dokazanim igračima kao što su Marcelo Brozović i Kramarić, nikoga ne bi trebalo čuditi ne samo da Hrvatska prođe skupinu već i da je osvoji, piše dalje Transfermarkt. "A nakon toga, Dalićeva momčad točno zna što joj je potrebno za novo finale."

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 23:30