StoryEditor
dopinška afera

Tko stoji iza "izdaje"? Slijedi li lančana reakcija u kojoj će pasti niz velikih zvijezda?

Piše desk  /  23.10.2022., 12:18h

Najavila je siguran povratak u 2023., ali sada to, u novim okolnostima, više nije tako sigurno.

Vijest da je Simona Halep, dvostruka Grand Slam pobjednica, nekadašnja najbolja tenisačica svijeta kroz 64 tjedna u razdoblju od listopada 2017. do siječnja 2019., bila pozitivna na dopinškoj kontroli obavljenoj na US Openu krajem kolovoza, nanovo je iz krivih razloga protresla svijet tenisa.

Rumunjka je odmah opovrgnula da je išta zabranjeno uzimala svjesno i najavila "borbu za istinu do kraja". Zasad se zna da je Halep prvu vijest o pozitivnom nalazu dobila još 7. listopada, ali je tražila i testiranje B uzorka, očito uvjerena u svoju nevinost. Međutim, i drugi je nalaz donio pozitivan rezultat na supstancu roxadustat. Halep je time automatski suspendirana na neodređeno vrijeme, odnosno do pravnog raspleta slučaja.

Maksimalna kazna za korištenje spomenutog sredstva ide i do četiri godine zabrane igranja.

Najveći teniski trenuci Simone Halep dogodili su se 2018. osvajanjem Roland Garrosa, odnosno 2019. osvajanjem Wimbledona. Unazad dvije-tri godine često je, međutim, bila ozlijeđena, pa je svako malo bila na prisilnim pauzama, gubila formu, pa se vraćala, pa opet pauzirala. Takav ritam, priznala je u jednom ranijem intervjuu, doveo ju je do razmišljanja početkom ove godine da prekine karijeru.

Međutim, onda je opet "oživjela", igrala i polufinale Wimbledona, vratila se u Top 10, osvojila Toronto (WTA1000), ali na "kobnom" US Openu izgubila već 1. kolo od malo znane ukrajinske kvalifikantice Darije Snigur. Ubrzo potom objavila je da više neće igrati u 2022. jer se podvrgnula operaciji nosa radi korekcije dišnih puteva, a usput "odradila" i estetski zahvat "koji je oduvijek htjela".

Najavila je siguran povratak u 2023., ali sada to, u novim okolnostima, više nije tako sigurno.

Kada su takve škakljive stvari u pitanju, mnogi se ne žele miješati, odnosno držati bilo čiju stranu da kasnije ne bi slučajno završili na krivoj strani. Neki su iz teniske zajednice ipak reagirali na vijest o Halep, a ovako na prvu, u odnosu na posljednji veći teniski "incident" s dopingom - onaj Marije Šarapove - dojam je kako je veća spremnost stati u obranu Simone Halep nego li što je to bio slučaj s Ruskinjom.

- Iako nismo najbolje prijateljice, znam Simonu desetljećima i poznajem je dovoljno dobro da vjerujem kako nikad ne bi namjerno i dotaknula bilo kakvo dopinško sredstvo - rekla je njezina sunarodnjakinja i teniska kolegica Sorana Cirstea.

- Simona mi nikad nije djelovala kao netko tko je sklon varanju na bilo koji način. Nadam se da je ovo greška, a ako nije, onda je ovo grozno - poručila je bivša tenisačica Rennae Stubbs, a vrlo vjerojatno će se veliki dio teniskih poklonika složiti s ovim djelom da Halep nikad nije djelovala kao prevarantski tip osobe.

U dugačkoj karijeri 31-godišnja Rumunjka nije imala nikakvu mrlju u karijeri, sukoba sa suparnicama ili da je bilo što loše govoreno o njoj. Dapače, uvijek je bila simpatična i dopadljiva, a na teniskim je terenima respekt zaslužila kao fajterica i igračica s inteligentnim rješenjima u igri. Što, naravno, ne mora u konačnici značiti da pri tome nije mogla i koristiti zabranjena sredstva.

Zanimljivu opservaciju na slučaj dala je i Pam Shriver, bivša tenisačica, finalistica US Opena 1978. i osvajačica 21 Grand Slam titule u parovima.

- Igrači na svim tourevima i razinama, budite oprezni s promjenom cijelog svog stručnog stožera i otpuštanja svih višegodišnjih vjernih i poznatih suradnika. Lako je biti izmanipuliran i kontroliran od ljudi koji su dobri u manipuliranju i kontroliranju.

Iako nije izravno spomenula Halep, očito je ciljala na nju, odnosno činjenicu da je i ona u proljeće ove godine učinila upravo to - promijenila gotovo kompletan svoj trenerski tim. Krajem prošle godine razišla se s trenerom Darrenom Cahillom, Australcem s kojim je radila šest godina i s kojim je ostvarila sve najveće uspjehe, a otpustila je i Virginiju Ruzici, prijateljicu koja joj je 14 godina bila i menadžerica. Štoviše, razvela se i od supruga, rumunjskog milijardera, ni godinu dana nakon što su se vjenčali.

Angažirala je Halep, pak, za trenera Patricka Mouratogloua, a kriptična uputa Pam Shriver, čini se, bila je usmjerena upravo na francuskog trenera, koji je reputaciju vrsnog trenera stekao kroz dugogodišnji rad sa Serenom Williams.

No, dok je Amerikanka indirektno okrznula Mouratogloua, ima i onih koji direktno upiru prst krivnje u Francuza. Jer, eto, čim se on pojavio došlo je do skandala oko tenisačice koja je prije toga imala praktički besprijekornu karijeru i ugled. Lako je u tom kontekstu "prodati" priču da je kriv ili da je barem bio umiješan, da je znao što se događa.

Mouratoglou se, inače, o cijelom slučaju javio samo kratkom porukom na društvenim mrežama:

"Podupirem te 100% u ovoj borbi, Simona. Skroz do kraja".

Mnogi su primijetili da je to "tanka reakcija" od strane trenera takvog renomea i u ovakvoj situaciji. Dapače, kada bismo otišli dalje, Simona je u svom pismu navela i kako se osjeća "potpuno zbunjeno i izdano". Zašto izdano? Izdaja je prvenstveno osjećaj da vas je povrijedila osoba kojoj vjerujete, koja vam je bliska. Je li i Halep to htjela reći?

Kako god, još se puno pitanja otvara s ovim slučajem, od toga je li Halep doista kriva ili je njezina krivnja što je vjerovala krivim ljudima? Ako je kriva, je li koristila doping "oduvijek", i kad je osvajala Wimbledon i Roland Garros, ili je to bio novi "element" u pokušaju da produži karijeru i održi se u eliti? Ako je bila dugogodišnja "serijska varalica", kako to da nije bila ranije otkrivena?

Ako dio ili cijelu krivicu snosi i Mouratoglou, što to znači za Serenu Williams i sve ostale koji su povezani s njim, a to su, recimo, i Stefanos Tsitsipas, koji radi s njim još od 2014., ili odnedavno Holger Rune? Trebaju li i oni postati sumnjivi?

Dok se ne pojave sve informacije i rasčisti cijeli slučaj, valja se držati presumpcije Simonine nevinosti, ali, u konačnici, pozitivan nalaz na dopinškom testu ne može više nestati. Kao i mrlja koja će ostati, kako god i na čiju god stranu okrenuli, pišu u analizi Sportske novosti.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 17:17