03.04.2022., stadion Gradski vrt, Osijek - Hrvatski Telekom Prva liga, 29. kolo, NK Osijek - HNK Hajduk. Marko Livaja, Darko Nejasmic Photo: Davor Javorovic/PIXSELLDAVOR JAVOROVIC/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
hnl praktično odlučen

Titula ostaje na Maksimiru: Osijek bez realizacije, Hajduk bez ideje i hrabrosti

Piše Bruno Bošnjak  /  03.04.2022., 22:19h
Na Gradskom vrtu odigran je derbi 29. kola HNL-a u kojemu je Osijek bio bliže pobjedi, a obje ekipe ostale su s minimalnim šansama u lovu na Dinamo

Prije derbija na Gradskom vrtu računica je bila prilično jasna. Samo pobjeda održava takmace u borbi za titulu, Remi oba sastava ostavlja s minimalnim šansama, pogotovo goste. Osijek se tako i postavio, a Hajduk je možda htio, no nije uspio.

Opet se pokazalo da je Osijek Hajdukov najteži suparnik u ligi jer je bolji od Hajduka u njegovu najjačem oružju. Gotovo čitava igra Dambrauskasove momčadi zasniva se prilagodbi suparniku, traženju i korištenju rupa u njegovim redovima te individualnoj kvaliteti prvenstveno Livaje. Kad dođe suparnik koji ne poklanja, tada dolazi do izražaja oskudna igra u posjedu.

A igra u posjedu Osijeka, koliko god bi to trebalo zvučati čudno kad se pogledaju napadački rosteri dviju ekipa, osjetno je bolja od Hajdukove. Doduše bazična, bez puno odloženih napada, ali s kristalno jasnim ulogama i osnovnim mehanizmima koji jamče nekoliko opasnih dolazaka pred suparnički gol u svakoj utakmici.

Gosti pak, jasno je to već dugo, nemaju ni kvantitetu ni kvalitetu mehanizama dolaska pred suparnički gol, a i presing je bio na jako lošoj razini, iscjepkan, nekoordiniran, individualan.

Igrač utakmice

Budući igrač Osijeka, čije srce kuca za Hajduk i kojeg je za klupu neobjašnjivo zakucao Igor Tudor, a sve ostalo na relaciji njega, oca i kluba došlo je kao posljedica, nadigrao je, zajedno s kolegom Žaperom, vezni red Hajduka. Odigrao je onako kako je davno pokazao da može i kako čini čitavu ovu sezonu.

Hajduk je za ukupno stotinjak tisuća eura odštete dobio Grgića, Fossatija i Vukovića, ali za puno manje novca, tek milijun eura, prodao je Nejašmića.

Ogoljene slabije karike

Pokazala je ova utakmica, kao i neke prethodne, da neki Hajdukovi igrači imaju puno zvučnija imena od prezentacija na terenu. Iz kola u kolo se primjerice potvrđuje da Ferro nije bio bez razloga zakucan za dno klupe Benfice, da Fossati nije bio bez razloga izvan planova novog člana Serije A, kao i da je Grgić s razlogom bio tek rotacijski igrač najboljeg LASKA-a, pa čak i ovosezonskog koji kuburi u donjem dijelu ljestvice austrijskog prvenstva.

Splitski je klub postao impotentniji nakon dolaska Nikole Kalinića i sve je veći uzorak koji potvrđuje taj zaključak. Presing je slabiji, počesto ga i nema, a nema igre koja bi rađala redovne dolaske u i oko suparničkog šesnaesterca te šanse koje bi iskusni napadač mogao realizirati ili kreirati svojim kretnjama i odlaganjima. Bez dovođenja u pitanje njegovih kvaliteta, jasno je da je Hajdukova igra nakon njegovog dolaska slabija.

VAR: Lakrdija

Prvo poluvrijeme obilježio je glavni sudac utakmice u suradnji s VAR sobom. Dojam je da je kod prve situacije neispravno poništio inicijalnu odluku, čemu su opasno kumovali pomoćnici iz VAR sobe. Nakon višeminutnog konzultiranja poslali su ga da pogleda ponovljenu snimku i servirali mu više repriza iz katastrofalnog kuta, puno goreg od onog koji je priušten gledateljima. Krovinović je sapleten, nenamjerno, ali protivno pravilima igre, i čini se da je Hajduk zakinut. Bit će zanimljivo čuti mišljenje sudačkih eksperata.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 09:03