StoryEditor
ep u rukometu

Težak poraz Hrvatske od Crne Gore

Piše hina  /  20.01.2022., 17:59h
Hrvatski rukometaši poraženi su od Crne Gore s uvjerljivih 26-32 (9-15) u utakmici prvog kola drugog kruga na Europskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj, odigranoj u četvrtak u Budimpešti.

Bio je ovo četvrti dvoboj Hrvatske i Crne Gore na europskim prvenstvima, a u prijašnja tri sraza hrvatski rukometaši su ostvarili tri uvjerljive pobjede. No, u Budimpešti su izabranici Hrvoja Horvata naletjeli na iznimno čvrste i dobro pripremljenu crnogorsku reprezentaciju koja je imala raspucane vanjske igrače i sjajnog vratara Nebojšu Simića koji je imao 14 obrana i proglašen je igračem utakmice.

Strijelce Hrvatske predvodio je sa sedam pogodaka Ivan Čupić. Pet pogodaka je postigao Luka Cindrić, a tri Marin Šipić. Ivan Pešić je sakupio sedam obrana.

Kod pobjednika su po sedam pogodaka postigli Branko i Miloš Vujović, a pet Nemanja Grbović. Po četiri gola su zabili Stefan Čavor i Vasko Ševaljević.  

U prvoj akciji na utakmici hrvatski kapetan Ivan Čupić je bio precizan realizator s krila za prvo, no pokazalo se, i jedino vodstvo u prvom poluvremenu. Hrvatska obrana je funkcionirala dobro, ali napad je neutralizirao vratar Nebojša Simić, koji je u prvoj polovici prvog poluvremena sakupio četiri obrane.

Do devete minute utakmica je bila rezultatski izjednačena (3-3), a onda je uslijedilo razdoblje od šest minuta bez pogotka Hrvatske i uz dva pogreška dodavanja koja su Crnogorci iskoristili za odvajanje na tri gola prednosti (6-3).

Crnogorci su takvu prednost, od dva do tri pogotka, održavali sve do četiri minute prije kraja zahvaljujući igračima na vanjskim pozicijama, Milošu i Branku Vujoviću te Vasku Ševaljaviću, koji su šutevima sa 8-9 metara "bušili" hrvatsku obranu "6-0".

Hrvatsku su do tada na tom razmaku držali Luka Cindrić s tri pogotka i Ivan Čupić koji je dvaput bio precizan sa sedam metara, nakon prekršaja na kružnim napadačima.

No, u zadnje četiri minute se cijela igra hrvatske reprezentacije raspala. Crnogorci su iskoristili sve pogreške, kako obrambene, tako i napadačke, te serijom 4-0 kraj poluvremena dočekali sa +6 (15-9).

Izbornik Hrvoje Horvat je na početku drugog poluvremena napravio dvije promjene: umjesto Pešića je pred vrata stao povratnik Mirko Alilović, a obrana je stala u formaciju 5-1 s Davidom Mandićem ispred petorice na crti. Kako je trebalo nadoknaditi zaostatak, Horvat se kockao s napadačkom igrom "7 na 6" bez vratara.

Takva je igra dala početni rezultat. Alilović je obranio prva dva pokušaja Crnogoraca u drugom poluvremenu, a Čupić i Načinović su smanjili zaostatak na -4 (15-11).

No, crnogorski rukometaši su se brzo adaptirali na spomenute promjene. Zaigrali su i oni "7 na 6", što je rezultiralo povratkom hrvatske obrane na formaciju "6-0" u kojoj nije bilo dovoljno agresivnosti u izlascima na vanjske igrače pa su se ponovno raspucali Branko Vujović i Ševaljević te odveli Crnu Goru opet na +6 (18-12).

Nada u preokret pojavila se kad je Hrvatska s dva igrača više u 46. minuti uspjela opet doći na -4 (18-22). No, vrlo brzo su na krilima razornih dalekometnih projektila Branka Vujovića i obrana Nebojše Simića crnogorski rukometaši vratili prednost  na šest golova, a u 52. minuti došli i do najvećih +8 (28-20). Do kraja utakmice je Hrvatska uspjela samo kozmetički smanjti zaostatak.

Ovim porazom hrvatski rukometaši su izgubili gotovo i matematički izglede za plasman u polufinale, dok je Crna Gora pokazala da će biti opasna najvećim favoritima, Francuzima i Dancima, za plasman u polufinale.

Sljedeću utakmicu će izabranici Hrvoja Horvata igrati u subotu (20.30 sati), kad će im suparnik biti reprezentacija Danske.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 22:00