StoryEditor
male šanse, gotovo nikakve

Talijanski mediji: "Azzurri bi mogli na SP ako zbog FIFA-inih sankcija bude izbačena jedna azijska zemlja"

Piše desk  /  30.03.2022., 19:39h
Talijani se još ne mire sa, za njih, sramotnim porazom od Makedonije u polufinalu play-offa za plasman na Svjetsko prvenstvo. Europski prvaci će propustiti drugi SP zaredom nakon što ih je u baražu za Rusiju izbacila Švedska. No, Talijani se i dalje nadaju da bi se mogli naći u Kataru za što postoji minimalna šansa.

Naime, Iranski nogometni savez došao je u fokus FIFA-e nakon što na zadnjoj kvalifikacijskoj utakmici protiv Libanona u Mashdadu ženama nije bio dopušten ulazak na stadion. Društvenim mrežama proširile su se snimke na kojima policija suzavcima ispred stadiona rastjeruje oko 2000 žena koje su uredno kupile ulaznice za utakmicu i željele su gledati nastup svoje reprezentacije.

Moguće sankcije

Član Iranskog nogometnog saveza Mehrdad Serdaschi potom je na Twitteru objavio da je čuo zabrinjavajuće vijesti iz FIFA-e i azijske nogometne federacije (AFC) koje su šokirane takvim postupanjem policije. 

Iranci strahuju od kazne FIFA-e, a najdrastičnija bi bila izbacivanje sa Svjetskog prvenstva zbog kršenja ljudskih prava za što su šanse vrlo male, ali postoje. Mediaset piše kako bi u slučaju izbacivanja Irana sa SP-a FIFA mogla odlučiti da umjesto te zemlje u Katar ide prva sljedeća reprezentacija po renkingu koja se nije plasirala, a to bi bila Italija.

"Takva drastična kazna je malo vjerojatna i graniči sa znanstvenom fantastikom. Ne možemo očekivati da će Iranci biti izbačeni sa SP-a, ali to je zadnja šansa Italiji da ipak vidi Svjetsko prvenstvo", piše Mediaset.

FIFA se još nije službeno oglasila o incidentu u Iranu, ali je godinama pritiskala tu zemlju da omogući ženama pristup utakmicama. Iran je povremeno puštao mali broj žena na stadione kako bi koliko-toliko zadovoljio FIFA-ine zahtjeve, ali sad bi mogao biti ozbiljno kažnjen, tvrde talijanski mediji.

Dnevnik.ba

04. listopad 2023 10:00