StoryEditor
trener svih trenera

Svjetski mediji o Ćiri: "Bio je spomenik hrvatskog nogometa"

Piše hina  /  08.02.2023., 13:59h

Odlazak bivšeg hrvatskog izbornika Miroslava Ćire Blaževića, koji je u srijedu u 88. godini umro nakon duge i teške bolesti, prenijeli su i strani mediji. Među prvima su vijest o smrti Miroslava Blaževića prenijeli švicarski mediji Le Matin i 20 minutes, koji navode da je Ćiro bio "spomenik hrvatskog nogometa".

Pritom podsjećaju da je dio svoje karijere proveo u klubovima Sionu, Veveyu, Lausannei, Grasshopperu i Neuchâtel Xamaxu. Za Ćirinu karijeru su napisali da je duga kao ruka. Francuski Le Figaro piše da se Ćiro proslavio tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva 1998. godine noseći kepi kako bi odao počast francuskom policajcu Danielu Nivelu kojeg su njemački huligani teško ozlijedili uoči četvrtfinalne utakmice Njemačka - Hrvatska. 

Nosio kepi u čast francuskog policajca

I L'Equipe podsjeća na to da je Ćiro za vrijeme SP-a 1998. nosio kepi odajući na taj način počast francuskom policajcu Nivelu. Također ističe da je 46 godina radio kao trener, i to u Švicarskoj, Jugoslaviji, Grčkoj, Kini, Iranu, Sloveniji i BiH.

The Sun piše da je, iako je u 12-godišnjoj igračkoj karijeri igrao za klubove poput zagrebačkog Dinama, Lokomotive, FK Sarajeva, HNK Rijeke i švicarskih momčadi FC Sion i FC Moutier, tek "kao menadžer stekao ime". Kao njegove najveće uspjehe navodi to što je odveo Hrvatsku do četvrtfinala Europskog prvenstva 1996. godine, a kao njegov krunski trenutak ističe treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 1998. godine.

Talijanska novinska agencija ANSA nazvala ga je "istinskom legendom hrvatskog nogometa".

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 21:15