StoryEditor
najteži dosad

Sve je spremno za ždrijeb najluđeg baraža za SP: Hoće li Ronaldo izbjeći Talijane?

Piše Desk  /  26.11.2021., 10:40h
Danas u 17 sati u Zurichu počinje ždrijeb dokvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Bit će to dosad neviđene dokvalifikacije u europskoj zoni u kojima će sudjelovati čak 12 reprezentacija.

Izravan odlazak u Katar osiguralo je samo deset pobjednika skupina, dok je deset drugoplasiranih reprezentacija otišlo u dodatne kvalifikacije. Tamo su im se pridružila i dva pobjednika skupina Lige nacija sezone 2020./21. koja se nisu izravno plasirala na Svjetsko prvenstvo i koja nisu osigurala dodatne kvalifikacije kao drugoplasirani u kvalifikacijskim skupinama, piše Index.hr.

Tako sakupljenih 12 reprezentacija neće, kao do sada, igrati u šest parova po dvije utakmice dodatnih kvalifikacija, odakle pobjednici odlaze u Katar. U dodatnim kvalifikacijama za ovo Svjetsko prvenstvo reprezentacije će se boriti podijeljene u tri skupine. U njima će se igrati samo po jedna nokaut-utakmica. Ovakav filter dat će još tri europske reprezentacije koje će osigurati odlazak na smotru najboljih reprezentacija svijeta.

Nositelji u polufinalnom ždrijebu kao najbolji drugoplasirani su Italija, Portugal, Rusija, Škotska, Švedska i Wales, a među nenositeljima su Austrija, Češka, Makedonija, Poljska, Turska i Ukrajina. Zbog napete političke situacije Rusija i Ukrajina ne mogu igrati međusobno. Italija i Portugal, dva posljednja osvajača europskih prvenstava, ne mogu igrati međusobno u polufinalu, ali mogu u finalu ako budu izvučeni u isti kvalifikacijski turnir.

Nositelji će biti domaćini polufinalnih susreta, a domaćin finala odredit će se naknadnim ždrijebom. Polufinalni okršaji se igraju 24. i 25. ožujka sljedeće godine, a finale je na rasporedu tri dana kasnije. Svjetsko prvenstvo počinje 21. studenog.

Ranije su Svjetsko prvenstvo osigurali Hrvatska, Njemačka, Danska, Francuska, Belgija, Španjolska, Srbija, Engleska, Švicarska i Nizozemska.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 18:45