StoryEditor
najlošija karika SP-a

Strahonja potvrdio ono što smo svi vidjeli: Suci su žestoko oštetili Kanadu

Piše T.R.  /  23.11.2022., 22:42h

Mnogi se nisu slagali odlukom krovnih nogometnih organizacija s uvođenjem VAR-a, odnosno video tehnologije koja bi trebala pomagati sucima. No, VAR je trebao uvesti dodatnu pravdu i ispraviti suce kod očitih pogrešaka što je za nogomet pozitivna stvar.

Ali, problem je što u tom VAR-u 'rade' suci koji ni uz pomoć tako razvijene tehnologije ne mogu, ne žele ili ne znaju donijeti pravedne odluke.

Tako bi se moglo opisati suđenje na susretu 1. kola skupine F na Svjetskom prvenstvu u Kataru između Belgije i Kanade.

Već smo pisali da je FIFA nagradila kontroverznog suca Jannyja Sikazwea time što ga je poslala na Svjetsko prvenstvo dok se čitav svijet čudio njegovim greškama u Afričkom kupu nacija kada je dva puta ranije svirao kraj utakmice između Tunisa i Malija.

I što je taj Zambijski sudac uz pomoć kolega, pogotovo onih u VAR sobi učinio večeras. Oštetio je Kanadu toliko da je jednostavno nezamislivo da se može dogoditi na velikom natjecanju, pogotovo uz toliku tehnologiju koja mu može pomoći.

U emisiji na HRT-u sudački ekspert Marijo Strahonja, potvrdio je ono što su vidjeli svi koji su gledali spomenutu utakmicu.

Dosudio je Belgiji penal u 9. minuti nakon očitog igranja rukom Carrasca i to nakon što ga je VAR pozvao. No, u nastavku je debelo oštetio Kanadu. 

U prvoj situaciji je Laryea zaustavljen očitim prekršajem, ali linijski sudac je prethodno označio zaleđe iako se na snimci vidi kako je lopta do kanadskog krila stigla od noge belgijskog igrača tj. Hazarda.

Strahonja je kazao kako je VAR trebao gledati je li bilo penala bez obzira što je pomoćnik podigao zastavicu. Strahonja je tu okrivio i glavnog suca više nego pomoćnika jer je Sikazwe morao vidjeti da je Hazard igrao loptom.

Drugi put Witsel je odgurnuo Laryeu, no ni Sikazwe niti VAR-sudac nisu smatrali kako je to bilo dovoljno za kazneni udarac.

Strahonja je i kod ove situacije kazao kako se radi o očitom penalu i velikoj greški sudaca.

Dnevnik.ba

04. veljača 2023 03:46