StoryEditor
ISTRA OPET MIJENJA VLASNIKA?

Srpski milijarder, koji je nedavno kupio engleskog premijerligaša, ulazi u HNL?

Piše desk  /  11.02.2022., 09:19h
Srbin koji u svojem vlasništvu drži hrvatsku TV kuću Novu TV. I ne samo nju. Dovoljno je napisati da njegova tvrtka ima godišnji promet od oko 600 milijuna eura. Uostalom, vlasnik je premierligaša Southamptona.

Da kapital ne poznaje granice jasna je stvar poznata već pojavom kapitalizma, no na ovim prostorima i dalje se “bombastično” piše o promjenama vlasništva, a pogotovo ako neka hrvatska tvrtka ulazi u Srbiju i – obrnuto.

Upravo jedan takav primjer mogao bi se dogoditi i to u HNL-u. Čini se da je Dragan Šolak zainteresiran za kupovinu jednog hrvatskog kluba, i to onog koji unazad nekoliko godina mijenja vlasnike, ali bez značajnijeg skoka.

Riječ je o Istri 1961. Prvi strani vlasnik Istre bio je Rus Mihail Ščeglov. Dogodilo se to 2011. godine, no nije se baš snašao, uglavnom je bio solo igrač koji nije uspijevao pronaći partnere.

Klub je upao u probleme i na kraju se pojavio novi vlasnik. Vlasnici. Američka grupa vlasnika kupila je Istru 2015. godine. Grupu je predvodio američki odvjetnik Michael Glover, koji je zapravo bio i glavni ideolog te grupe različitih profila poduzetnika.

Navodno su klub kupili za samo dva milijuna dolara. No to veselje i radost trajalo je još kraće, samo dvije godine, digli su ruke od kluba i onda su se pojavili – Baski.

Naime, grupacija Baskonia-Alaves iz Vitorije Gazstaizs preuzela je klub prije tri i pol godine, nakon što su bili kao partneri-ulagači prisutni u NK Rudešu. Zatekli su klub u dugu koji je bio bitno veći od najavljenog im i počeli su sanaciju poslovanja, usporedo sa sportskim razvojem projekta.

A sad bi se čini se trebao pojaviti – novi vlasnik.

Tko je Dragan Šolak? Srbin koji u svojem vlasništvu drži hrvatsku TV kuću Novu TV. I ne samo nju. Dovoljno je napisati da njegova tvrtka ima godišnji promet od oko 600 milijuna eura. Uostalom, vlasnik je premierligaša Southamptona.

“Njegovo se ime posebno spominjalo prošlih mjeseci kada su se koalicijski partneri u pulskoj vlasti (od 2021. godine) razišli oko projekta Max Stoja. Šolak je već tamo vlasnik velikog trgovačkog centra, koji je izgrađen u prostoru napuštenog kamenoloma, a nalazi se u iznimnoj zoni turistički atraktivne četvrti Stoja i blizu iznimno vrijedne bivše vojne zone Muzil. Pored trgovačkog centra plan je izgraditi veliki hotel, stambeno poslovni kompleks, te vrlo atraktivni projekt Filmskog studija. Po tim najavama u njima bi se snimale serije i filmovi, te bi se razvio projekt regionalnog stream “igrača” po uzoru na Netflix.”, pišu Sportske novosti.

“Istra 1961 svakako ne bi bila “potreba” njegovih biznisa, ali bi ona sasvim sigurno bila dobar “ulaz” u društveno gradsku zbilju.”, dodaje isti izvor.

Vidjet ćemo što kažu Baski koji već investirali oko 11 milijuna eura, imaju i oni svoje vizije što i kako s Istrom 1961…

Dnevnik.ba

29. studeni 2022 18:44