StoryEditor
nogomet

Sprema li se regionalna liga sa Srbima? Poznati trener iznenadio: ‘Čuo sam da se nešto priča…’

Piše desk  /  13.10.2022., 08:28h

Regionalne lige nisu strane hrvatskim klubovima nakon osamostaljenja, bilo ih je i još uvijek ih ima u užem i širem krugu zemalja iz koje dolaze klupski predstavnici, a sada, usred tjedna eurokupova ponovno je postala aktualna i ona – nogometna.

Povod da se o tome priča bile su riječi Miloša Milojevića, 40-godišnjeg trenera koji od ranije ove sezone ima glavnu riječ na klupi Crvene zvezde, nakon što je iz beogradskog kluba otišao Dejan Stanković. Milojevića su o regionalnoj ligi pitali novinari u Mađarskoj prije utakmice koju će Crvena zvezda sutra u Europskoj ligi igrati protiv Ferencvaroša u Budimpešti, a pitanje je stiglo zbog ranijih riječi prvog čovjeka mađarskog kluba o mogućnosti regionalnog natjecanja.

Kako je rekao mađarski novinar koji je postavio pitanje, radilo bi se o natjecanju s klubovima iz središnje Europe, a trener Crvene zvezde osvrnuo se na tu priču, prenosi dnevno.hr.

‘Postoji taj neki plan’

Kako je rekao Miloš Milojević, s glasovima o pokretanju regionalnih liga već se susreo dok je radio u švedskom nogometu, u Hammarbyju i Malmoeu. ‘Ne znam, čuo sam isto i u Švedskoj da će biti ta regionalna natjecanja s obzirom na to da je izvršni direktor Malmoea u nekom od odbora u Uefi’, rekao je trener Crvene zvezde.

‘Postoji taj neki plan za 2025. da budu regionalne lige, a sada, u koju bismo regiju mi spadali, to ne znam. Jedino što znam jest da će odlučivati UEFA, ne mislim da ćemo mi moći nešto odlučiti’, dodao je Milojević.

Ideje i planove za pokretanje regionalnih natjecanja uvijek prate potencijalne pozitivne i negativne stvari, a bilo bi tako i u slučaju da ih bude u nogometu. Za Hrvatsku, ali i za susjedne zemlje, moglo bi tu biti natjecateljske draži za klubove, pa i za one najjače, no dakako, organizacijski bi sve bilo problem zbog povišenih navijačkih tenzija koje su i dalje tu. Naravno, pitanje je kako bi se u sve uklopila i ligaška natjecanja.

U SuperSport HNL-u, od ove sezone tu su novi partneri, s pojačavanjem financijskog ‘kolača’ za klubove, a s obzirom i na to, nema prostora da bi se domaće prvenstvo gurnulo u drugi plan. Klubovi koji imaju europske ambicije bi, dakako, bili dodatno zauzeti utakmicama, što u hrvatskom slučaju već godinama zna Dinamo, a u Srbiji, dolazak do faze natjecanja po skupinama u Europi ostvaruju Crvena zvezda i Partizan.

Primjeri iz drugih sportova

U nogometu regionalnih liga još nema, bez obzira na to što se o njima već pričalo, a u drugim sportovima, ima i pozitivnih i negativnih stvari, što je putokaz i za potencijalnu nogometnu priču.

Gledajući unatrag, sve je krenulo u košarci, s dosta jakih utakmica i s rastom mladih igrača, uključujući i one koji su postali nositelji igre hrvatske reprezentacije, poput Bojana Bogdanovića i Darija Šarića. No, za hrvatske klubove koji više nisu konkurentni u borbi za vrh, ta regionalna košarkaška priča je sada siromašna, a tone i reprezentativna košarka.

Pored toga, košarkaški primjer potvrđuje da vladaju tenzije koje ponekad nije lako kontrolirati, što se ne zbiva samo u susretima klubova iz Hrvatske i Srbije, a u njima, zapravo čak i najmanje jer ne dolaze gostujući navijači. No, bilo je puno ‘vatre’ dok se podgorička Budućnost susretala s beogradskim klubovima, pa i u dvobojima Crvene zvezde i Partizana, s incidentnim navijačkim situacijama zbog kojih je bilo i pražnjenja tribina.

Ova tema je jako ‘skliska’, bilo bi tako i da regionalna natjecanja zažive u uvijek emotivno ‘vrućem’ nogometu.

Dnevnik.ba

07. svibanj 2024 11:29