StoryEditor
preko sporta do ugleda

"Sportsko pranje": Načini na koje države koriste sport da poprave imidž

Piše DESK  /  17.08.2022., 14:13h

Kada je nacistička Njemačka bila domaćin Olimpijskih igara 1936. u Berlinu, to je bio jasan primjer “sportskog pranja”, iako ta sintagma još nije bila tada izmišljena. Sportsko pranje uključuje korištenje pompe oko velikih sportskih događaja kako bi se odvratilo od nečega što bi trebalo imati prednost. Kasnije iste godine, Benito Mussolini će za slične ciljeve iskoristiti pobjedu Italije na Svjetskom prvenstvu.

Za Hitlera su Olimpijske igre značile da većina ljudi manje govori o fašizmu i zvjerstvima Nacističke stranke, a više o samom događaju. Uspješna kandidatura Rusije za domaćinstvo Svjetskog prvenstva bila je još jedan slučaj sportskog pranja, gdje je novac od fosilnih goriva igrao ogromnu ulogu u dovođenju igara u zemlju ne tako davno.

U vrijeme pisanja ovog članka nalazimo se usred ruske invazije na Ukrajinu, koja stvara humanitarnu krizu, oduzima živote i destabilizira demokraciju. Doduše, nijanse invazije nadilaze igre, ali su pomogle Rusiji (a posebno Putinu) da manje liči na agresora kakvog ga sada poznajemo.

 Dakle, samo radi jasnoće, što je “sportsko pranje”?

Definicija Sportskog pranja

Sportsko pranje je proces u kojem osoba, grupa, organizacija ili nacija/država koristi sport da popravi svoj narušen imidž održavanjem sportskog događaja, kupovinom ili sponzoriranjem timova ili sudjelovanjem u samom sportu.

Pranje sportom korišteno je na nacionalnom nivou kako bi se skrenula pažnja s lošeg stanja ljudskih prava i vladinih optužbi za korupciju.

Dok se sportsko pranje koristi za prikrivanje i odvraćanje pozornosti od poroka, kaznenih djela ili kontroverzi neke osobe ili kompanije na individualnom ili institucionalnom nivou, također se koristi za prikrivanje i odvraćanje pozornosti od poroka, prekršaja ili nedoličnog ponašanja neke osobe ili kompanije.

Liga prvaka 2022. i Svjetsko prvenstvo 2018.

Istražujući materijal za ovaj članak, Liga prvaka 2022. ne samo da je izvukla osminu finala, nego je finale pomjerila od planiranog mjesta igranja u St. Petersburgu. Dok smrt pada na Ukrajinu, šteta je već učinjena za napadnutu zemlju i UEFA-u, koja je ruskom gradu ne tako davno dodelila čast domaćina finala.

Poput tvrdnji da London radi na novcu ruskih oligarha i da se svatko može kupiti, FIFA je kupljena i korištena kao alat za usmjeravanje igara u Rusiju, obogaćujući Putinove prijatelje usred dokazanih optužbi za kršenje ljudskih prava u to vrijeme.

Dogovor počinje s nogometnim beskrupuloznim švicarskim stožerom. Gianni Infantino, aktualni predsjednik FIFA-e, izdao je javnu izjavu u kojoj osuđuje sve oblike nasilja.

Infantino će biti ocjenjen u punom svijetlu povijesti zbog svih njegovih aktivnosti, neiskrenosti i popuštanju prema velikima. Vraćajući se tri i pol godine unatrag, Infantino je bio u Kremlju, izjavljujući da se svijet "zaljubio" u Rusiju i sve to stežući Putina za grudi poput brata.

Sa obzirom da bivši domaćin Svjetskog prvenstva sada napada suvjerenu naciju, pomislili biste da će FIFA pronaći način da spreči da se to ponovi. Ali, kako se prašina slegla na Soči, još jedna elektrana na fosilna goriva na Bliskom istoku pokušavala je obaviti isto sportsko pranje koje je Rusija tako uspješno izvela.

Godina sportskog pranja: od Pekinga do Katara

Dok su počinjale Olimpijske igre u Pekingu, Rusija je gomilala vojnike na granici sa Ukrajinom. Kina je autoritarni režim koji je do sada svojim sredstvima nastojao zauzeti svjetsku pozornicu.

Sa visokim postotkom vjerodostojnosti, čak se tvrdi da je Xi Jinping znao za invaziju i zamolio Putina da je odgodi do završetka igara.

Igre su bile poremećene s nekoliko kontroverzi, uključujući katastrofalnu odluku da se kompletno koristi umjetni snijeg, ali su ipak dovršene. Olimpijske igre obilježile su još jedan uspješan pokušaj autoritarnog režima da popravi svoj imidž.

Kina je također poznata po svojim legendarno neljudskim taktikama cenzure i zabranama u mnogim područjima života. Osim opće cenzure slobode govora, interneta i društvenih medija, zaboravite na mogućnost slobodnog igranja u jednoj od najboljih online kockarnica ili uživanje u nasilnoj video igrici, budući da Kina trenutno nameće stroge zabrane na obje aktivnosti.

Štoviše, kineski građani vjerovatno nikada neće saznati gdje su nestale istaknute ličnosti koje govore protiv kineske vladajuće stranke...

U međuvremenu, Bliski istok nastavlja svoj pohod na najpoznatiji svjetski sport, nogomet.

Krvlju natopljen Svjetski kup u Kataru

Katar ima dugu povijest kršenja ljudskih prava. Od 2010. godine više od 6500 radnika migranata iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke stradalo je u Kataru, prema istrazi Guardiana objavljenoj u ožujku 2021.

Zapanjujući broj smrtnih slučajeva, dobiven iz vladinih izvora, gotovo je sigurno podcjenjen jer isključuje statistike drugih zemalja koje šalju mnoge radnike u Katar, poput Kenije i Filipina.

Stotine radnika migranata stradalo je u izgradji stadiona Svjetskog prvenstva, dok je više od 100 migranata koji rade na građevinskom projektu povezanom s turnirom ostalo bez plaće i po nekoliko mjeseci. Većini zaposlenih konačno je isplaćena naknada. Međutim, određeni broj radnika još nije dobio svoje plaće. 

To je suvremeni robovlasnički odnos koji bi prošao potpuno nezapaženo da nije bilo marljivog izvještavanja zabrinutih novinara i agencija za ljudska prava.

Zabrinutost promatrača za ljudska prava uključuje ograničenja osobnih sloboda, moderno ropstvo, kažnjavanje istopolnih partnerstava i nedostatak odgovornosti za nasilje nad ženama i manjinama. Godine 2020. donesene su reforme kako bi se radnici migranti zaštitili od neetičkog rada, ali poslodavci i dalje imaju pretjeran uticaj i moć.

Usprkos pričama o smrti i maltretiranju tijekom izgradnje stadiona za Svjetsko prvenstvo, Infantino je 30. proosinca proglasio Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru festivalom sporta i društvene uključenosti.

Premier liga

Saudijska Arabija proširila je svoju poziciju od vrhunske poslovne destinacije do željenog mesta za međunarodne sportske događaje. Koristeći svoje ogromne naftne resurse, Kraljevina je uložila milijarde u jačanje i diverzifikaciju svoje pozicije na svjetskoj pozornici kako bi se udaljila od ovisnosti o bogatstvu nafte i plina.

Tajkuni na fosilna goriva kupuju ili sponzoriraju klubove i to nije novost. Najnovija kontroverza dolazi od grupe iz Saudijske Arabije i kupovine Newcastle Uniteda.

Englesku ekipu kupio je konzorcij na čelu sa državnim fondom Saudijske Arabije, a nadzirao ga je prijestolonasljednik Mohamed Bin Salman.

To je bez ikakve sumnje jedan od najuspješnijih napora Kraljevine na ispiranju sporta, jer daje Saudijskoj Arabiji moćnu poziciju u engleskom nogometu, kao i priliku da poboljša svoj imidž u javnosti i odvrati fokus od nedavnih zlostavljanja, kao što je gnusno ubojstvo novinara disidenta Jamal Khashoggi, užasan rat u Jemenu, koji je rezultirao humanitarnom katastrofom, oštar stav prema inteligenciji, reformskim pokretima i aktivistkinjama za ženska prava.

Još jedan primjer upitnog novca u Premier ligi je slučaj ruskog oligarha Romana Abramoviča. Već godinama je vlasnik Chelsea FC-a, osvaja titule i pere svoj imidž zastrašujućom uspješnošću.

Od oligarha pogođenih sankcijama, Roman Abramovič bio je jedan od prvih pogođenih. Ni njegov bivši klub nije bio pošteđen.

Naravno, navijači Chelseaja mogu biti zahvalni Abramoviču dok i dalje poštuju slobodu drugih i pokazuju svoju solidarnost sa Ukrajinom, ali to nije bio slučaj kada su navijači Chelseaja skandirali Abramovičevo ime u trenutku kada je trebalo pljeskati hrabrosti Ukrajine u suprotstavljanju Putinu.

Bio je to jasan slučaj da su navijači stali na stranu Romana. Uzvikujući ime utjecajnog Rusa - onoga koji još uvek ima bliske veze sa Vladimirom Putinom i tvrdi da je klub kupio isključivo zbog ljubavi prema nogometu, oni postaju pijuni za agresivnu propagandnu mašinu koja nastoji dati legitimnost Putinovoj invaziju.

Zato su mnogi oligarsi kupili timove. Odluka koju su doneli ovi milijarderi fosilnih goriva podrazumjeva angažiranje grupe svojih pristalica kao željnih propagandista. Pomislili biste da bi navijači bili ljuti na iskorištavanje njihovih ekipa, da će se ugledne institucije pretvoriti u instrumente u ljigavoj igri, ali sve stoji ako vlasnik može dati financijska sredstva za kupovinu superzvijezda koje mogu pomoći ekipi da uspije.

Spisak se nastavlja

Poslednjih godina, Saudijska Arabija se etablirala kao poželjno odredište za sportske događaje, nakon što je osigurala 10-godišnji ugovor vrijedan 650 milina dolara za utrku Formule 1, potrošila bogatstvo na saudijskom međunarodnom golf turniru i organizirala neke od najvećih profi boks borbi.

Monarhija je zadržala Boston Consulting Group kako bi pomogla u kampanji za interes Kraljevine za domaćinstvo turnira Svjetskog kupa u ne tako dalekoj budućnosti.

Ostale upitne veze sa pranjem sporta uključuju UFC-ove alarmantne veze s čečenskim diktatorom Ramzanom Kadyrovom, nadolazeći savez NBA-a s ruandskim despotom Paulom Kagameom i nedavno najavljeni petogodišnji sporazum NFL-a s Kinom (koji je pokazao kartu koja je postakla obmanjujuću priču da je Tajvan dio Kine).

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 22:02