StoryEditor
izvještavanje

Sportske novosti o Dinamu i Hajduku - navijački, subjektivno, katkad podlo

Piše Bruno Bošnjak  /  16.12.2021., 19:13h
Zašto navijači Hajduk preziru Sportske novosti? Evo nam najsvježijeg primjera...

Sportske novosti, sportski medij s ponajvećom tradicijom u Hrvata, godinama izazivaju prijezir u Dalmaciji i kod hajdukovaca općenito, ali i kod navijača drugih klubova (osim Dinama) te neutralnih ljubitelja HNL-a.

Vole napumpati euforiju među navijačima Hajduka, kako zbog nabijanja klikova, tako i zbog želje da se ta euforija što više napuše kako bi splitski klub mogli udarati što jače kad se ista ispuše.

Tako će redovito, poput suca koji u nebitnoj utakmici ili pri već odlučenom ishodu "ošteti" momčad koja ima njegovu protekciju, u predsezoni uglavnom neutemeljeno pumpati optimizam među hajdukovcima, da bi usred sezone, za prve veće krize, krenuli s nemilosrdnim gaženjem.

Svi koji taj medij čitaju znaju na što se misli, a mi se želimo osvrnuti na najsvježiji primjer.

Bruno Petković dobio je žuti karton zbog nepravilnog izvođenja kaznenog udarca. To mu je bio drugi na utakmici pa ga je sudac poslao u svlačionicu.

Sportske su nedugo nakon utakmice objavile članak s naslovom "VIDEO: LIVAJA JE OVE SEZONE DVAPUT U 8 MINUTA NAPRAVIO ISTRI SLIČNO ŠTO I PETKOVIĆ, GOLOVI SU VRIJEDILI" u kojem, kao što i naslov ukazuje, tvrde da je Livaja dvaput učinio slično što i Petković. Osim što "slično" nije isto što i "isto" pa samim tim usporedba nema relevantnost, valja reći da nisu slučajno spomenuli baš Hajduk.

Prilažemo vam snimke izvođenja jednog Petkovićevog i dva Livajina kaznena udarca, kao i pravila nogometne igre koja se tiču ovakvih situacija.

Petković je zastao kad je stajna noga stigla na svoje mjesto, odgodio zamah, sačekao da vratar odabere stranu te potom šutirao.

Livajini kazneni udarci su na 3:01 i 3:57.

Livaja je u obje situacije imao kontinuitet kretanja, nije zastao i odgodio zamah nakon što je stajna noga postavljena pored lopte, čak i prilikom odskoka u zrak nije bilo prekida kretnje. Kandidat za Zlatnu loptu godinama ovako izvodi.

Pravila nogometne igre, članak 27

"Ako igrač koji izvodi kazneni udarac koristi varku pri udarcu nakon što je dovršio zalet...sudac će, bez obzira na ishod izvedenog udarca, zaustaviti igru, dosuditi neizravni slobodni udarac za suparničku momčad s točke izvođenja kaznenog udarca, zbog prekršaja iz Pravila 14. i opomenuti će izvođača."

Pravila nogometne igre, članak 28

"U kojim situacijama, kod izvođenja kaznenog udarca, bez obzira na ishod udarca, sudac mora zaustaviti igru i nastaviti neizravnim slobodnim udarcem za suparničku momčad?

- kada je kazneni udarac izveden unatrag

- kada suigrač jasno utvrđenog izvođača izvede kazneni udarac; tada sudac opominje igrača koji je izveo udarac

- Kada izvođač koristi varku pri udarcu nakon što je dovršio zalet (korištenje varke pri zaletu je dopušteno); sudac opominje igrača."

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 20:22