StoryEditor
trener real madrida

Španjolsko državno odvjetništvo traži za Ancelottija kaznu zatvora od 5 godina

Piše desk  /  06.03.2024., 13:04h

Carlo Ancelotti, trener Reala i jedan od najtrofejnijih trenera u povijesti, optužen je da je Španjolsku oštetio za 1.062.079 eura na ime neplaćenog poreza, i to tako što je lažno prikazao svoja primanja i imovinu tijekom fiskalnih godina 2014. i 2015. Optužuje ga se, dakle, za kršenje zakona tijekom prvog mandata u Realu.

Zbog toga španjolsko državno odvjetništvo za njega traži zatvorsku kaznu u trajanju od 4 godine i 9 mjeseci. Tereti ga se za dva kaznena djela na štetu španjolskog državnog proračuna, pišu tamošnji mediji i pojašnjavaju: "Usprkos tome što je u tom razdoblju prijavio boravište u Španjolskoj, i to s adresom u Madridu, te je time morao ispunjavati sve porezne obaveze u toj državi, u poreznim prijavama navodio je samo plaću koju je dobivao kao trener Reala, dok je primanja na osnovu prava od korištenja imidža prebacio na druge osobe. To je napravio kako bi platio niži porez."

U optužnici se navodi: "Ancelotti je ugovor s Realom potpisao 4. srpnja 2013. za period do 30. lipnja 2016. U njemu se navodi da mu se primanja sastoje od plaća i bonusa, ali i prava na korištenje imidža koja je prebacio na klub. Nadalje, optuženik je radio i živio u Španjolskoj, i to tako da mu je dom bila nekretnina na središnjem madridskom trgu. No, nakon što je Ancelotti ranije završio poslovni odnos s Realom, 25. svibnja 2015., unajmljivao je navedeni stan do listopada te godine. Na osnovu toga jasno je da je tijekom 2015. Španjolska bila središte njegovih osobnih i poslovnih odnosa."

"Kako bi izbjegao plaćanje poreza, Realov trener pribjegao je korištenju kompleksne i zbunjujuće mreže"

Španjolski mediji ističu dalje iz optužnice: "Kako bi izbjegao oporezivanje prihoda od spomenutih prava korištenja imidža, kako od Reala tako i od ostalih brendova zbog sudjelovanja na raznim eventima, Realov trener pribjegao je korištenju kompleksne i zbunjujuće mreže kompanija koje se bave pravima korištenja imidža. Tako je Ancelotti simulirao prenošenje prava korištenja imidža na tvrtke sa sjedištima izvan Španjolske. Na taj način je od španjolske porezne uprave i državnog proračuna sakrivao svoje stvarne prihode kako ni on ni spomenute tvrtke ne bi morali platiti poreze na velike iznose koje je primao u Španjolskoj ili u inozemstvu."

Ancelotti je, prema optužnici, 1. srpnja 2013. potpisao osobni, privatni ugovor, kojim je prava korištenja imidža prebacio na tvrtku Vapia Limited, i to na razdoblje od 10 godina te uz naknadu od 25 milijuna eura. Dan kasnije ta tvrtka ga je imenovala svojim predstavnikom, čime mu je "omogućila maksimalnu moć korištenja njegovih prava korištenja imidža". Kasnije, neutvrđenog datuma, aneksom ugovora je njegovo trajanje skraćeno na tri godine, dok je cijena prava korištenja imidža smanjena na milijun eura.

Ancelotti je Real i poreznike zbunio gotovo identičnim imenima tvrtki. Jedna je iz Londona, a druga iz poreznog raja

Španjolci dalje citiraju optužnicu: "4. srpnja 2013., usporedno s potpisom ugovora s Realom kojim je postao trener kluba, optuženik je potpisao drugi, privatni ugovor s klubom. Tim ugovorom je definirano da je Ancelotti na klub prenio 50 posto prava korištenja imidža za razdoblje na koje je potpisao za Real. Ostalih 50 posto prava pripalo je neimenovanoj i nepreciziranoj tvrtki koja je djelovala u ime talijanskog trenera. Ispostavilo se da je ova tvrtka Vapia LLP sa sjedištem u Londonu. Ali ne Vapia Limited s Djevičanskih otoka. Ovo je Realu javljeno tek godinu kasnije."

Ovo je važno, ističe se u optužnici, "jer je optuženi koristio tvrtku Vapia LLP tako što ju je formalno predstavio Realu kao vlasnika prava na korištenje imidža iako ih nije bio formalno pripisao toj tvrtki jer je 1. srpnja 2013. prava prebacio na Vapiju Limited". Španjolci navode da je Vapia Limited registrirana na Djevičanskim otocima, koji su poznati porezni raj, a Ancelotti je navedeni manevar izveo kako bi izbjegao plaćanje poreza. 

Oštetio je Španjolsku za više od milijun eura

Španjolsko državno odvjetništvo dalje navodi: "Ancelotti je u poreznim prijavama za spomenute godine izostavio prihode nastale na osnovu prava korištenja imidža. Utvrđeno je da nije prijavio značajne prihode, i to 1.249.590 eura za 2014. i 2.959.768 eura za 2015. Tako ni Ancelotti ni dvije spomenute tvrtke s kojima je radio nisu platili porez na ove iznose. Osim toga, Ancelotti je u poreznim prijavama ispustio navesti da je vlasnik dviju nekretnina u inozemstvu. Španjolska porezna uprava izračunala je kako je time oštetio državni proračun Španjolske za ukupno 1.062.079 eura."

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 04:30