StoryEditor
liga nacija

Španjolski izbornik pred finale s Hrvatskom: "Vježbali smo jedanaesterce"

Piše hina  /  17.06.2023., 13:24h

Očekujem izjednačenu utakmicu, najavio je finale Lige nacija protiv Hrvatske, izbornik španjolske reprezentacije Luis de la Fuente na novinarskoj konferenciji na stadionu De Kuip u Rotterdamu.

De la Fuente je preuzeo "Furiju" nakon što je Luis Enrique podnio ostavku nakon eliminacije od Maroka u osmini finala SP-a u Katru u prosincu prošle godine.

Od 2013. godine je radio u podmlatku reprezentacije, a od 2018. je bio izbornik reprezentacije do 21 godine s kojom je 2019. godine osvojio Europsko prvenstvo i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Tijekom karijere je vodio i Alaves, mlade momčadi Seville i Athletic Bilbaoa.

Zanimljivo, dio španjolskih medija je naveo kako bi 61-godišnji stručnjak mogao dobiti otkaz ako "Furija" ne osvoji Ligu nacija.

Navodno ostavka je već bila ispisana, međutim De la Fuente je pobjedom protiv Italije i plasmanom u finale "kupio" malo mira.

"Očekuje nas izjednačena utakmica. Možda imamo određene prednosti, neke stvari koje moramo doraditi, ali bit će to izjednačena utakmica. Svaka ekipa ima svoje prednosti, a vi morate pronaći slabe strane," kazao je ostavši zakopčan što se tiče sastava.

"Vidjet ćemo nakon treninga, mogu vam reći da su igrači u dobrom stanju, raspoloženi su. Svi su na visokoj razini. Postoji puno aspekata koje moramo imati na umu, naš pristup će biti promišljen."

Naglasio je kako je njegova momčad u odličnoj formi, s obzirom na kraj sezone.

"Moja momčad je u najboljoj mogućoj formi, fizički i mentalni su spremni. Jako su motivirani. Naravno, vježbali smo i jedanaesterce. Vježbali smo različite scenarije."

Zadovoljan je načinom igre "Furije", ali i dodao kako uvijek ima prostora za naprijed.

"U svakom području se treba poboljšati. Moramo analizirati igru, poboljšati našu igru. Uvijek ima prostora za naprijed, igrači svaki dan mogu biti bolji. Sutra moramo napraviti još jedan korak naprijed kako bi pobijedili u finalu."

Španjolski strateg je do sada često mijenjao igrače u obrani, do sada je koristio šestoricu.

"Sve ovisi o okolnostima, o analizama. Sve te promjene su bile povezane s našim pristupom igre. Imamo različite situacije, različite strukture."

Svjestan je kako su Hrvati "kraljevi produžetaka", ali i dodao kako ne strahuje od "overtimea".

"Razgovarali smo o svemu, voljeli bi dobiti utakmicu u 90 minuta. Oni imaju više iskustva u produžecima, više su ih puta igrali. Ponekad je iskustvo iznimno važno. Međutim, u tim trenucima je ključno samopouzdanje. Mi smo fizički i psihički spremni."

Osvrnuo se i na sjajne igre "neuništivog" Luke Modrića.

"Sučeljavanje s Modrićem , ali i ostalim hravtskim igračima znači da moramo biti oprezni. Moramo biti maksimalno koncentrirani, moramo iskoristiti naše najbolje atribute."

Jesu li Rodi i Modrić trenutačno najbolji europski igrači, bilo je pitanje španjolskih kolega.

"To je subjektivno, izvanredni su igrači. Ono što pokazuju je dokaz da su u vrhu."

Olmo je dio karijere proveo u Dinamo, dobro poznaje hrvatske igrače. Hoće li u finalu biti u početnom sastavu ?

"Danas imamo trening, svaki igrač je spreman za nastup. Olmo je uzbuđen jer je igrao za Dinamo. Međutim, svi igrači konkuriraju za nastup."

Za španjolskog stratega bit će to peto finale na klupi španjolskih mlađih i seniorske reprezentacije.

"Sutra je velika prilika za trofej. Oni vam donose priznanja, oni su priznanje velikog rada i truda koji ulažete. Smireni smo i na dobrom smo putu. Želim da naši igrači osvoje ovaj trofej i da Španjolska bude na mjestu koje zaslužuje."

U zadnjoj utakmici "Furija" je u osmini finala EURO-a 2020. pobijedila "Vatrene" sa 5-3. 

"Navijači žele da utakmice završe sa 8-2, ali mi želimo da utakmica bude pod našom kontrolom. Suparnik ima isti cilj, kvalitetan je i iskusan. Ali i mi smo takvi."

Svjestan je kako će sutra hrvatska imati premoć na tribinama.

"Sretni smo što imamo lojalne navijače, koji nas bodre. Čak i ako ćemo imati jednog navijača, osjećat ćemo se kao da ih je 30.000. Znamo da je cijela Španjolska uz nas. Ali, naravno podrška navijača na tribinama je važna"," poručio je.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 20:33