StoryEditor
nogometna statistika

SofaScore je odlična stvar, ali ocjene treba uzeti s rezervom

Piše Bruno Bošnjak  /  15.04.2022., 07:37h
SofaScore je aplikacija koja donosi sveobuhvatnije praćenje sportskih rezultata, stoga je rapidno brzo postala izrazito popularna među sportskim zaljubljenicima.

Na našem području najviše ju koriste pratitelji nogometa koji mogu dobiti i uvid u karijere nogometaša iz jačih i bolje popraćenih liga, uključivo i statističke učinaka u aktualnoj i nekoliko prethodnih sezona.

Broj liga koje su detaljno statistički praćene iz godine u godinu se povećava, a od sezone 2020./2021. na listi je i HNL.

Mnogi portali zadovoljno, s obzirom na interes koji bude ovakvi tekstovi, prenose tjedna izvješća o momčadi kola koje po okončanju svake prvenstvene runde objavljuje ova aplikacija. A među čitateljima, fanovima, dakako, razvija se rasprava, uz pitanja: kako je AB uvršten u idealnih 11, a XY nije i tome slično, primjerice izostavljanje Ademija koji je nosio Dinamo na Rujevici. U pitanje se dovode i prosječne ocjene pojedinih nogometaša, primjerice kako je Mađar Lovrencsics među 10 najbolje ocijenjenih iako dobar dio sezone ne imponira svojim izvedbama, a nema ni bajan ofenzivni učinak u vidu asistencija.

Prvo valja pohvaliti kreatore aplikacije koja u realnom vremenu podastire brojke, od točnih i netočnih dodavanja i ubacivanja, preko dobivenih i izgubljenih zračnih i duela na tlu, preko šuteva uz odgovarajuću klasifikaciju (izvan, unutar 16, blokirani, velike prilike...) do oduzetih lopti, presijecanja, "čišćenja", uz neizostavne bazične timske statistike poput posjeda lopte, prekršaja, kartona, kornera...

Aplikacija na temelju svih individualnih poteza, kreiranih, za bodovanje ponderiranih i vrednovanih na osnovi detaljne analize, vjerojatno uz određeni utjecaj rezultata momčadi čiji je pojedinac član, u realnom vremenu izbacuje i mijenja ocjene pojedinaca koji sudjeluju u utakmici. Recept, dakako, nije posve javan.

Upravo na temelju tih ocjena Sofa izbacuje momčadi kola, pazeći pritom da složi neku od uobičajenih formacija.

Je li Sofa točna, objektivna i nekome naklonjena?

Sofa je točna u okviru svog algoritma, ona evidentira i po utvrđenim pravilima kvantificira učinke svakog pojedinca. Određeni broj točnih i netočnih dodavanja u suparničkoj polovici, kao i u vlastitoj, svakom igraču na svijetu će dodati/oduzeti jednak broj bodova, odnosno dijelova boda, baš kao i sve ostale statističke kategorije.

Sofa nije i ne može biti maksimalno objektivna jer se oslanja na kvantitetu, a ne na kvalitetu. U velikom uzorku događaja na terenu ocjena pojedinog igrača teži realnom prikazu njegovog učinka jer sva odstupanja po pojedinim utakmicama se dobrim dijelom međusobno niveliraju. No u jednoj utakmici čest je slučaj da igrač dobije objektivno značajno višu ili nižu ocjenu od one koju zaslužuje. Razlozi tome su što će aplikacija određeni omjer dobivenih i izgubljenih duela kvantificirati po algoritmu, ali neće primjerice uzeti u obzir težinu duela. Tako igrač može dobiti fantastičnu ocjenu jer dobio 8 ili 10, a izgubio samo 1 ili 2 duela u fazi obrane, no neće i ne može uzeti u obzir da je kod većine od 8 ili 10 duela neki jako uporan suparnički igrač ušao u okršaj za loptu iz izrazito nepovoljne pozicije u kojoj nije imao veliku šansu izaći kao pobjednik, kao što neće uzeti u obzir da su ta dva izgubljena duela jedina objektivno teška s kojima se igrač suočio, ili pak da jedan izgubio u situaciji kad je bio puno bolje postavljen protiv fizički inferiornog igrača, što je rezultiralo velikom šansom za suparnika.

Aplikacija će, nadalje, primjerice kvantificirati točnost dugih dodavanja dvojice igrača koja nisu kreirane velike šanse posve jednako, kao što algoritam i mora činiti, no neće uzeti u obzir da je igrač primjerice primio loptu leđima okrenut zoni koju je pogodio dodavanjem, da je razgledao prije nego što je dobio loptu, te da je tim dodavanjem izbacio 3-4 suparnička igrača. Dobit će jednostavno proklamirani broj bodova za uspješno dugačko dodavanje, baš onoliko koliko bi dobio i da ga je izveo bez pritiska na leđima i bez ostvarivanja progresije u napadu.

Sofa, dakle, neće nagraditi Ademija jer je nekoliko puta bio okidač za presing ili utrčao savršeno iz drugog plana, ako to nije popraćeno dodirom s loptom, ne zato što ne voli Ademija ili Dinamo, nego zato što je to izvan njenih mogućnosti.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 07:11