StoryEditor
"europa i ostatak svijeta"

Slavnog francuskog trenera optužuju za rasizam zbog komentara o sunarodnjaku Mbappéu

Piše desk  /  16.06.2022., 07:59h

Slavni francuski trener Arsene Wenger optužen je za rasizam nakon izjave o francuskom napadaču Kylianu Mbappéu.

"Da je Kylian rođen u Kamerunu, ne bi postao napadač kakav je danas. Postoji Europa i postoji ostatak svijeta", rekao je Wenger, izazvavši mnoštvo reakcija.

Čak je reagirala i Južnoamerička nogometna asocijacija (CONMEBOL), uputivši otvoreno pismo predsjedniku FIFA-e Gianniju Infantinu.

"CONMEBOL odbacuje i osuđuje vrlo nespretne izraze visokog dužnosnika FIFA-e, inače vrlo bliskog predsjedništvu organizacije, Arsena Wengera. CONMEBOL je čvrsto opredijeljen za borbu protiv rasističkih ili diskriminirajućih komentara, bilo da dolaze od navijača na stadionima, sportaša i trenera na terenu ili od čelnika putem javnih izjava

Wengerove riječi, osim što otkrivaju neobično neznanje o vrijednom doprinosu afričkih igrača svjetskom nogometu, posebno europskom, pokazuju i ponižavajuću pristranost koja čini nevidljivim napore nogometaša i sportskih institucija koje nisu u Europi", navodi se u priopćenju, prenosi Klix.ba.

Wenger trenutno radi u FIFA-i kao šef za razvoj nogometa. Bez trenerskog posla je od 2018. kada je nakon 22 godine napustio londonski Arsenal, a prije dolaska u London 1996. vodio je Nancy, Monaco i Nagoyu Grampus.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 23:39