StoryEditor
Li Tie

Slavni Azijac kojeg pamtimo iz Premiershipa osuđen na doživotni zatvor

Piše desk  /  23.02.2024., 09:59h

Jedna od najvećih legendi modernog azijskog nogometa Li Tie osuđen je na doživotni zatvor, navode mediji iz Kine.

Legendarni Kinez, koji je među prvima iz svoje zemlje stigao u Europu i tako "probio led", igrao je u Premier ligi za Everton i Sheffield United, prenosi Klix.

Međutim, sada je osuđen na doživotni zatvor nakon što je priznao davanje mita i sudjelovanja u namještanju nogometnih utakmica.

Kineski državni tužitelj optužio je Lija Tieja za primanje i nuđenje mita tijekom akcije suzbijanja korupcije u nogometu. Sada je vijest o njegovoj doživotnoj kazni odjeknula u nogometnoj javnosti, a prenio ju je sportski novinar iz Kine za europsko tržište Mark Dreyer.

Li je priznao da je platio više od 350.000 eura kako bi postao izbornik nogometne reprezentacije Kine. Također, priznao je da je odigrao ulogu u skandalu s namještanjem utakmica kako bi dobio promaknuće u klubovima Hebei China i Wuhan Zall.

"Jako mi je žao. Trebao sam držati glavu na zemlji i slijediti pravi put. Postojale su određene stvari koje su u to vrijeme bile uobičajena praksa u nogometu. Postigavši uspjeh na takve neprikladne načine, zapravo sam postao sve nestrpljiviji i željniji brzih rezultata", poručio je Tie nakon presude.

Li Tie je u Engleskoj bio član Evertona i Sheffield Uniteda, a igrao je u Kini za Liaoning i Chengdu. Za reprezentaciju Kine upisao je 92 nastupa, a od 2019. do 2021. godine bio je izbornik reprezentacije. To će ga na kraju koštati doživotne slobode.

Dnevnik.ba

15. svibanj 2024 21:17