StoryEditor
sumnje i optužbe

Skandal kakav šahovski svijet ne pamti: Najbolji na planetu predao partiju nakon jednog poteza, evo pozadine priče

Piše desk  /  21.09.2022., 07:51h

Aktualni svjetski prvak izazvao novu kontroverzu na online turniru Chess Toura u meču protiv navodnog američkog ‘varalice‘

Najnovije poglavlje drame Niemann - Carlsen svima je na umu nakon drugog dana turnira Meltwater Champions Chess Tour Julius Baer Generation Cup. Magnus Carlsen predao je online partiju protiv Hansa Niemanna nakon što je povukao samo jedan potez, ponovno pokrenuvši kontroverznu svađu između dvojice igrača, pišu Sportske novosti.

Ovo je šokantno i uznemirujuće. Nitko ne može biti sretan što se to događa u šahovskom svijetu. Nitko ne zna što aktualni svjetski prvak točno prešutno poručuje, budući da nije dao nikakvo objašnjenje, ali njegova brza predaja još je više dokaz da je to vjerojatno povezano s Niemannovim navodnim varanjem. Podsjetimo, Carlsen je ranije ovog mjeseca napustio turnir iz Grand Chess Toura u St. Louisu, nakon poraza od Niemanna, a iako nije izravno to rekao, Magnus je očito smatrao da je Amerikanac pri tome varao.

Stoga sada odbija igrati protiv Hansa. Igrat će turnir, ali neće igrati partiju protiv njega. To se nazire između redaka davanje velike izjave.

Možemo ustvrditi da su se stvari mogle drugačije riješiti, bilo da je Carlsen imao dokaze koji podupiru njegove tvrdnje ili ne - mogao se povući s događaja ili zatražiti službenu reviziju Niemannove povijesti online varanja kako bi se dovelo u pitanje sudjelovanje mladog Amerikanca na šahovskim događajima.

- Namjerno izgubiti potpuno je neprihvatljivo ponašanje. Ovo je najnesportskiji čin koji može biti u sportu - izjavio je Carlsenov sunarodnjak, norveški velemajstor Jon-Ludwig Hammer.

Ipak, usredotočimo se na pravi šah i šahovske borbe drugog dana. Svjetski prvak je nastavio turnir i pobijedio Levona Aronjana, a remizirao protiv Rameshbabua Praggnanandhae i Davida Navare. Ivan Šarić pobijedio je Radoslawa Wojtaszeka, remizirao protiv Christophera Woojina Yooa i Arjuna Erigaisija, a izgubio od Vincenta Keymera.

U vodstvu je Indijac Erigaisi s 17 bodova, a prate ga Carlsen i Praggnanandhaa s 15 bodova.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 08:22