StoryEditor
Kitzbühel

Senzacija u slalomu: Britanac pobijedio, Zubčić 10., Kolega 19.

Piše desk  /  22.01.2022., 14:56h
Oba hrvatska skijaša koja su nastupila na slalomu Svjetskoga kupa u austrijskom Kitzbühelu osvojila su nove bodove. Filip Zubčić završio je na devetom mjestu sa sekundom i devet stotinki zaostatka za senzacionalnim pobjednikom Daveom Rydingom iz Velike Britanije, a Samuel Kolega bio je 19. (+3.88).

Tijekom obje vožnje snijeg je neprestano padao, a posebno su teški uvjeti bili u drugoj, koju nije uspjelo završiti čak 11 skijaša, među kojima i Norvežanin Foss-Solevaag, trećeplasirani iz prve vožnje. Prva dvojica, Francuz Clement Noel i Talijan Alex Vinatzer, pogriješili su odmah nakon starta i ušli u cilj s velikim zaostatkom. 

Zubčić je nakon prve vožnje bio 18. nakon pogreške u završnici, a drugu je odradio bolje i popravio plasman te osvojio novih 36 bodova u poretku Svjetskog kupa. Kolega je vozio vrlo rezervirano i imao ogroman zaostatak, najveći od svih koji su završili utrku, ali s obzirom na broj odustajanja završio je 19., samo četiri mjesta slabije od plasmana karijere.

Zahvaljujući kiksevima vodeće trojke pobijedio je 35-godišnji Dave Ryding, koji je nakon prve vožnje bio šesti, te donio Velikoj Britaniji prvu pobjedu u Svjetskom kupu u povijesti. Dosad je u karijeri triput već bio na pobjedničkom postolju, ali nikada na njegovu vrhu. Ostatak postolja popunili su Norvežani Lucas Braathen (+0.38) i Henrik Kristofferson (+0.65).

Ovakvim se raspletom u Kitzbühelu još zakomplicirala situacija u Svjetskom kupu jer je peti slalom sezone dobio petog pobjednika, a Braathen jedini ima više od 200 bodova u poretku slalomaša (235). Slijede ga Foss-Solevaag sa 180 i Švicarac Daniel Yule sa 162 boda. Filip Zubčić je 11. sa 117 bodova.

U ukupnom poretku Svjetskog kupa vodi Švicarac Marco Odermatt s 1120 bodova ispred Norvežanina Aleksandera Aamodta Kildea (785), dok je Zubčić 13. s 240 bodova.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:47