MOSTAR, 1. lipnja (FENA) – Sedmi Zrinjski Mostar Backgammon Open započeo je jučer jackpot turnirom, a u subotu na Buni kod Mostara otvoren je glavni dio turnira na kojem sudjeluje 60 ponajboljih igrača backgammona (tavle) iz regije.(Foto FENA/Tomislav Glamuzina)TOMISLAV GLAMUZINA -
StoryEditor
mostar

Sedmo izdanje Zrinjski Mostar Backgammon Opena okupilo ponajbolje igrače s Balkana

Piše fena  /  01.06.2024., 16:39h

Sedmi Zrinjski Mostar Backgammon Open započeo je jučer jackpot turnirom, a u subotu na Buni kod Mostara otvoren je glavni dio turnira na kojem sudjeluje 60 ponajboljih igrača backgammona (tavle) iz regije.

- Ovo je već tradicionalni sedmi Zrinjski Mostar Backgammon Open i traje tri dana. Dolaze ljudi iz cijele regije, posebno zemalja bivše Jugoslavije, imamo i igrače iz Grčke, Turske, Bugarske, Austrije – kazao je u izjavi za Fenu Draženko Vučina, predsjednik Tavla/Backgammon kluba (T/BK) Zrinjski Mostar.

Po riječima međunarodnog suca i tajnika T/BK Zrinjski Mostar Roberta Vučine, ovo je najjači backgammon turnir u BiH, i po nagradama, i po broju igrača.

- Imamo oko 60 natjecatelja, imamo čak igrača iz Australije. Istaknuo bih dolazak Arde Findikoglua, najboljeg turskog igrača i kapetana njihove reprezentacije koji je u karijeri osvojio preko stotinu turnira, te Bogidara Ilijeva iz Bugarske, trenutnog prvaka Balkanske lige i najboljeg igrača na Balkanu. Igraju i naši najbolji bh. igrači Draženko Vučina, Benjamin Čamo, Omer Šator i Aldin Pobrić – kazao je Vučina.

U tri dana trajanja Backgammon Opena odigrat će se više turnira: jackpot turnir, glavni turnir, turnir u parovima, kao i dosta mini jackpotova.

Arda Findikoglu pored toga što je najbolji turski igrač, član je Izvršnog odbora Svjetske backgammon federacije i redoviti je gost mostarskog turnira.

- Zadnjih pet godina dolazim ovdje na poziv obitelji Vučina u svojstvu počasnog gosta, a ove godine sam se odlučio prijaviti kao igrač. Volim igrače s Balkana, skoro čitavu zajednicu znam poimenično i uživam igrati na balkanskim turnirima. Prije par godina sudjelovao sam u organizaciji većeg turnira u Neumu i tamo sam imao priliku vidjeti snagu bosanskohercegovačkih igrača. Naravno, dug je put pred vama, ali napredak se vidi. Reprezentacija BiH sudjeluje na našim prvenstvima, a prošle godine su u Skoplju napravili lijepe rezultate i siguran sam da ćemo s napretkom igre vidjeti sve više bh. igrača na međunarodnoj sceni – smatra Findikoglu.

Svoje oduševljenje turnirom nije krio ni Bogidar Ilijev, trenutno najbolji igrač na Balkanu.

- Balkanski turniri su različiti, možda tu nisu najjači igrači na svijetu, ali ima veoma jakih igrača, onih starijih i iskusnijih, ali i dosta mladih igrača. Mi imamo još mnogo učiti da bi dostigli svjetsku razinu, ali organizacijski smo sigurno jaki. Mjesto je odlično, a turnir mi se posebno sviđa – kazao je Ilijev.

Podršku turniru u Mostaru došao je dati i predsjednik Tavla saveza BiH Omer Dervišbegović.

On je podsjetio kako je tavla/backgammon najigranija igra na ploči, te da ju npr. samo u SAD-u igra čak dva milijuna igrača.

- Tavla je popularna igra, strategija, ona razvija intelektualne sposobnosti i s tim u vezi pokušavamo uključiti što više mladih ljudi, da uđu u sustav natjecanja i razvijaju taj duh. Od kada sam preuzeo mjesto predsjednika Tavla saveza BiH pokušavamo srediti unutarnje stvari kako bi se mogli još dodatno razvijati, imamo državnu ligu, desetak turnira godišnje, uvodimo nove kategorije i pokušavamo ovu drevnu igru oživjeti na način na koji se ona igra na svjetskoj razini – rekao je Devišbegović.

Dervišbegović smatra kako svakim danom tavla i backgammon napreduju u BiH.

- Taj segment i atmosferu s velikih turnira pokušavamo prenijeti kod nas da bi se razvijali, uključili što veći broj ljudi. Smatram da smo na dobrom putu jer svake godine podižemo ljestvicu više – zaključio je Dervišbegović.

Glavni dio turnira svečano su otvorili predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač i mostarski gradonačelnik Mario Kordić, dok je poseban gost na turniru bio legendarni mostarski nogometaš i trener Blaž Baka Slišković.

Dnevnik.ba

24. srpanj 2024 02:29