StoryEditor
Brittney Griner

Ruski sud osudio američku košarkašicu na devet godina zatvora

Piše hina  /  04.08.2022., 18:55h

Ruski sud je u četvrtak na devet godina zatvora osudio američku košarkašku zvijezdu Brittney Griner zbog, kako stoji u objašnjenju, namjernog unošenja ulja kanabisa u Rusiju, što je strogo zabranjeno u toj zemlji.

Izricanje presude moglo bi otvoriti put razmjeni zatvorenika između Rusije i Sjedinjenih Država. Radilo bi se o 31-godišnjoj sportašici i zatvorenome ruskom državljaninu Viktoru Boultu, ruskome kriminalcu i poznatom trgovcu oružjem koji je u SAD-u osuđen na 25 godina zatvora.

Griner je u četvrtak molila ruskog suca da joj ne uništi život teškom zatvorskom kaznom zbog unosa u zemlju ulja kanabisa i u suzama ga je molila da njezine postupke kvalificira kao pogrešku. Ruski tužitelj je za dvostruku osvajačicu zlatne olimpijske medalje i zvijezdu američke ženske profesionalne lige WNBA tražio zatvorsku kaznu od devet i pol godina.

Griner je 17. veljače zadržana u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo zbog unošenja kanabisova ulja u Rusiju. Priznala je krivnju, no kazala je da joj nije bila namjera unijeti zabranjenu supstancu u Rusiju niti ikoga povrijediti. Rekla je i da se pakirala na brzinu zbog čega su ampule slučajno završile u njezinoj torbi.

Zbog ampula s uljem kanabisa teksaška je sportašica završila u geopolitičkom vrtlogu koji je započeo kad je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao vojsku na Ukrajinu 24. veljače. Za vrijeme najzategnutijih američko-ruskih odnosa od kubanske raketne krize 1962., američki predsjednik Joe Biden je pod pritiskom da intervenira u korist Amerikanaca koji su zatočeni u ruskim zatvorima.

Američka košarkašica je u Rusiju otišla da bi igrala u klupskoj ligi dok traje pauza u sezoni u Sjedinjenim Državama. Nastupala je za ženski košarkaški klub UGMK Ekaterinburg od 2014., a igrala je i utakmice Eurolige za žene.

Dnevnik.ba

09. kolovoz 2022 20:48