14.11.2021., Split - Stadion Poljud, kvalifikacijska utakmica za odlazak na SP u Qataru izmedju reprezentacije Hrvatske i Rusije. Dejan LovrenGORAN STANZL/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
nakon poraza

Ruski mediji: "Hrvati nisu slučajno odabrali Poljud. Dobili smo pakao koji nam je obećao Lovren!"

Piše desk  /  14.11.2021., 21:16h
Hrvatska je pobijedila Rusiju 1:0 i poslije dramatičnih 90 minuta na Poljudu osigurala izravan plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Fantastičnu atmosferu na splitskoj ljepotici nije omela ni kiša koja je neumoljivo kupala travnjak cijeli susret, ali poslije ovog rezultata nikome tko voli kockice više nema oblaka, naprotiv sunce sja kao da je sredina ljeta.

Oblaci su se preselili na istok Europe i nadvili se nad rusku prijestolnicu, a tamošnji mediji oplakuju veliku priliku koju su propustili Karpin i društvo. Dio tamošnjih medija prokleo je lošu sreću, a dio vrlo oštro primijetio kako su Rusi zaboravili na Poljudu ono što je najvažnije – igrati nogomet…

"Pokazali smo karakter, ali nije bilo sreće", naslov je izvještaja jednog od najtiražnijih ruskih sportskih medija SovSporta.

Nije se slučajno igralo na Poljudu

"Držali smo se dobro, ali u 81. minuti Karpinovi štićenici su pokleknuli pred jakom kišom i moćnim pritiskom Hrvata na Poljudu. Od trenutka kad se Karpin pojavio na klupi Rusija je držala situaciju pod kontrolom i stigla je u Split s bodovnom prednosti u odnosu na Hrvate, ali HNS nije slučajno odabrao Poljud za ovu utakmicu. Iako nije riječ o modernom stadionu, tamo je uvijek najužarenija atmosfera,“ piše u tekstu.

"Hrvatski navijači dva dana prije utakmice živjeli su za ovih 90 minuta protiv Rusije. Pakao koji nam je obećao Dejan Lovren, priuštili su nam hrvatski navijači na utakmici. Policija naše navijače nije puštala van iz hotela osim na utakmicu. Doista je bilo vrlo uzbudljivo u Splitu.“

"Karpin u odlučujućoj utakmici nije odustao od svoje filozofije, ali u globalu Hrvati su imali bolju veznu liniju. Modrić, Pašalić, Brozović, Perišić i Vlašić s Kramarićem u špici bili su jednostavno previše. Treba notirati kako je Dalić uveo našeg starog prijatelja Dejana Lovrena u prvu momčad, koji ne briljira u Zenitu i to je bila naša nada“, piše u nastavku teksta.

Hrvatsko iskustvo i kvaliteta napravili razliku

"Očekivano, uzbuđenje je bilo na vrhuncu od samog starta. Prije svega zbog tribina, ali i zbog igre naše reprezentacije koja se bacala naglavce na svaku loptu. Očekivalo se kako će se nervoza s tribina prebaciti na travnjak, ali Hrvati su bili neobično hladnokrvni i puni samopouzdanja. Njihovo ogromno iskustvo i kvaliteta došli su do izražaja danas“.

"Sredinom drugog poluvremena utakmica se promijenila iz nogometne u "boksačku“. Igralo se u močvarnim uvjetima, a Hrvati i naši više su se tukli nego igrali nogomet. Nije bilo moguće igrati kombinatoran nogomet po podu, a u tim trenucima nogometna vještina nije imala utjecaj na utakmicu, nego karakter, a tu Hrvati više nisu imali prednost.“

"Borili smo se do samog kraja, ali jedan smiješan odbijanac od Kudrjašova ušao je u mrežu i izbio nam karte za Katar iz ruku samo tako. Ali na kraju treba priznati, Hrvati zasluženo idu na SP,“ podvlači novinar SovSporta.

Zaboravili smo igrati nogmet

Konkurentski Sport Express bio je puno oštriji prema svojima…

"Zaboravili smo igrati nogomet“, piše u naslovu njihovog izvještaja.

"Odlučujuće utakmice nikad nisu bile na našoj strani. Otkad pratim Rusju, naša reprezentacija na takve utakmice dolazi drvenih nogu i s vakumom u glavama. Igraju sa samo jednom mišlju – nemoj ništa pogriješiti, nemoj ništa pogriješiti…“

"Mislio sam kako bi se to moglo promijeniti u Splitu, ali naša nas je tradicija ponovo sustigla. Naši nisu igrali nogomet, ali se činilo kako je u ovim vremenskim uvjetima to bio dobar plan. Pogotovo u uvodnih 15 minuta kad se očekivalo drvlje i kamenje od Hrvata. Ali blok i stalna defenziva nikad nisu bili naše jače strane."

"Taj plan igre samo je povećavao mogućnost da nas kazni neka bizarna pogreška i utakmica se kretala u tom smjeru. Ako uzmemo u obzir našu povijesnu impotentnost u odlučujućim utakmicama, bilo je pitanje kad će nam se nešto loše dogoditi. I dogodilo se“, podvukao je autor.

Dnevnik.ba

08. prosinac 2023 01:32