StoryEditor
o suspenziji

Ruski izbornik: Sto posto bi nas izbacili i da nismo izgubili od Hrvatske

Piše desk  /  05.03.2022., 20:39h
Izbornik ruske nogometne reprezentacije Valerij Karpin oglasio se zbog rata u Ukrajini, a njegovu je izjavu na svojim društvenim mrežama prenio Ruski nogometni savez. Karpin je rekao da će biti teško bez nogometa, ali da smatra da ruski klubovi i reprezentacija trebaju nastaviti igrati. U intervju za ruski Sport-Express Karpin je rekao da je očekivao suspenziju Rusije.

"Izbacili bi nas i da nismo izgubili Hrvatske i direktno otišli na Svjetsko prvenstvo 2022. Sigurno, sto posto. Dana 24. veljače je sve počelo i rekao sam supruzi da nećemo ići na Svjetsko prvenstvo. Nije to bilo očekivanje logičnog ishoda, već razumijevanje situacije. Žalba kod CAS-a? Sve čitamo i gledamo, ali ta pitanja su nebitna", rekao je Karpin, prenosi Index Sport.

Hrvatska je 14. studenoga pobijedila Rusiju 1:0 na Poljudu autogolom Fjodora Kudrjašova i tako pretekla Rusiju u kvalifikacijskoj grupi za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru. Rusiji je trebao bod u Splitu i držala ga je do samog finiša utakmice, a onda je meč odlučio ruski reprezentativni branič autogolom i poslao Hrvatsku direktno u Katar.

Podsjetimo, FIFA i UEFA donijele su odluku o suspenziji svih ruskih klubova i ruske reprezentacije iz svih natjecanja do daljnjeg zbog ruske invazije na Ukrajinu. Ova odluka FIFA-e i UEFA-e znači da reprezentacija Rusije neće igrati play-off za Svjetsko prvenstvo, da ženska reprezentacija neće sudjelovati na Europskom prvenstvu te da će moskovski Spartak, jedini ruski klub koji je ostao u europskim natjecanjima, biti izbačen iz osmine finala Europa lige. 

Ranije su se Poljska, Švedska i Češka pobunile i objavile da neće ni u kojem slučaju igrati protiv Rusije u play-offu za Svjetsko prvenstvo. Rusija je trebala biti domaćin Poljskoj 24. ožujka, a pet dana kasnije pobjednik tog susreta trebao je igrati s pobjednikom susreta Švedska - Češka. 

Nije poznato kako će se dodatne kvalifikacije popuniti nakon izbacivanja Rusije. U ovom trenutku su tri opcije - da Poljaci idu izravno u finale, da Slovačka kao trećeplasirana iz skupine u kojoj je bila Rusija upadne na mjesto Rusije ili da priliku dobije Norveška kao najbolja trećeplasirana.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 23:25