StoryEditor
oi u parizu

Rusi će na Olimpijske igre ići bez zastave i himne. Ukrajina prijeti bojkotom

Piše hina  /  03.02.2023., 14:06h

Predložena ruta kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu 2024. za ruske i bjeloruske sportaše kroz azijska natjecanja nije finalizirana ni dogovorena, rekao je u petak predsjednik Međunarodnog hrvačkog saveza Nenad Lalović. Lalović, koji je također član Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), rekao je da se razmatraju sve opcije da se vidi mogu li i kako ti sportaši sudjelovati na Igrama u Parizu unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Ukrajina je zaprijetila bojkotom Olimpijskih igara ako se sportašima iz Rusije i Bjelorusije dopusti natjecanje, a i baltičke zemlje su nagovijestile da bi također mogla bojkotirati Igre. MOO je prošlog tjedna objavio da bi sportašima iz dviju zemalja, koji se zbog rata ne mogu natjecati u europskim kvalifikacijama, moglo biti dopušteno da zarade mjesta za Igre u Parizu kroz azijske kvalifikacije. Ako se kvalificiraju, natjecat će se u Parizu kao neutralni sportaši, bez zastava i himni, što je dio sankcija MOO-a protiv njih.

Poljska također želi blokirati Ruse

"U ovom trenutku istražujemo sve mogućnosti. Trebali bismo razmišljati o ljudskim pravima onih koji nisu uključeni u rat, posebno sportaša", rekao je Lalović u intervjuu Reutersu govoreći o međunarodnim sportskim savezima. Lalović je rekao da se odluka MOO-a o njihovom uključivanju temelji na rezoluciji UN-a u prosincu protiv diskriminacije unutar olimpijskog pokreta.

Međutim, plan da se kvalificiraju kroz Aziju treba pažljivo osmisliti, rekao je Lalović, jer bi neke azijske zemlje mogle vidjeti da ruski i bjeloruski sportaši ugrožavaju njihova vlastita olimpijska mjesta.

Nekoliko nacija, osim Ukrajine, otvoreno se usprotivilo planovima MOO-a da dovede ove sportaše na Igre. Poljska je u četvrtak priopćila kako vjeruje da će do 10. veljače biti moguće izgraditi koaliciju od 40-ak zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Britaniju i Kanadu, koje će podržati poziv da se ruskim i bjeloruskim sportašima blokira pristup Igrama. Za većinu od 32 olimpijska sporta kvalifikacije su već u tijeku ili će započeti ove godine sa stotinama zasebnih nacionalnih, regionalnih i kontinentalnih događaja u sljedećih 18 mjeseci.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 18:21