StoryEditor
društvo 35+

Ronaldo, Modrić, Ibra: Ovo je deset najskupljih ‘djedica‘ na nogometnom tržištu

Piše Desk  /  15.02.2022., 09:53h
Sve vrijednosti igrača izvučene su iz Transfermarkta čije je nepisano pravilo da igračima nakon navršene 30. godine postupno, a nakon 35. kreće padati cijena...

Trenutno u svijetu postoji sedam nogometaša koji vrijede 100 milijuna eura ili više, ali svi ti nogometaši su svjesni da te njihove visoke tržišne vrijednosti neće potrajati jako dugo, piše Večernji.hr.

Što su igrači stariji, to je vrijednost manje pa stoga vrijedi pogledati koji su to najvrjedniji nogometaši svijeta s 35 ili više godina, točnije njih deset.

Sve vrijednosti igrača izvučene su iz Transfermarkta čije je nepisano pravilo da igračima nakon navršene 30. godine postupno, a nakon 35. drastično kreće padati cijena, pa tako ovdje nećete vidjeti stomilijunske iznose u vrijednosti kao kod Mbappea, Haalanda i sličnih imena.

Razlog tom postupnom padanju cijena su puno manje mogućnosti a i želje klubova za dugoročnim ugovorima kada ti igrači postanu stariji, a i logično je da igrač automatski bude skuplji ako se od njega potencijalno može očekivati 10-15 sezona nogometa, a ne jedna-dvije.

Najvrjedniji igrač s ovog popisa je tek 183. najvrjedniji nogometaš svijeta, to vam i više nego dovoljno govori koliki je očekivan pad tržišne cijene, pogotovo nakon 35. godine

No, ipak u svijetu postoji nekolicina kvalitetnih igrača iznad 35 godina, što dokazuje i činjenica da igrači poput Thiaga Silve (37), Davida Silve (36) i Edinsona Cavanija (35) nisu uspjela dospjeti na ovaj popis. 

NAJVRJEDNIJI IGRAČI NA NOGOMETNOM TRŽIŠTU (35 GODINA ILI STARIJI):

10. Zlatan Ibrahimović (40, Milan): 4 milijuna eura

Nikad u povijesti bilježenja tržišne vrijednosti nogometaša (od 2004. godine) nogometaš u četrdesetima nije vrijedio ovoliko puno. Iako je u njegovom voljenom Milanu vidljivo da su ga godine 'stigle' i da mu se ekstremno pažljivo mora dozirati minutaža zbog ozljeda, Ibrakabra i dalje zna oduševiti sjajnim potezima u Italiji i pomaže svojem klubu. Za takve godine brojka od osam pogodaka u 15 ovosezonskih ligaških nastupa je stvarno jako dobar učinak.

9. Gerard Pique (35, Barcelona): 5 milijuna eura

Jedan od najtrofejnijih braniča svih vremena i dalje je nakon svih ovih godina neizostavni član Blaugrane koja je, istini za volju, doživjela ogroman pad ove sezone. Unatoč tome Piqueov renome i vrhunske razine igara tijekom proteklih 12-13 godina su razlog zašto je katalonski aktivist drugi najvrjedniji 35+ stoper na svijetu (do najvrjednijeg ćemo doći ubrzo).

8. Jamie Vardy (35, Leicester): 5 milijuna eura

Vardyjeva karijera nije imala putanju kao većini profesionalnih nogometaša. Svi ste već do sad čuli priču o radu u tvornici, Fleetwoodu i dolasku u Leicester. Svoj debi u prvoligaškom nogometu doživio je tek u 27 godini života, pa može i iznenaditi činjenica da je Englez već u 35. godini života. Najbolje i najneobičnije od svega je što i u ovoj dobi pruža vrsne napadačke izvedbe (9 pogodaka u 16 nastupa ove sezone) te što je nevjerojatno hitar.

7. Hugo Lloris (35): 7 milijuna eura

Mora se priznati i reći da ni Lloris ni Tottenham ne prolaze kroz dobru sezonu, ali kad si kapetan svjetskog nogometnog prvaka iz 2018, europskog doprvaka iz 2016. te kapetan finalista Lige prvaka iz 2019. teško je ne biti u društvu najvrjednijih. Lloris je branio u 538 seniorskih prvoligaških utakmica u svojoj karijeri, a k tome još i u 134 utakmice za francusku reprezentaciju.

6. Sergio Ramos (35): 8 milijuna eura

Po mnogima jedan od najboljih braniča svih vremena. Voljeli ili ne voljeli Ramosa zbog njegovog agresivnog načina igre (rekorder po crvenim kartonima u ligama petice), priuštio je kao lider Real Madridu jednu od najuspješnijih era u povijesti, a bio je pri samom vrhu stopera u svijetu kontinuirano gotovo 15 godina. Trenutno se još uvijek nije snašao u PSG-u kao ni njegov novi suigrač Lionel Messi, ali Ramos i dalje zaslužuje biti u najvrjednijem 35+ društvu zbog svojeg zasluženog renomea.

5. Keylor Navas (35): 10 milijuna eura

Iako se svašta u nogometu može dogoditi, teško da će bilo koji nogometaš iz Kostarike nadmašiti ovo što je u svojoj karijeri napravio Keylor Navas. Vrlo podcijenjeno ime kada se priča o najboljim vratarima još uvijek ne daje ponajboljem igraču Eura Gianluigiju Donnarummi više od 50 posto minutaže, a to govori jako puno. Uz to, skupio je 19 trofeja u profesionalnoj karijeri i sedam nagrada za najboljeg vratara.

4. Luis Suarez (35): 10 milijuna eura

Jedini čovjek koji je u Barceloni u razdoblju od 2009. do 2021. godine uspio zabiti više pogodaka u jednoj sezoni od Lionela Messija (sezona 15/16, Suarez 59, Messi 41). A nakon što im je iz godine u godinu pružao sjajne sezone, doslovno je otjeran u Atletico s kojim je odmah iduće sezone 'ukrao' naslov Realu i Barci te pri tome bio jedan od najboljih igrača Atletija. Jedan od najboljih golgetera 21. stoljeća u seniorskoj karijeri ima čak 449 pogodaka u 716 nastupa.

3. Luka Modrić (36): 10 milijuna eura

Uz Cristiana Ronalda jedini nogometaš koji je u ovom Top 10 društvu stariji od 35 godina. Luka je nevjerojatno spreman i na nevjerojatno visokoj razini i dalje. Čak i kad su neki mislili da će ga zanijeti 'mamurluk karijere' nakon srebra na SP-u u Rusiji, Zlatne lopte i The Best nagrade. Hrvatski kapetan se vratio u samu elitu nogometa i konstantno pruža partije s kojima nikad ne ispada iz uže konkurencije najboljih veznjaka svijeta. Još je to sve kod Luke posebnije jer baš veznjaci strahovito rijetko opstaju u najvišem rangu iza 33. ili 34. godine, a to i potvrđuje činjenica da je Modrić jedini veznjak na ovom popisu. Četiri Lige prvaka, ukupno 23 trofeja u karijeri, što više reći?

2. Manuel Neuer (35): 14 milijuna eura

Vjerojatno najrevolucionarniji vratar u povijesti nogometa nakon Lava Jašina, Rusa koji je šezdesetih bio prvi vratar u povijesti koji je izlazio 1 na 1 s napadačima i istrčavao kupiti centaršuteve skokom. Njemački vratar je, s druge strane, apsolutno promijenio način igre vratara, ali i ostalih u modernom nogometu. Svojim izlascima totalno promijenio pozicioniranje braniča i napadača prije eventualne tranzicije, a puno je utjecao i na promjenu u kojoj vratari sve češće nogom sudjeluju u izgradnji napada. Uz sve to, osvajač je Svjetskog prvenstva s Njemačkom s još 26 trofeja u Bayernu i jednim u Schalkeu. Dva puta je bio proglašen i njemačkim nogometašem godine. 

1. Cristiano Ronaldo (37): 35 milijuna eura

Cristiano Ronaldo i u svojoj, kako neki kažu 'lošoj' sezoni i dalje ima 14 pogodaka u 22 nastupa za Manchester United, To dovoljno govori o moći čovjeka u 37 godini života. Možemo reći da 99 posto napadača sanja da u 37. godini života uopće igra u Premier ligi, a kamo li zabije osam golova u Premier ligi i još doda šest u Ligi prvaka. Trofeje, individualne nagrade i rekorde nema smisla ni nabrajati. svi znamo da je riječ o jednom od najboljih i najuspješnijih nogometaša svih vremena, piše Večernji.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:31