09.11.2021., Zagreb - Trening hrvatske nogometne reprezentacije na stadionu Maksimir uoci utakmica protiv Malte i Rusije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru.LUKA STANZL/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
BUDUĆNOST HRVATSKE

Rođen je 1998., vrijedi 13 milijuna eura i bit će stožerni igrač vatrenih, a slijede ga još četvorica

Piše Desk  /  11.11.2021., 09:15h
– Za svu petoricu se odmah vidjelo da su kapacitet za A-reprezentaciju. Zbog toga smo ih mi u mladu reprezentaciju priključivali već s 18 godina i pripremali ih da jednog dana zaigraju za velike vatrene – objasnio je Gračan.

Lovro Majer bit će jedan od Dalićevih aduta za večerašnju utakmicu s Maltom. Dosad je veznjak Rennesa samo dva puta nastupio za A-reprezentaciju, minutu protiv Meksika pod ravnanjem Čačića 2017. godine te pet minuta protiv Slovačke u ovim kvalifikacijama, piše Večernji list.

No formom i odličnim igrama u novom klubu, pogotovo u posljednjoj pobjedi nad Lyonom (4:1), Majer je Dalića uvjerio da zaslužuje ulazak u reprezentaciju, te minute protiv Malte.

I izbornik mlade reprezentacije Nenad Gračan, koji je Majera vodio u 15-ak utakmica, slaže se da zaslužuje igrati protiv Malte.

Zahvalan za trenere

– Vrlo brzo snašao se u jakoj, dinamičnoj ligi kakva je francuska. I svima koji su mislili da je “premekan” igrač pokazao da su bili u krivu. Majer je već sada kompletan igrač, zna sve o nogometu, a može igrati na svim pozicijama u veznom redu, i defenzivnog i ofenzivnog veznog, ali i na obje strane na krilu.

Mi treneri jako volimo tako zahvalne igrače – rekao je Gračan i dodao:

– Bude li dobio šansu protiv Malte, neće biti pod pritiskom jer ima jako puno iskustva stečenog u mladoj reprezentaciji i spreman je sada za sve veću ulogu i u A-reprezentaciji. Majer je već sada fantastičan igrač, a može još jako puno napredovati jer je i veliki radnik.

Dobar je dečko, sluša trenere i nisam imao ni najmanje problema s njegovim odnosom prema radu. Zanimljivo, Majer je jedan od čak petorice nogometaša na koje Dalić ozbiljno računa, a rođeni su 1998. godine, jedne od najsretnijih godina za hrvatski nogomet.

Uz Majera, 1998. rođeni su i Brekalo, Sosa, Ivanušec i Moro. Sosa je već izborio mjesto u prvih 11 istisnuvši dosad standardnog Barišića, Ivanušec je pod Dalićem odigrao već osam utakmica, Brekalo je već dugo A-reprezentativac, a Moro je zasad dobivao pretpozive.

– Za svu petoricu se odmah vidjelo da su kapacitet za A-reprezentaciju. Zbog toga smo ih mi u mladu reprezentaciju priključivali već s 18 godina i pripremali ih da jednog dana zaigraju za velike vatrene – objasnio je Gračan.

Dinamo puno zaradio

Da u toj generaciji ima nešto čarobno moglo se vidjeti već 2013. godine, kada su Brekalo, Sosa i Moro u dresu Dinama pobjeđivali velikane poput Arsenala, Boce Juniors ili Milana te osvojili prestižni Nikeov Premium kup.

Ta je generacija igrala u četvrtfinalu Europskog i Svjetskog prvenstva, a 2016. godine Romeo Jozak je rekao: – Velik broj igrača iz te bogomdane generacije rođene 1998. činit će hrvatsku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu 2022. godine. Tada će, kao 24-godišnjaci, biti u najboljim godinama.

Bio je u pravu, a sretan zbog toga je i Dinamo, koji je te dečke prvo razvio, a potom i dobro unovčio. Lovro Majer otišao je za 13 milijuna eura u Rennes, Josip Brekalo za 10 milijuna u Wolfsburg, Nikola Moro za 8,5 mil. € u Dinamo iz Moskve, a Borna Sosa za šest u Stuttgart. Ne sumnjamo da će i Luka Ivanušec postići dvoznamenkasti iznos.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 00:35