StoryEditor
o pritisku i traumi

Reprezentativac Australije pričao o Oluji: S majkom i ocem sam devet dana bježao na traktoru

Piše desk  /  26.11.2022., 07:28h

Francuska je u utorak pobijedila Australiju 4:1 u utakmici prvog kola grupne faze Svjetskog prvenstva. Pogodak za Australiju zabio je Goodwin, dok su za Francusku zabili Rabiot, dvaput Giroud i Mbappé. Isti dan su u toj skupini Danska i Tunis odigrali bez pogodaka, a u subotu od 11 sati Australija igra protiv Tunisa.

O toj je utakmici govorio australski defenzivac Miloš Degenek (28), poznat po tome da se često dotiče Oluje: "Mislite da je ovo pritisak? Ne, ovo nije pritisak. Pritisak je kada sam kao beba bježao od rata, pritisak je kada sam sa šest godina bio usred novog rata. To je pritisak", rekao je Degenek uz osmijeh, piše australski Keepup.

Naime, Miloš Degenek je kao beba 1995. godine morao s obitelji napustiti Hrvatsku i u kolovozu je za srpske medije rekao kako je njegova obitelj traktorom devet dana putovala do Srbije. Nakon toga je završio u Australiji.

Degenek je rođen u Kninu 28. travnja 1994., a u karijeri je igrao za Stuttgart II, 1860 München, Yokohamu, Crvenu zvezdu, Al-Hilal i Columbus Crew. Za reprezentaciju Australije igra od 2016. i u 38 nastupa zabio je jedan gol. Nastupao je i za U-19 reprezentaciju Srbije prije deset godina, no onda je prešao u redove Australije.

Degenek je prije četiri godine detaljno opisao odlazak iz Hrvatske: "Mrzim rat. Rođen sam u Hrvatskoj 1994. u vrijeme rata za neovisnost. Bio je to težak period za moju obitelj. Imao sam 18 mjeseci kada sam morao napustiti naš grad Knin. Bio sam na traktoru s majkom i ocem devet dana dok smo bježali prema Srbiji."

"Imali smo samo kruh i mlijeko za put. Sve smo ostavili. Kuća, zemlja, rodbina, prijatelji. Teška je to tema za moju obitelj. Ne pričam puno o tome, kao ni moj otac. Tužan je to period za njega. Nije bio u Hrvatskoj od tada. Već 24 godine", rekao je tada, podsjeća Index Sport.

Operacija Oluja trajala je od 4. kolovoza do 7. kolovoza 1995. Bila je to velika vojno-redarstvena operacija u kojoj su Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja Republike Hrvatske pod nadzorom pobunjenih Srba gdje je bila uspostavljena paradržava Republika Srpska Krajina bez ikakva međunarodnoga priznanja.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 14:24