StoryEditor
IZVAN SEBE OD SREĆE

Rakitić dobio priliku kakva se dobiva jednom u životu: Birat će najbolje u povijesti

Piše Desk  /  26.11.2021., 12:28h
Ivan je svojedobno upoznao i Kobea Bryanta, tragično preminulog NBA velikana, kada je jednom prigodom svratio na trening nogometaša Barcelone, čiji je Ivan tada bio član.

Slaveći 75 godina postojanja, NBA liga pokrenula je "NBA 75 Euro Vote", kampanju koja među poklonicima NBA košarke uzdiže rođendansku sezonu na višu razinu zanimljivosti, piše Večernji.hr.

Kampanja je posvećena aktualnim i bivšim europskim košarkašima koji su igrajući u NBA ligi inspirirali naraštaje košarkaških navijača diljem Starog kontinenta.

A fanovima, koji će također imati pravo glasa, pridružit će se i sportaši iz drugih sportova, influneceri i novinari koji će glasati za najveće NBA dinastije, najbolje NBA dresove, najznačanije trenutke vezane uz europske NBA košarkaše a posebno će biti zanimljivo vidjeti koji će to europski košarkaši biti izabrani za prvi i drugi "All-Time Team".

Kukoč i Dražen kandidati

Osim što će neke hrvatske košarkaške legende (Dražen Petrović, Toni Kukoč, Dino Rađa) biti konkurentne u nekima od tih izbora, hrvatskoj sportskoj publici može biti dodatno zanimljivo i što će jedan od članova žirija u izboru biti Ivan Rakitić.

Bivši naš nogometni reprezentativac nije slučajno izabran jer je poznato da je vrlo zainteresiran za NBA košarku i da je navijač Philadelphije, što je postao kada je za taj klub igrao Dario Šarić.

S obzirom na to da je Dario otišao iz tog kluba i da iz njega želi očajnički otići i Australac Ben Simmons, Rakitićev najdraži NBA igrač, nije poznato je li Ivan u međuvremenu promijenio boje i navija li sada možda za Utah Jazz s obzirom na to da u toj momčadi Hrvatsku sjajno predstavlja Bojan Bogdanović, ili možda za LA Clipperse u čijoj startnoj petorci gledamo Ivicu Zupca.

Rakitić je svojedobno upoznao i Kobea Bryanta, tragično preminulog NBA velikana, kada je jednom prigodom svratio na trening nogometaša Barcelone, čiji je Ivan tada bio član.

Osim Ivana Rakitića, još je jedan vrsni europski nogometaš zamoljen da bude član žirija za izbor jer je veliki NBA fan.

Riječ je o Thibautu Courtoisu, košarkaški visokom (198 cm) vrataru belgijske nogometne reprezentacije i madridskog Reala, koji je za vrijeme pandemijskog lockouta igrao javno prenošene PlayStation utakmice (NBA2K Sundays) protiv kolega nogometaša (Lukaku, Hummels, Aguero) ali i NBA košarkaša kao što su Willy Hernangomez, Larry Nance Jr i John Collins. Courtois je toliki NBA fan da je u prosincu 2019., kada su realovci bili na kraćim zimskim praznicima, skočio do Miamija i gledao dvije domaće utakmice Heata.

No, nije to bilo prvi put da je ta velika nogometna zvijezda skoknula do SAD-a na neku NBA utakmicu usred nogometne sezone. Tu "tradiciju" započeo je početkom veljače 2017. kada je njemu i njegovim suigračima iz Chelseaja tadašnji trener Antonio Conte obećao pokoji slobodan dan više pobijede li Arsenal.

Courtois i suigrači su u tome i uspjeli a on je izravno s utakmice odjurio u londonsku zračnu luku Heathrow te isti dan u New Yorku gledao LeBrona Jamesa u dresu Clevelanda kako dominira nad Knicksima.

- Kad god imam dva slobodna dana, spreman sam otputovati u New York ili neki drugi grad da bih gledao NBA košarku - izjavio je Belgijac za New York Times.

Oni su bili pioniri

No, vratimo se na temu ankete o najboljim europskim košarkašima svih vremena na NBA parketima u kojoj su na izbor glasačima od Hrvata ponuđena imena Kukoča, Petrovića i Rađe, ali i Nowitzkog, Parkera, A. Sabonisa, Marčulionisa, Ilgauskasa, braće Gasol, Divca, Schrempfa i aktualnih europskih NBA zvijezda poput Jokića, Dončića, Antetokounmpa, Goberta, D. Sabonisa...

Čast da sudjelujemo u glasovanju imali smo i mi zahvaljujući zacijelo tridesetogodišnjem praćenju NBA lige i praćenju uživo čak 20 All-Star Weekenda i dvaju NBA finala u vrijeme kada je s čikaškim "Bikovima" zajedno tutnjao i Toni Kukoč.

A to je igrač koji možda i neće biti pravedno vrednovan u ovom izboru, baš kao još jedan europski NBA pionir (Dražen Petrović), no oni su ti koji su omogućili igračima poput Jokića i Dončića da već pri dolasku u svoje NBA klubove budu zvijezde.

Što je u Draženovo, Kukočevo i Rađino vrijeme bilo jednostavno nezamislivo.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 02:01