StoryEditor
sportski uspjesi bih

Pudar, Zrinjski, Musa i Njemčević obilježili sportsku 2023. u BiH

Piše fena  /  31.12.2023., 11:32h

Plivačica Lana Pudar, biciklistkinja Lejla Njemčević, košarkaš Džanan Musa i nogometna ekipa Zrinjskog iz Mostara ostavili su najveći trag u sportskoj 2022./23. godini u Bosni i Hercegovini.

Lana Pudar je nastavila s pomjeranjem granica u bh. plivanju. Između ostalog, u 2023. godini osvojila je bronzanu medalju na seniorskom EP-u u Otopeniju u disciplini 200 m delfin, gdje je postavila i evropski juniorski rekord.

Postala je trostruka juniorska prvakinja Europe i dvostruka svjetska juniorska prvakinja, dok u seniorskoj konkurenciji ima još dvije medalje sa Svjetskog kupa. Pudar je u bogatoj karijeri osvojila 20 medalja sa velikih takmičenja, a za narednu godinu ostvarila je dvije olimpijske norme za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu.

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević upisala se u povijest svjetskog biciklizma osvajanjem Svjetske serije u maraton disciplini, sastavljene od četiri utrke Svjetskog kupa.

Trofej ukupnog pobjednika Lejla Njemčević je podigla nakon osvojenog četvrtog mjesta na posljednjoj utrci u američkom Snowshoeu. U odnosu na drugoplasiranu biciklistkinju, Njemčević je na kraju imala velikih 280 bodova prednosti, što govori koliku je dominaciju ostvarila perjanica bh. biciklizma u protekloj godini.

Nakon odlične epizode u dresu Breogana u španjolskoj ACB ligi, košarkaš Džanan Musa je privukao pažnju velikog Real Madrida, u čije je redove prešao 2022. godine. S Realom je osvojio vrh Europe, u euroligaškoj sezoni u kojoj je imao prosjek od 14,8 poena po meču.

Njegovu ključnu ulogu i odlične partije prepoznalo je i vodstvo Eurolige, koje ga je uvrstilo u idealnu petorku. Drugu godinu zaredom uvršten je i u idealnu petorku španjolske ACB lige. Musa i u tekućoj sezoni Eurolige igra na visokom nivou, a njegov Real Madrid zauzima uvjerljivo prvo mjesto na tabeli Eurolige i prvi je favorit za podizanje novog trofeja prvaka starog kontinenta. 

Aktualni nogometni prvak BiH HŠK Zrinjski ove godine je postao prva bh. ekipa koja je izborila grupnu fazu nekog europskog takmičenja.

Zrinjski je europsku avanturu započeo u Ligi prvaka, gdje je prvo eliminirao armenski Urartu, a potom je u drugom pretkolu izgubio od Slovana iz Bratislave.

U trećem pretkolu Europske lige Mostarci su eliminisali Breidablik s Farskih Ostrva, međutim u play-offu ispali su od austrijskog LASK-a i europsku avanturu nastavili u grupnoj fazi Konferencijske lige.

U ovom natjecanju Zrinjski je bio dostojan rival Aston Villi, AZ Alkmaaru i Legiji iz Varšave, iako je grupu okončao na posljednjem mjestu, ali s četiri osvojena boda. 

Dolazak proslavljenog bh. rukometnog stručnjaka Irfana Smajlagića na kormilo seniorske rukometne reprezentacije BiH donijelo je i promjene na bolje u selekciji koja se uspjela plasirati na Europsko prvenstvo koje se u siječnju održava u Njemačkoj.

Bh. rukometaši igrat će u grupi protiv selekcija Švedske, Nizozemske i Gruzije. U taboru bh. tima su oprezni s izjavama, s obzirom da su protivnici izuzetno kvalitetne ekipe, ali sam plasman na Euro je veliki uspjeh za selekciju BiH, koja, kao i većina drugih sportskih selekcija u BiH, ne uživa podršku države i nadležnih institucija.

Dobre nastupe u ovom sportu zabilježili su i bh. rukometni klubovi Vogošća i Sloboda, koji su izborili europsko proljeće, odnosno osminu finala EHF kupa.

U trećem kolu Vogošća je izbacila ekipu češkog Brna, dok je Sloboda bila bolja od turskog tima Spor Toto. U osmini finala Sloboda će igrati protiv Krke iz Slovenije, dok Vogošću očekuje dvomeč protiv CS Minaur Baia Mare iz Rumunjske.

Veliki uspjeh ostvarila je i reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, koja je 11. put podigla trofej prvaka Europe. BiH je u velikom finalu Europskog prvenstva u Italiji slavila protiv selekcije Njemačke sa 3-2 u setovima.

Osvajanjem novog zlata BiH je odbranila naslov prvaka Europe osvojen prije dvije godine, te osigurala direktan plasman na Paraolimpijske igre u Parizu 2024.

Godinu su obilježili i uspjesi mladih paraplivača Ismaila Barlova i Ismaila Zulfića, koji su godinu krunisali uspjesima na mitingu Svjetske serije u Egiptu.

Barlov je osvojio zlatnu medalju u disciplini 50 metara prsno, te u disciplini 150 metara miks osvojio srebrnu medalju u seniorskoj, te zlatnu u konkurenciji juniora i isplivao državni rekord i potvrdio drugu A normu za Paraolimpijske igre u Parizu.

Zulfić je osvojio srebro u disciplini 200 miks, u konkurenciji juniora uz također isplivan državni rekord.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 21:59