StoryEditor
Aleksander Čeferin

Prvi čovjek UEFA-e: "Nema nikakvog razloga za isključenje Chelseaja iz Lige prvaka"

Piše hina  /  13.03.2022., 13:23h
Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin izjavio je kako se nada da će britanska vlada revidirati svoju odluku o restrikcijama za nogometni klub Chelsea zbog zamrzavanja imovine Romana Abramoviča te da će se klub moći i dalje natjecati u Ligi prvaka.

Britanska vlada donijela je odluku o zamrzavanju imovine Romana Abramoviča, ruskog oligarha i vlasnika londonskog nogometnog kluba, zbog čega će navijači Chelsea moći gledati samo utakmice za koje su već kupili ulaznice, dok se nove ulaznice ne mogu prodavati.

Čeferin je u razgovoru za slovensku televizijsku postaju POP-TV kazao da je razgovarao s predsjednikom Chelseaja koji mu je rekao da je to prva odluka, no da je već u pregovorima s vladom pa očekuje da će se to promijeniti, a klub opet početi normalno funkcionirati.

Što se tiče nastupa u Ligi prvaka, po riječima predsjednika UEFA-e "nema apsolutno nikakvog razloga" da se Chelsea ne bi natjecao, odnosno da se isključi iz natjecanja.

Na pitanje boji li se kritika da UEFA surađuje s ruskim oligarsima, s obzirom da britanski premijer kaže da ne može biti sigurnog mjesta za one koji podržavaju napad ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu, Čeferin je odgovorio kako su odluke UEFA-e nakon izbijanja krize bile pravodobne i ispravne.

Čeferin je u izbornoj godini i natječe se za novi mandat, a odbacio je nagađanja da bi mu zbog toga bila potrebna potpora Ruske federacije, što bi utjecalo na njegove pozicije.

- Nikada ne bih radio kompromise, UEFA je donijela pravilne odluke, ne bih pravio kompromise čak i kad bi me to koštalo ostanka na ovoj funkciji, kazao je Čeferin za POP-TV.

Što se tiče odluke UEFA-e o prekidu sponzorskog ugovora s Gazpromom, ruskim državnim poduzećem i energetskim gigantom, Čeferin je kazao da je odluka donesena par dana nakon što su provjerene neke pravne klauzule u ugovoru i da je bilo jasno da se zbog ruske agresije na Ukrajinu mora pokazati jedinstvo, a bilo je i mnogo poziva europskih političara da se to učini.

Ovim je potezom UEFA je izgubila preko sto milijuna eura sredstava, rekao je u razgovoru Čeferin, a dodao je i kako je bio "slomljen" zbog odluka kojom su sankcionirani ruski sportaši.

- Vjerujem da se oni ne slažu s ovim ratom, dodao je na kraju Čeferin.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 14:02