StoryEditor
sp 2014.

Prošlo je osam godina od velike sudačke pogreške za kojom bh. navijači još žale

Piše T.R.  /  21.06.2022., 13:34h

21. lipnja 2014. godine nogometna reprezentacija BiH bila je na Svjetskom prvenstvu u Brazilu i igrala je drugu utakmicu skupine F protiv Nigerije.

Zmajevima je ovo bilo prvo i za sada jedino veliko natjecanje na koje su se plasirali i bod u utakmici protiv afričke reprezentacije donio bi im realne šanse za prolaz u osminu finala.

Izabranici Safeta Sušića u prvoj utakmici skupine su doživjeli poraz od Messijeve Argentine (2:1) i u preostale dvije utakmice su igrali protiv, barem na papiru, lakših protivnika; Nigerije i Irana.

Mnogi će se složiti kako je reprezentacija BiH tada imala najjaču momčad u svojoj povijesti s Džekom, Pjanićem, Misimovićem, Ibiševićem, Spahićem i Begovićem te su im mnogi davali velike šanse za prolazak u nokaut fazu.

A, do nje bi vjerojatno i došli da FIFA nema pomalo glupo pravilo u kojem na Mundijalu ne sude samo najbolji suci, već i oni iz egzotičnih nogometnih zemalja. Tako su utakmicu BiH i Nigerije sudili suci iz Novog Zelanda, a naravno tada nije bilo ni VAR-a.

Igrala se 21. minuta kada je Misimović proigrao Džeku, a tadašnji igrač Manchester Cityja rutinski zabija za 1:0. No, slavlje je trajalo svega nekoliko sekundi jer je pomoćnik podigao zastavicu i označio zaleđe koje nije postojalo.

image

Poništen Džekin gol

YOUTUBE - Screenshot

Da stvar bude gora, Nigerija je sedam minuta kasnije povela golom Odemwingieja, ali također na kontroverzan način jer je asistent kod gola Emenike rukama oborio Spahića, sada se suci nisu oglasili te Odemwingie pogađa za prednost Afrikanaca.

U sudačkoj nadoknadi Džeko se našao u velikoj prilici kada je iz okreta šutirao, ali Enyeama uz pomoć vratnice zaustavlja njegov udarac.

Zahvaljujući bodu iz utakmice s Iranom, Nigerija je držala 2. mjesto skupine iza 100 postotne Argentine (6) s neuhvatljiva 4 boda, dok su BiH i Iran bili na 0. 

U posljednjoj utakmici skupine BiH je golovima Džeke, Pjanića i Vršajevića slavila s 3:1 protiv Irana i ostvarila prvu povijesnu pobjedu na Mundijalu, a da nije bilo Novozelandskih sudaca, ona bi im osigurala prolaz u osminu finala.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 01:50