StoryEditor
islandski stručnjak

Predstavljen Dagur Sigurdsson, prvi stranac na klupi hrvatske rukometne reprezentacije

Piše hina  /  29.02.2024., 12:05h

Dagur Sigurdsson, 50-godišnji islandski stručnjak, novi je izbornik hrvatske muške rukometne reprezentacije te je službeno predstavljen tijekom četvrtka na konferenciji za novinare.

Na toj će dužnosti Sigurdsson zamijeniti dosadašnjeg izbornika Gorana Perkovca koji je smijenjen nakon Europskog prvenstva u Njemačkoj gdje je Hrvatska zauzela 11. mjesto.

"Vodili smo pregovore s nekoliko trenera i došli smo do toga da prvi puta u povijesti imamo inozemnog izbornika. Sigurdsson je imao ugovor s Japanom i dok se to nije raskinulo nismo mogli ozbiljnije pregovarati. Uspjeli smo riješiti sve prepreke i na kraju se dogovorili za suradnju“, rekao je predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac.

Najveće uspjehe u karijeri Sigurdsson je ostvario kao izbornik Njemačke gdje je radio od 2014. do 2017. godine. S tom je reprezentacijom osvojio zlato na Europskom prvenstvu te broncu na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Nakon toga je otišao na mjesto izbornika Japana.

‘Tražio sam novi izazov‘

"Tražio sam izazov i avanturu, novi posao s puno strasti. Sve se spojilo u tome da preuzmem Hrvatsku. Ovo je definitivno veliki izazov za mene. Gledao sam i pratio hrvatsku reprezentaciju. Momčad je sastavljena od niza mladih, ali i iskusnih igrača. Izazov je pronaći balans u svemu tome. No, ambiciozan sam i prepun entuzijazma. Imamo puno posla, jako malo vremena, ali sam i uvjeren u dobar posao. To je ono što se od mene traži", naveo je na predstavljanju islandski stručnjak.

Ispred Sigurdssona je vrlo važan kvalifikacijski turnir za odlazak na ovogodišnje OIimpijske igre u Parizu. Turnir se održava tijekom ožujka u Hannoveru, a Hrvatska će igrati protiv Austrije 14. ožujka, domaćina Njemačke 16. ožujka i Alžira 17. ožujka. Dvije najbolje momčadi izborit će nastup tijekom ljeta u Parizu.

‘Nemamo puno vremena‘

"Nemamo puno vremena do kvalifikacija, a ono što sam primijetio jest da treba u momčadi unijeti više discipline. Na Euru je bilo puno oscilacija, odličnih, ali i vrlo loših predstava. Potrebna nam je u svemu stabilnost. Ne bih previše govorio o prošlosti, kao ni o imenima. Hrvatska ima dobru momčad i dobre igrače. Cilj je jasan, moramo se plasirati na Olimpijske igre", dodao je Sigurdsson kojem će jedan od pomoćnika biti nekadašnji reprezentativac Denis Špoljarić.

"Kod mene imena ne igraju. Plan je tijekom vikenda vidjeti tko je zdrav i tko ima minutažu u klubovima. Idući tjedan objavit ćemo popis igrača i krenuti s pripremama. Hrvatska je uvijek imala rukometnog talenta te ga ima i sada, a želim izabrati 20 igrača za kvalifikacije koji će činiti pravu momčad. Kvalifikacije? Jako dobro poznajem suparnike i turnir će biti težak. No, imam iskustva u tome", dodao je Sigurdsson.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 22:03