StoryEditor
1. hnl

Predsjednik Komisije sudaca HNS-a: "Oba dosuđena penala za Dinamo u Osijeku ispravna, sudac pogriješio na Poljudu"

Piše desk  /  04.09.2023., 14:52h

Bruno Marić, predsjednik Komisije sudaca HNS-a sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare kako bi se referirao za aktualnu sudačku tematiku, brojne kritike i optužbe nakon utakmice Osijeka i Dinama (2:3), ali i Hajduka i Istre 1961 (0:1).

"Komisija nogometnih sudaca prvi je put na ovaj način izašla u javnost upravo da pokažemo kako su transparentnost i sve što radimo uvijek dostupni, pogotovo kad neke odluke izazovu veliki interes. Utakmica između Osijeka i Dinama je bila intrigantna, međutim Komisija je jasno analizirala sve situacije. Nismo zadovoljno što dolazimo pred novinara i objašnjavamo odluke, molim medije da spuste loptu na zemlju, da izvještavaju o onome što je istina. Jasno smo donijeli odluke koje su utemeljen isključivo na pravilima nogometne igre. Mi ne želimo biti otok nego jasni u svim stavovima i kad nismo pravi, kad pogriješimo. Molim sve da imaju na umu da je veliki napor uložen u suđenje koje je u posljednje vrijeme vrlo kvalitetno", kazao je Marić. 

Derbi Dinamo Osijek  

Krenuo je po tom na sporne situacije. 

"Kod ruke Darka Nejašmića radi se o kaznenom udarcu, kažnjivom igranju rukom unutra kaznenog prostora. Volio bih da je to sudac na terenu sam vidio, VAR soba je ispravno reagirala", rekao je Marić. 

Pokazao je snimku na laptopu. 

"Igranje rukom na crti je također kažnjivo", napomenuo je. 

Potom je pustio i zvuk. Čuo se VAR sudac Ivan Bebek kako pregledava snimke, okvir po okvir. 

"To je trenutak kad ga lopta pogađa u ruku, to je toćno iznad linije", kazao je Bebek, čuje se. 

Marić dodaje kako je Bebek iz VAR sobe koristio alat koji se koristi za zaleđe kako bi spustio okomicu na crtu kaznenog prostora. 

"Vidio je da je igranje rukom čak unutra kaznenog prostora, a ne samo na crti", kazao je Marić.

Komentirao je i drugi penal za Dinamo. 

"Nedvojbeno je potpuno jasni je da se radilo o prekršaju. Gostujući napada je došao do lopte prije braniča, a domaći ga je udario po listu i butini. Sudac na terenu nažalost nije tu odluku odmah donio. VAR je dugo gledao zato što je u fazi napadačkog posjeda iste akcije bilo potencijalno zaleđe, bilo je tanko, morali su raditi triangulaciju i izmjeriti ga. No, ključno je da bude točna i ispravna odluka. Jesmo li mogli brži napravit ćemo analizu, nije bilo lako utvrditi da nije zaleđe. Nakon pregleda snimke sudac je donio odluku o kaznenom udarcu. Obje situacije su bile ispravne odluke, ali nam je žao što sudac Zebec nije donio na terenu tu odluku. Tada ne bismo korali držati ovu presicu. On će biti ocijenjen prema suđenju koje je pokazao. Bit će sankcioniran", kazao je Marić. 

Mnogima je nejasno kako to da je Zebecu dodijeljena ta utakmica, a dugo nije sudio. 

"Imao je tešku operaciju srca, životnu borbu, nakon toga je ozdravio, položio sve norme i dobro sudio dosadašnje susrete. O kazni će odlučiti Komisija sudaca", kazao je Marić.  

Govorio je i potencijalnom kaznenom udarcu za Dinamo u prvom dijelu kad nije sviran na Dariju Špikiću.

"Lopta nije bila u igri, u protivnom bi to bio kazneni udarac", kazao je Marić. 

Priznao je i da se radi na tome da postoji više VAR kamera. 

"Ali i najvećim smotrama postoje situacije koje niti jedna kamera ne ‘ubere‘. Nama je kod Nejašmića potpuno jasno da je radi o kažnjivom igraju rukom", kazao je Bruno Marić. 

Pokazao je potom VAR intervenciju na utakmici Rijeka - Hajduk kad je na sličan način donijeta odluka o kažnjivom igraju rukom na rubu šesnaesterca. Branič Rijeke je bio izvan kaznenog prostora, ali rukom je igrao točno iznad crte i to je bio jedanaesterac za Hajduk koji je intervencijom VAR-a sviran.

"Drago mi je što ne moram govoriti po pogreškama, nego o ispravnim odlukama sudačkog tima. Ne, nažalost suca Zebeca na terenu nego cijele ekipe", kazao je. 

Susret Hajduk Istra

Komentirao je i situacije iz utakmice Hajduk - Istra 1961.

"Komisija je analizirala, odluka je nedvojbena da se radi o ispravnom pogotkom jer igrač je bio na svojem dijelu terena, ne radi se o zaleđu. Kad je u pitaju odluka o žutom kartonu za igrača Hajduka Zvonimira Šarliju za nenamjerno i brutalno udaranje igrača Istre 1961 Ante Ercega odluka je pogrešna jer sudac Igor Pajač je trebao isključiti igrača Hajduka. Pravo je pitanje zašto se VAR soba nije uključila dok je sudac na terenu bio malo iza igrača pa nije najbolje vidio", kazao je Marić. 

Na pitanje zašto se VAR soba nije uključila Marić je kratko rekao: "Zato što su grubo pogriješili". 

Nije imao konkretan odgovor na pitanje zašto igrači Osijeka koji su skrivili kaznene udarce nisu dobili žute kartone. 

"Sve ćemo to analizirati i kazati u ime Sudačke komisije. Ovim presicom želimo spriječiti da se ovo nastavi dalje, mediji također imaju odgovornost. Teško je suditi jer je u nogometu najveći broj emocije. UEFA je prepoznala da dobro radimo jer naših je sudaca angažirano kod njega više nego ikad. Nije mi problem reći da je bilo pogrešaka, ali molim da ne stvaramo dojam koji nam ne pripada. Sude najbolji koji postoje u Hrvatskoj", kazao je. 

Dodao je kako uvijek postoje greške tamo gdje je uključen čovjek te da je očekivao kako ako sudac ne isključi igrača da će ga upozoriti na to VAR soba. 

Postoji dojam nepovjerenja, ima dosta spornih delegiranja sudaca.

"Bilo je možda nekih pogrešnih odluka povjerenika za određivanje sudaca Ivana Novaka, kao i mojih. Povjerenih je možda povjerio Zebecu ovaj derbi možda ne temelju dvije dobre arbitraže prije toga. Vjerojatno smo napravili određene pogreške poteze, ali generalno prošle sezone je Novak odradio sjajan posao, a i ova sezona je bila dobra od početka", rekao je Marić. 

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 07:36