StoryEditor
Gianni Infantino

Predsjednik FIFA-e obrušio se na "licemjere" Zapada: Ja se osjećam i kao Arap i gej i migrant

Piše hina  /  19.11.2022., 12:17h

"Za ono što smo mi Europljani učinili u proteklih 3000 godina, trebali bismo se ispričavati sljedećih 3000 godina prije nego što drugima počnemo držati moralne lekcije. Te moralne lekcije su samo licemjerje", rekao je.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino obrušio se u subotu na "licemjere" koji u zapadnim zemljama posebno u ime ljudskih prava kritiziraju organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva koje se u nedjelju otvara u Katru.

"Oni koji kritiziraju Svjetsko prvenstvo su licemjeri, ovo što se trenutno događa stvarno je nepravedno", rekao je predsjednik FIFA-e koji je konferenciju za novinare započeo dugim govorom u kojem je rekao da se osjeća "Katarcem" , Arapinom", "Afrikancem", "gejem", "invalidom" i "radnikom emigrantom" sve u isto vrijeme.

Ova konferencija za novinare, koja je započela jednosatnim monologom, održana je dan prije otvaranja utakmice između zemlje domaćina Katra i Ekvadora na stadionu Lusail u Dohi.

"Za ono što smo mi Europljani učinili u proteklih 3000 godina, trebali bismo se ispričavati sljedećih 3000 godina prije nego što drugima počnemo držati moralne lekcije. Te moralne lekcije su samo licemjerje", rekao je.

Osvrnuo se na članke objavljene u nekoliko zemalja- Španjolskoj, Engleskoj, Francuskoj - koji kao "lažne navijače" opisuju navijače iz Južne Azije. "To je čisti rasizam. Svatko na svijetu ima pravo bodriti koga god želi."

Od dobivanja domaćinstva 2010. godine, Katar je bio na meti oštrih kritika koje su se dodatno pojačale kako se događaj približavao: optužbe za korupciju, kritike utjecaja na okoliš, kritike zbog kršenja ljudskih prava, posebice ona LGBTQ+ osoba i radnika migranata, uključujući one koji su radili na infrastrukturi za svjetsko prvenstvo.

Infantino se osvrnuo i na jučer donesenu zabranu konzumiranja alkohola na prostorima oko stadiona rekavši da nogometni navijači mogu "preživjeti" bez "piva tri sata".

"Osobno mislim da možemo preživjeti bez piva tri sata. Bilo u Francuskoj, Španjolskoj, Škotskoj", rekao je predsjednik FIFA-e.

Dnevnik.ba

04. ožujak 2024 10:07