StoryEditor
liga prvaka

Poznato 15 sudionika nokaut faze Lige prvaka, još uvijek ne znamo jednog putnika

Piše hina  /  08.12.2021., 23:10h
U najzanimljivijem susretu večeri nogometne Lige prvaka Bayern je u Munchenu pobijedio Barcelonu sa 3-0 okončavši natjecanje u skupini E sa svih šest pobjeda, dok Barcelona prvi put nakon studenog 2000. nije prošla skupinu.

Njemački prvak je i prije zadnjeg kola osigurao naslov pobjednika skupine, a za drugo mjesto borili su se Barcelona i Benfica. Španjolski velikan je imao ima dva boda više od Portugalaca, no Katalonce je čekalo teško gostovanje u Munchenu, dok je Benfica kod kuće igrala protiv otpisanog kijevskog Dynama.

Benfica je očekivano dobila Ukrajince sa 2-0 pa je Barci trebala pobjeda u Munchenu. No, to je u ovom trenutku bilo nemoguće očekivati.

Njemački prvak je poveo u 34. minuti golom Thomas Mullera. Lewandowski se riješio Piquea i poslao centaršut u šesnaesterac, gdje se Muller odlično snašao i glavom prebacio Ter Stegena. U samoj završnici poluvremena Leroy Sane je sjajnim udarcem s više od 20 metara "probio" Ter Stegena. Sve dvojbe oko pitanja pobjednika razriješio je Jamal Musiala u 62. minuti.

Koliko je Barcelona bila nemoćna svjedoči i podatak kako su Katalonci uputili samo jedan udarac u okvir suparničkog gola. Josip Stanišić nije igrao za Bavarce zbog ozljede.

Bayern je tako natjecanje u skupini okončao sa šest pobjeda i razlikom pogodaka 22-3. Bavarcima je to uspjelo drugi put nakon 2019. godine, a samo je još Real Madrid dva puta prošao kroz skupinu s maksimalnim učinkom (2011/12,

2014/15). Barca pak pvi put nakon sezone 2000/01. nije prošla skupinu. Tada su Katalonci gledali u leđa Milanu i Leedsu.

Dodajmo kako je Sergio Busquets za katalonski sastav upisao 650. nastup, a ispred njega su još samo četiri igrača - Lionel Messi (778), Xavi Hernandez (767) i Andrés Iniesta (674).

U drugom susretu Benfica je pobijedila Dynamo sa 2-0. Roman Jaremčuk je doveo portugalski sastav u vodstvo u 16. minuti, a na 2-0 je povisio Gilberto u 22. minuti.

Na koncu je Bayern osvojio prvo mjesto sa 18 bodova, Benfica je druga s osam bodova, Barcelona je treća sa sedam i seli u Europsku ligu, dok je Dinamo Kijev na začelju s jednim bodom.

U skupini F Manchester United je odigrao 1-1 protiv Young Boysa potvrdivši prvo mjesto u skupini. United je poveo sjajnim golom Mason Greenwood u devetoj minuti, a izjednačio je Fabian Rieder u 42. minuti.

U drugom susretu Atalanta i Villarreala su u Bergamu trebali odlučiti o drugom mjestu, no susret je odgođen zbog snježnog nevremena.

Početak utakmice je prvotno pomaknut za pola sata, no zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta sudac Anthony Taylor je u suradnji s delegatom UEFA-e i ekipama odlučio odgoditi utakmicu.

O novom terminu utakmice bit će odlučeno naknadno, no najvjerojatnije će se igrati u četvrtak. Španjolski sastav je u Bergamo doputovao s bodom više i Mariju Pašaliću i društvu za plasman u osminu finala igra samo pobjeda.

ManU je osvojio prvo mjesto sa 11 bodova, Villarreal ima sedam, Atalanta šest, a Young Boysi pet bodova.

Skupina G je bila jedina u kojoj su sva četiri kluba mogla do osmine finala, a na koncu su slavili Lille i RB Salzburg.

Francuski prvak je na gostovanju pobijedio Wolfsburg sa 3-1 osvojivši prvo mjesto u skupini. Gosti su poveli u 11. minuti golom Buraka Yilmaza, na 2-0 je povisio Jonathan David u 72. minuti, a za 3-0 je šest minuta kasnije zabio Angel  Gomes. U samoj završnici susreta Renato Steffen je smanjio na 1-3. Ivo Grbić je branio za Lille.

U drugom susretu RB Salzburg je porazio Sevillu sa 1-0, a pogodak odluke zabio je u 50. minuti Noaha Okafor. Od 64. minute Andalužani su ostali s igračem manje nakon što je isključen Joan Jordan. 

Luka Sučić je za RB Salzburg igrao do 75. minute, dok je Ivan Rakitić u redovima Seville na terenu proveo 68. minuta.

Lille je na koncu osvojio prvo mjesto sa 11 bodova, RB Salzburg ima bod manje, Sevilla je treća sa šest bodova i seli u EL, dok je Wolfsburg zadnji s pet bodova.

U skupini H prvo mjesto je osvojio Juventus, a Talijani to mogu zahvaliti prije svega Zenitu koji je u drugom susretu skupine odigrao 3-3 protiv europskog prvaka Chelsea.

Uoči posljednjeg kola Chelsea i Juventus su bili bodovno poravnati i osigurali su prolaz, a u zadnjih 90 minuta je odlučeno tko će osvojiti "jedinicu". 

Londonski "Bluesi" su bili bolji u međusobnom srazu s torinskom "Starom damom" pa bi im pobjeda u St Peterburgu protiv Zenita sigurno donosila prvo mjesto. Europski prvak na koncu nije uspio, a u susretu prepunom obrata Zenit je zabio za 3-3 u četvrtoj minuti nadoknade.

U drugom susretu Juve je pobijedio Malmo sa 1-0 i osvojio prvo mjesto. Zenit je treći i seli u Europsku ligu, dok je europska sezona završila za Malmo.

Torinska "Stara dama" je pobjedu izborila golom Moisea Keana u 18. minuti. Federico Bernardeschi je sjajno ubacio "vanjskom", a Kean glavom pogodio za 1-0. Nakon toga u Torinu su više pratili ogled u Zenita i Chelsea, nego što su razmišljali o golu švedskog sastava.

U drugom dvoboju vidjeli smo sjajan nogomet i niz obrata. Gosti su poveli, Zenit je potom okrenuo rezultat u svoju korist. Englezi su uzvratili s dva gola za novo vodstvo, a u posljednjim trenucima ruski prvak je šokirao europskog prvaka.

Chelsea je poveo već nakon 82 sekunde igre golom Time Wernera. Bio je to najbrži pogodak "Bluesa" u Ligi prvaka, a do sada je rekord držao John Terry koji je u studenom 2014. protiv Schalkea zabio nakon 86 sekundi.

Međutim, Zenit je do kraja poluvremena uspio okrenuti rezultat. Izjednačio je Claudinho u 38. minuti pogodivši glavom na ubačaj Douglasa Santosa, a samo tri minute kasnije Sardar Azmoun je zabio za 2-1. Gosti su izgubili loptu na centru, Malcom je sjajno asistirao Azmounu koji je sa sredine terena jurnuo prema engleskim vratima i zabio za 2-1.

Chelsea je uspio izjednačiti u 62. minuti golom Romelua Lukakua, a kada je Werner u 83. minuti svojim drugim golom na utakmici doveo "Bluese" u vodstvo 3-2 činilo se kako će gosti do punog plijena. No, Magomed Ozdoev je fantastičnim  udarcem s ruba kaznenog prostora u trećoj minuti nadoknade zabio za 3-3.

Dejan Lovren je odigrao cijeli susret za Zenit, dok je Mateo Kovačić na suprotnoj strani izvan stroja zbog ozljede i koronavirusa. U drugom susretu Antonio je za Malmo igrao do 49. minute.

Juve je osvojio prvo mjesto i status nositelja u ždrijebu sa 15 bodova, Chelsea na drugom mjestu ima 13, Zenit je treći s pet bodova, a Malmo na začelju ima jedan bod.

Poznato 15 sudionika nokaut faze

Nakon večerašnjih utakmica dobili smo 15 sudinika osmine finala, a to su: Manchester City, PSG, Liverpool, Atletico Madrid, Ajax, Sporting, Real Madrid, Inter, Bayern Munchen, Benfica, Manchester United, Lille, RB Salzburg, Juventus i Chelsea.

Još uvijek nije poznato tko će kao drugoplasirani iz skupine F u nokaut fazu, jer je utakmica u Bergamu između izravnih rivala Atalante i Villarreala odgođena zbog snježnog nevremena.

Taj susret bi se trebao odigrati u četvrtak u 15:30 sati.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 05:03