Posušje prvi put ugostilo profesionalni turnir u golfu, sudionici lopticu napucavali - iz BiH u HrvatskuRADIOPOSUSJE.BA
StoryEditor
PRO AM 2022 Posušje

Posušje prvi put ugostilo profesionalni turnir u golfu, sudionici lopticu napucavali - iz BiH u Hrvatsku

Piše desk  /  17.05.2022., 15:20h

Iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i, naravno, obratno, no kako im za te bijele okrugle “projektile” putovnica – ne treba!

Zavijorile su se zastave SAD-a, Turske, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Srbije, te naravno Bosne i Hercegovine na prvom profesionalnom turniru u golfu na terenima Posušja.

Tik uz granicu sa Hrvatskom, na području Mandurića preciznije Topala, na 25 hektara privatnog zemljišta smjestio se golf-teren istoimenog kluba “Posušje”, čiji su članovi tri dana bili domaćini ukupno 36-orici profesionalnih igrača ovog sporta za gospodu, kako mu tepaju, s nagradnim fondom od lijepih 15 tisuća eura, piše Slobodna Dalmacija.

I odmah su domicilni golferi predvođeni aktualnim predsjednikom kluba Tihomirom Parlovom, upozorili strane goste kako će im loptice letjeti iz jedne u drugu državu.

Startna ekipa

Iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i, naravno, obratno, no kako im za te bijele okrugle “projektile” putovnica – ne treba!

– Istina naš teren se prostire u dvije države, dvadeset posto je u Hrvatskoj, ostatak ovdje kod nas u Posušju – smije se Parlov, dok dočekuje sportaše, one s oznakom “profi” koji su za dolazak dobili po 500 eura, a igraju za novčane nagrade u iznosu od 1000 eura za pobjednika, 700 za drugo mjesto i 300 eura ta trećeplasiranog. Ekipno slavodobitnicima ide u džep 300 eura, srebrnima 150, a brončanima 100 eura, uz prigodne poklone u vidu golf-opreme, ali i enogastro delicija posuškog kraja, redom nagrade sponzora.

To su brojčani podaci o samom turniru u trajanju od tri dana, koji je svečano otvorio gradonačelnik Posušja Ante Begić, gdje profi-igrač bira amatere-igrače u svom timu od po četiri golfera, bodovi se skupljaju, pišu kazneni poeni i “gađa” nagrada, na terenu od 9 rupa!

– I to vama je jedini teren od Istre do Beograda s devet rupa. Naš u Topali, koji se prostire na zemljištu koje je u vlasništvu 60 obitelji. Nakon što je Sarajevo sa 6 rupa ugostio ovaj turnir “PRO-AM” devet puta, eto ga sada deseti jubilarni put u BiH-a, a premijerni, prvi put kod nas u Posušju! – kaže Parlov, prvi čovjek kluba “Posušje” osnovanog 2006. godine, “bombardira” nas detaljima o turniru na kojem igraju i gosti iz Turske te jedan Amerikanac, o kojem doznajemo sljedeće:

– Petnaestak godina je bio u Sarajevu, u UN-misiji, te je mirovinu odlučio uživati ovdje kod nas u Mandurića. Uselio se naš David ima dvije godine, u urbanu vilu nadomak golf-terena, i sudjeluje na svakom turniru.

I dok nas upoznaju s Davidom Wilsonom, vitalnim 72-godišnjakom, on se koncentrira na početni udarac. Treba “izbiti” lopticu prvim udarcem prema “green” površini i rupi udaljenoj 242 metra.

–​ Good! – zadovoljan je David, svi prate let njegove loptice preko zelene travnate površine, dok pravac bijele loptice ometaju i drveće, rupe s pijeskom takozvani bankeri, pa dio gdje zimi voda “caruje”, ali i aut-linije.

– Ima i vjetra, dosta vjetra! Vruće je – mrmlja u bradu Bekir Kara, 41-godišnji profesionalni igrač iz Turske, iz Antalije, koji je također pohvalio ovaj teren u Mandurića, poglavito gostoprimstvo domaćina.

– A vidi moje loptice, ode u aut i to ni manje ni više nego u Hrvatsku – smije se na svoj račun Samir Tataragić Fric, iz startne ekipe gdje su svi imali na prvom “tee” prve loptice izvan linije terena.

Zbog jakog vjetra, naravno...

To su, naime, tek bile izlike zbog lošeg udarca, ili smjera ili snage, no kada su se ekipe, njih devet sa po četiri člana, razmilile terenom s devet rupa, pratili smo ove profesionalce i pokušali “sinjat” što je to toliko bitno, važno, što razlikuje ovo golf-igralište od ostalih raspoređenih diljem Europe, svijeta, dok je u Hrvatskog taj sport s prefiksom – vrhunska turistička ponuda za produžetak sezone i bogatu klijentelu – tek sanak pusti.

Jer kod nas uvijek ima onih “kontra” i “za”, onih koji nisu spremni za napredak.

– Tako je bilo i kod nas, smijali su se vizionaru i osnivaču našeg kluba Ivanu Manduriću Cigi kada se vratio iz Kanade s idejom gradnje golf-terena. Hvala od srca njemu. ali i, nažalost, sada pokojnom predsjedniku kluba Veljku Lončaru, koji su sve ovo proveli u djelo. Imamo devet rupa, na privatnom zemljištu koje plaćamo 10 tisuća eura godišnje, više nego da se na toj zemlji uzgaja smilje. U planu je proširiti se do onih profesionalnih 18 rupa, produžiti koncesiju na zemljište te imati tijekom cijele godine goste na terenu. Nešto više od sat vremena smo udaljeni od Splita, gosti iz vaših hotela dolaze kod nas igrati golf. Iz makarskih hotela, također, dok je čovjeku žena na plaži, on odigra partiju golfa u Posušju.... – veli nam Parlov, dok ga pratimo na terenu i tijekom “problema” – mora “vaditi” lopticu preciznim udarcem iz pijeska, iz bankera!, piše Slobodna Dalmacija.

Rijetka situacija

– Odličan vam je teren, prvi put sam ovdje i doći ću opet – zbori nam i profi-igrač iz Novog Sada Robert Savić, dok najstariji među profesionalcima 59-godišnji Daniel Kraljic kazuje:

– Profesor sam golfa, radim na Bledu na privatnom terenu. Slovenija ima odličnih igrališta jer je to savršena turistička ponuda za produžetak sezone. Golf se može igrati u svim vremenskim uvjetima, osim na snijegu.

Isto naglašava još jedan Slovenac Janez Grilc, također profi-učitelj golfa, koji je ujedno i zastupnik za prodaju golf-opreme, a kako ovaj 50-godišnjak svaku lopticu s početne crte “stavlja” tek jednim udarcem na “green”, njegovo znanje i iskustvo u ovom sportu koncentracije i dobrog udarca itekako je vidljivo.

– U golfu sam od 1984. godine, od svoje 12. godine... U Posušju sam prvi put i pohvaljujem organizaciju te dobar teren – koncizan je Grilc, dok po terenu od rupe do rupe predvodi svoju ekipu: Parlova, te Seada Balića i Ivana Budimira Budu. A potonji 51-godišnji Posušak, građevinar koji godinu i pol dana druguje i s golf-palicom, jedini ima i svog – “caddyja”.

Svog čovika!

– Vučem mu torbu, dodajem palice, pratim bodove, gledam smjer vjetra, sve to radim za mog prijatelja Budu – otkriva nam Milan Mandić, 41-godišnji građevinar koji ne igra golf, ali je žrtvovao slobodan dan, kako bi pomogao prijatelju na zelenom terenu.

I tako dok sunce nemilosrdno prži, jer je vjetar opao, kvartet golfera u svakoj od devet skupina, svatko u svom ritmu, “osvaja” rupu po rupu polja u Topali. I onu s najdužom udaljenosti od “tee” do “green” od 460 metara, te prvu s 242 metra. No čujemo i – grintanja!

– Ne mogu vjerovati, već je vidiš kako ulazi u rupu, i ona iskoči vani! Tako blizu, a tako daleko! Pa tako tri loptice zaredom – ljuti se na sebe Miro Raič, zagrebački profesionalni učitelj golfa, koji je imao izuzetno rijetku situaciju na terenu – tri puta zaredom loptica mu je pri završnom udarcu izletjela iz rupe...

Pažljivo su ga pratili njegovi igrači u timu: David Wilson koji je s Marijom Perićem teren prolazio u golf-vozilu, dok je Zlatan Muslimović, češće od ostalih, bio u potrazi, tražeći nestalu loptica. U travi ili dalje u grmlju!

Najezda Dalmatinaca

– Teren sam jutros još jednom prošao, završno košenje trave, čišćenje grančica, a tko napuca lopticu izvan terena, mora je i tražiti – kazuje nam Mijo Galić iz Vinjana, koji je u klubu zadužen za održavanje terena, a koliko je ova ponuda važna i primamljiva ne samo stranim gostima, doznajemo i od drugog uposlenika Ivana Čuture, koji nam otkriva kako na njihovu Topalu dolaze igrati Hrvati iz cijele Dalmacije.

– Dvjesto kuna je dan za igru, teren je uređen, sve po pravilima, a dodatne informacije o turnirima, događanjima u našem klubu imate na društvenim mrežama. Nazovite nas i dođite – još jedan poziv za guštanje u prirodi, miru i tišini, daleko od gradske vreve i užurbanog načina života upućuju posuški golferi, ali i dvojica Splićana.

Mladen Mušura i Vedran Jurač!

– Naš teren, bolje reći vježbalište u Stobreču, ima šest rupa, onaj u Sarajevu isto, te ako želite igrati na devet rupa, ostaje vam Istra ili Zagreb uz, naravno, Posušje. Nama je blizu, teren je savršen – iznosi Mušura koji je član i golf-kluba “Split 1700”, ali i kluba “Posušje”, te ima i titulu prvaka BiH u pojedinačnoj konkurenciji.

Doznajemo kako na profi-terenima s 18 rupa, igra traje u prosjeku tri sata, dok je za devet rupa, naravno, potrebno upola manje.

– Uz ovaj sportski aspekt golfa, važniji je onaj turistički. Ove godine sam već sto ljudi odveo u Tursku. Boravak, igra, aviokarte i sve drugo donijelo je turskom gospodarstvu dodatnih 200 tisuća eura samo od naših golfera. O produžetku sezone neću posebno ni pričati. I guštu kada udarite lopticu, šetate prirodom, liječite se od stresa, družite se s prijateljima – rezimira Parlov prednosti igre koja privlači više od sto milijuna poklonika diljem svijeta, piše Slobodna Dalmacija.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 08:40