StoryEditor
kvalifikacije za euro

Portugal s visokih 5:0 u Zenici deklasirao reprezentaciju BiH

Piše fena  /  17.10.2023., 08:48h

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Zenici, poražena od Portugala sa 5:0 u susretu 8. kola kvalifikacija za EUropsko prvenstvo 2024. godine, čime je i teoretski izgubila sve izglede za direktan plasman na EURO.

Portugalci su još u petak i teoretski osigurali plasman, a večerašnjim trijumfom potvrdili su da će kvalifikacije okončati na prvom mjestu u grupi J, u kojoj su zabilježili svih osam pobjeda, uz gol razliku 32:2. BiH će plasman na EURO, koji se naredne godine igra u Njemačkoj, tražiti kroz baraž, koji se igra u ožujku naredne godine.

Sve je u ovom meču bilo riješeno već nakon prvog poluvremena, nakon kojeg su gosti vodili s nestvarnih 5:0, dok bh. tim nije imao snage da učini bilo šta ozbiljno.

Bosankohercegovački navijači očekivano su već od prve minute sa tribina počeli obračun s Nogometnim savezom BiH i predsjednikom Vicom Zeljkovićem, a turski sudac Halil Umut Meler šokirao je sve u 3. minuti odlukom da dosudi penal za goste.

Lopta je iz blizine pogodila u ruku jednog bh. igrača, a penal za goste sigurno je realizirao Cristiano Ronaldo te u 4. minuti doveo Portugal u vodstvo s 1:0. Odličnu priliku za goste propustio je u 18. minuti Bruno Fernandes, koji je sa oko 10-ak metara po sredini gola šutirao pored desne vratnice gola Ibrahima Šehića.

Ronaldo je 21. minuti postigao i drugi gol, koji je provjeravan u VAR sobi zbog mogućeg zaleđa, ali je priznat pa su gosti poveli s 2:0.

Duga lopta sa sredine trena za Fernandesa, koji je u 24. minuti izbjegao zaleđe te silovito šutirao sa oko 13 meatra, rezultirala je novim golom u mreži Šehića za vodstvo gostiju od 3:0.

Gosti su aplauz na otvorenoj sceni izmamili u 31. minuti, kada je sa ivice 16-erca loptu u mrežu za 4:0 zakucao Joao Cancelo.

U 39. minuti jedan je navijač utrčao u teren te pokušao udariti Ronalda, ali je brzo interveniralo osiguranje te ga savladalo i izvelo sa stadiona.

U 42. minuti prvobitno je bio poništen gol Joaoa Felixa, jer je Otavio, koji ga je uposlio, naizgled bio u zaleđu prilikom prijema lopte, ali sudije u VAR sobi ponovo su provjeravali ispravnost ove odluke, koja je preinačena pa je gostima upisan i peti gol za vodstvo od 5:0. S tim se rezultatom, uz zvižduke nezadovoljnih navijača sa tribina, otišlo i na odmor.

U nastavku se dugo ništa nije događalo, osim "beskrajnih" dodavanja gostiju kada bh. nogometaši po nekoliko minuta nisu mogli da dođu do posjeda. Nije bilo ozbiljnijih prilika te je meč završen rezultatom iz prvog poluvremena, a uprkos visokom porazu, navijači su bh. nogometaše ispratili aplauzom.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 02:56