StoryEditor
košarka

Poraz Hrvatske od Poljske u ključnoj utakmici pretkvalifikacija za Eurobasket

Piše hina  /  13.11.2022., 22:10h

Hrvatska je u Draženovom domu u ključnoj utakmici pretkvalifikacija za Eurobasket 2025. izgubila pod Poljske 87:79 i dovela se u situaciju da je praktički nemoguće da kao prva u skupini ode u kvalifikacije te u pretkvalifikacije za olimpijski turnir.

Hrvatska se sad mora nadati ne baš realnom kiksu Poljaka u posljednjem prozoru protiv Austrije i Švicarske. Ako se čudo ne dogodi, morat će u treći krug pretkvalifikacija, koji se održava u kolovozu sljedeće godine, piše Index.hr.

Hrvatskoj sad treba čudo

Ondje će sudjelovati osam reprezentacija koje se iz ove faze nisu plasirale direktno te četiri koje će dobiti novu priliku nakon što su ispale u prvom krugu pretkvalifikacija (Kosovo, Irska, Luksemburg, Albanija). Od njih 12 samo će četiri u završne kvalifikacije, ali u tom prozoru Hrvatska bi, kao i ostali, mogla biti jača za igrače iz NBA lige i Eurolige, koji tada imaju pravo nastupa.

Loš početak u napadu

Hrvatska nije najbolje otvorila utakmicu, posebice igra u napadu nije bila na nivou, a i u obrani je problem zadavao nezgodni Balcerowski. Poljska je odmah odjurila na 9:2 i Aco Petrović je morao vrlo rano zatražiti prvu minutu odmora. Ipak, Hrvatska se trgnula, Borna Kapusta je pokazao da je jako dobar razigravač, a Roko Prkačin je zabio nekoliko važnih poena i Hrvatske uhvatila priključak. Do kraja prve četvrtine se igralo koš za koš, a Poljska je ipak košem Plute otišla na +3 na kraju prve četvrtine.

Branković i Kapusta donijeli prednost Hrvatskoj

Hrvatsku ni u drugoj četvrtini nije išao vanjski šut, no unutarnjom igrom i boljom obranom je stigla i prestigla Poljake. Posebno je dobar bio mladi Danko Branković. Hrvatska je imala i +6, no Poljaci su se uspjeli vratiti i izjednačiti, ali ekipa Ace Petrovića je ipak na kraju tricom Badžima otišla na odmor s 37:34. 

Tvrdo se igralo i u trećoj četvrtini. Hrvatska je imala stalnu prednost, no uporni Poljaci su se vraćali. Srećom, proradio je i vanjski šut te Kapusta i Badžim držali su Hrvatsku u stalnom plus. Također, standardno dobar u napadu bio je i Danko Branković. No, Poljaci su se vratili i čak su koševima Zyskowskog s linije slobodnih bacanja u zadnjoj sekundi otišli na + pred početak zadnje četvrtine. 

Neviđena serija trica Poljaka za preokret i krah Hrvatske 

U zadnjih 10 minuta Poljacima je krenuo ludi šut za tri poena. Posebno je bio inspiriran bio Garbacz, koji je punio koš Hrvatske. U tim je trenucima Roko prkačin Hrvatsku držao u igri, ali Poljaci pet minuta prije kraja odlaze na 74:67. Nakon minute odmora Ace Petrovića Hrvatska ne koristi napad, a Zykovski zabija tricu za +10. Tu se Hrvatska raspala, a Poljaci su tricama Garbacza i Plute otišli i na +15.

Hrvatska se tu nije predala i koševima Drežnjaka i Badžima na pola minute do kraja došla je do samo -6. Poljska je opet izgubila posjed i pola minute prije kraja Hrvatska je imala šansu doći na prihvatljivih -3. Ipak, trica nije ušla, Poljaci su uhvatili loptu i tu je priči bio kraj. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 15:36