StoryEditor
kvalifikacije za euro

Poraz BiH na gostovanju kod Portugala

Piše fena  /  18.06.2023., 09:07h

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u susretu 3. kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj na gostovanju kod Portugala rezultatom 3:0 (1:0).

“Zmajevi” su dobro parirali domaćinima u prvom poluvremenu, ali je jedna nesmotrenost bh. obrane u finišu omogućila Portugalcima da ipak postignu gol te na odmor odu s golom prednosti.

Naime, nakon izgubljene lopte bh. tima na sredini terana u 44. minuti, Bernardo Silva dobio je od Brune Fernandesa po sredini gola loptu iza leđa bh. obrane te je s oko 13 metara svladao istrčalog Šehića za 1:0.

Izbornik bh. tima Faruk Hadžibegić u večerašnjem susretu od početka je u tim uvrstio debitanta Adriana Leona Barišića, koji je u 21. minuti sa desne strane zamalo iznenadio golmana Portugala Dioga Costu.

Bio je to više ubačaj nego šut, kojeg je Costa krajnjim naporom ispod grede izbio. Bila je to ujedno i prva ozbiljnija prijetnja bh. tima. Portugalci su u 23. minuti bili postigli gol, a strijelac je glavom postigao Christiano Ronaldo, ali je taj gol poništen zbog zaleđa.

Najbolju priliku u dotadašnjem tijeku meča imao je bh. kapetan Edin Džeko, koji je nakon ubacivanja Gojka Cimirota s lijeve strane šutirao lijevom nogom sa oko 10 metara po sredini gola, ali je lopta otišla pored gola.

Džeko je u 33. minuti, nakon što je Amir Hadžiahmetović centrirao sa desne strane a domaćini izbili loptu, u 16-ercu gostiju uposlio Miralema Pjanića, ali je on slabo zahvatio loptu. Portugal je u 37. minuti uputio prvi šut prema golu Ibrahima Šehića, koji je paradom skrenuo u korner šut Joaoa Felixa sa oko 15 metara.

Džeko u 38. minuti nije uspio na 18 metara od gola dobro prihvatiti loptu, koju su domaćini ispucali. Pjanić je u 41. minuti dobio žuti karton, zbog prekršaja na sredini terena nad Felixom. Na pauzu se otišlo s vodstvom domaćina rezultatom 1:0.

U nastavku susreta domaćini Portugalci su krenuli odlučno po drugi gol.

Portugal je u 59. minuti razvio dobru akciju, ali je Anel Ahmedhodžić u našem 16-ercu dobio duel protiv Ronalda. Opasnu akciju domaćina Bruno nije uspio realizirati u 75. minuti, odnosno Siniša Saničanin izbio mu je loptu u korner dok se na 10-ak metara od gola spremao za šut. Bruno je, ipak, u 77. minuti, na ubačaj Rubena Nevesa, glavom pogodio za 2:0.

Nakon drugog gola za domaćina, iz igre su izašli i Asmir Kolašinac, umjesto kojeg je ušao Jusuf Gazibegović; Miralem Pjanić, umjesto kojeg je ušao Sanjin Prcić te Džeko, umjesto kojeg je ušao Dal Varešanović pa su u večerašnjem susretu priliku dobili sva trojica debitanata- Barišić, Hamulić i Varešanović.   

Pokušaj Amara Dedića u 81. minuti sa oko 20 metara po sredini gola domaći golman je lako uhvatio. Portugal je pritiskao do kraja, ali je i naš tim imao dobru priliku, kada je rezervista Said Hamulić šutirao sa oko 18 metara u 89. minuti, ali je vratar Costa izbio u korner. Bruno je u trećem minutu sudijskog dodatka sa oko 14 metara pogodio za konačnih 3:0.

Izbornik BiH zbog ozljeda nije mogao računati na Radeta Krunića, Ermedina Demirovića i Dennisa Hadžikadunića, koji nisu bili na pripremama u Zenici, gdje će u utorak, 20. lipnja, na Stadionu “Bilino polje” ugostiti Luksemburg, dok je Benjamin Tahirović, također zbog ozljede, priliku protiv Portugala dobio s klupe.

Osim susreta BiH – Luksemburg, u utorak, s početkom u 20.45 sati, u istom terminu Island dočekuje Portugal te Lihtenštajn Slovačku.

Dnevnik.ba

Standings provided by Sofascore
27. travanj 2024 20:58