StoryEditor
oi u parizu

Poljska, Britanija, baltičke zemlje: Zabraniti sudjelovanje ruskim i bjeloruskim sportistima na Olimpijskim igrama

Piše fena  /  27.03.2023., 14:51h

Ruskim i bjeloruskim sportašima treba zabraniti sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. osim ako Moskva ne povuče svoje snage iz Ukrajine, tvrde Poljska, Velika Britanija i baltičke zemlje, uprkos tome što je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) rekao da im planira dopustiti da se natječu kao neutralni.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) sankcionirao je Rusiju i Bjelorusiju nakon invazije Moskve na Ukrajinu u veljači 2022., ali sada oklijeva u potpunosti isključiti njihove sportaše s Olimpijskih igara zbog straha od povratka bojkota iz doba Hladnog rata.

MOK je u siječnju priopćio da natjecatelji iz Rusije i Bjelorusije ako žele da osiguraju olimpijska mjesta to urade kroz azijske kvalifikacije i da se natječu kao neutralni sportaši u Parizu sljedeće godine.

- Čvrsto vjerujemo da sada nije vrijeme za razmatranje otvaranja puta ruskim i bjeloruskim sportašima za povratak na Olimpijske igre u bilo kojem statusu - rečeno je iz poljskog ministarstva vanjskih poslova u priopćenju objavljenom zajedno s Velikom Britanijom, Latvijom i Litvom i Estonijom, prenosi Reuters.

Smatra se da neutralni sportaši ne predstavljaju svoje nacije i njihovi uspjesi nisu popraćeni vijorenjem zastava ili sviranjem nacionalnih himni.

Predsjednik MOK-a Thomas Bach rekao je da to tijelo ne može biti sudac u globalnim političkim sporovima. Međutim, ovaj plan je naišao na protivljenje, s Njemačkom i drugima koji su se založili za održavanje zabrane.

- Iako MOK još nije donio konačne odluke, snažno ga potičemo da preispita svoje planove i vrati se izvornom dobro dokazanom stajalištu koje podržava međunarodna zajednica - stoji u poljskoj izjavi.

Podsjećamo da Rusija i Bjelorusija imaju na raspolaganju put naprijed za povratak svojih sportaša u međunarodnu sportsku zajednicu, naime okončanje agresorskog rata koji je pokrenula Rusija uz sudjelovanje Bjelorusije i vraćanje poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine unutar međunarodno priznatih granica.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 09:17