StoryEditor
generacijski talent

Pogledajte što s loptom radi Hajdukov 15-godišnji branič za kojeg PSG nudi milijune

Piše desk  /  12.11.2022., 12:27h

Luka Vušković (15), stoper Hajduka i lider juniorske momčadi, želja je PSG-a. Najbolji francuski i jedan od najbogatijih svjetskih klubova za Vuškovića nudi Hajduku četiri milijuna eura i bonuse od milijun eura. To piše Nicolo Schira, talijanski novinar specijaliziran za transfere, koji dodaje da Hajduk pregovara s PSG-om oko ovog transfera.

Luka, pet godina mlađi brat također stopera Marija, koji je prošle godine otišao u HSV, fenomen je iz Hajdukove omladinske škole. Ove sezone je priključen juniorskoj momčadi, premda je još debelo u kadetskim godinama, daleko mlađi od uzrasta u kojem je sada. Međutim, igrom i ponašanjem u nedavnom derbiju protiv vršnjaka iz Dinama dokazao je da mu je ondje mjesto. 

Dominirao je na terenu, na kojem se postavlja kao vođa kojeg slušaju tri godine stariji igrači. Ovo je važno naglasiti jer je navedena dobna razlika u mlađim kategorijama ogromna te se jako rijetko toliko mlađi igrač uopće priključi starijem uzrastu, a kamoli nametne kao autoritet i lider.

"Kompletan, dominantan i elegantan stoper, savršen je primjer klasičnog braniča koji zna s loptom. Ima vrlo dobar omjer tjelesne mase, fizičke snage, izdržljivosti i prirodne kondicije, zbog čega se ugodno osjeća u duelima. Može igrati kao desni i lijevi stoper u obrambenoj liniji s četiri igrača, ima vrlo dobru koordinaciju i rad nogu za igrača svoje visine", tako je Vuškovića opisao portal Football Talent Scout, prenosi Index Sport.

"Poznat je po osjećaju za prostor i razumijevanju igre. Vrlo sabrano djeluje u situacijama kad je pod pritiskom i voli širiti igru dalekometnim dijagonalama. Izrazito je dominantan u zraku, prijetnja protivničkim obranama u prekidima. Taktički je pronicljiv, a tehnički sposoban za igru u raznim sustavima. Zreo je za svoju dob i karizmatičan, ima predispozicije da u budućnosti bude kapetan. Precizan je izvođač jedanaesteraca", dodao je.

Vušković je oduvijek odskakao od vršnjaka. Kako konstitucijom, jer je već kao 14-godišnjak bio visok 193 centimetra, tako i kvalitetom. Stasiti i snažni stoper koji je počeo kao defenzivni veznjak je neprelazan u obrani, ali i sjajan s loptom. Međutim, dok stoperi koji znaju distribuirati i dobro proigravati jesu cijenjeni, ali nisu rijetkost, ono što Vušković uz to radi je raritet.

On je, naime, poznat po golovima iz jako velike daljine. S centra ili još dublje iz svoje polovice. Prije godinu dana je u utakmici kadetskog prvenstva Hrvatske zabio Interu s centra. Odande je vidio da je golman izašao i perfektnim udarcem zabio je gol sezone u svom uzrastu. 

Međutim, Luka Vušković je evidentno prerastao taj uzrast, pa je prije dva mjeseca priključen prvoj, seniorskoj momčadi i postao najmlađi igrač koji je ikada zaigrao za Hajduk. Doduše, ne u službenoj utakmici. Vušković, branič rođen 24. veljače 2007., ušao je u igru u 60. minuti prijateljske utakmice protiv Uranije u Baškoj Vodi. Hajduk je u susretu kojim je Urania proslavila 100 godina slavio 4:1.

Vušković je tako s 15 godina, sedam mjeseci i jednim danom postao rekorder splitskog kluba. U službenim utakmicama rekorder je Veljko Poduje, koji je 1922. godine u prvenstvu Splitskog nogometnog podsaveza zaigrao s 15 godina i 247 dana. Frane Matošić je 1935. godine nastupio sa 16 godina i 168 dana u prvenstvu Jugoslavije, a u HNL-u Hajdukov rekord sa 16 godina i 211 dana drži Josip Bašić.

Prošlog mjeseca pak Vušković je kao igrač juniorske momčadi Hajduka golom Gabali postao najmlađi strijelac Lige prvaka mladih. Nekoliko dana kasnije Vušković je zabio još jednu dalekometnu golčinu, čak spektakularniju od one prošlogodišnje. Na utakmici protiv juniora Istre iznenadio je golmana udarcem s čak 60 metara, duboko sa svoje polovice. 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 13:50