StoryEditor
velike promjene

Počinje nova era Milana. Ovako bi moglo izgledati prvih 11, napad je zastrašujući

Piše desk  /  16.06.2023., 13:03h

Nakon što je odradio financijski sjajnu prošlu sezonu, Milan je počeo pripremati kadar za sljedeću. Grupacija RedBird napravila je promjene u vrhu kluba pa su Paolo Maldini i Ricky Massara dobili otkaze na pozicijama direktora, a njihovu poziciju zauzeo je Geoffrey Moncada, dosadašnji šef skauta.

Osim Moncadinog promaknuća, Gerry Cardinale kao čelni čovjek RedBirda i veliki pobornik "Moneyballa", odlučio je stvoriti novu poziciju u klubu. Radi o mjestu savjetnika za kupovinu igrača, koje je povjerio Billyju Beaneu, tvorcu "Moneyballa" kao ideje i čovjeku koji je revolucionizirao način na koji se dovode igrači u bejzbolu, prenosi Index.

Grade momčad na ideji kojom je provedena revolucija u bejzbolu

Najkraće moguće objašnjenje "Moneyballa" bilo bi da je cilj za što manje novca dovesti što boljeg igrača, a to se pokušava koristeći napredne analitičke modele kako bi se što preciznije vrednovale kvalitete željenih igrača. Cilj je, dakle, smanjiti utjecaj subjektivne procjene skauta u procesu ocjenjivanja igrača.

U bejzbolu se to pokazalo vrlo učinkovitim, a i u nogometu neki klubovi poput Brentforda i Midtjyllanda rade vrlo uspješno. Tek preostaje vidjeti je li moguće takav model implementirati u klubu koji se bori za najveće uspjehe u nogometu, ali ako to itko može, onda su to RedBird i Billy Beane.

Prošlo je sada već neko vrijeme otkako su svi spomenuti počeli raditi na provođenju svojih ideja u Milanu pa se iskristalizirao i popis igrača koje bi voljeli ovog ljeta dovesti u klub kao dio projekta.

Youri Tielemans i Evan Ndicka su im zasad pobjegli, zamijenili su Leicester i Eintracht za Aston Villu i Romu, ali Milan je još uvijek u igri za niz igrača, ponajprije onih za koje ne mora platiti odštetu.

U zadnjoj liniji se ne očekuju velike promjene

Ovako to izgleda kada se želje Milana i mogućnosti na tržištu razlože po linijama. Samo jedna pozicija u momčadi je 100% sigurna, a to je ona Mike Maignana. Već se javilo nekoliko klubova koji bi ga voljeli kupiti, u čemu prednjači Chelsea, ali Milan je odmah odgovorio da Francuz nije na prodaju.

U obrani također ne bi trebalo biti velikih promjena. Davide Calabria siguran je kao prva opcija na desnom boku. Malick Thiaw i Fikayo Tomori su zasad planirani kao stoperi, ali očekuje se da bi jedan od njih, vjerojatno Tomori, mogao ispasti iz prvih 11.

Prvotni plan je bio da tu u momčad upadne Ndicka, ali on je odabrao Romu pa Milan sada mora odabrati sljedeću metu na toj poziciji. Na lijevom boku je neprikosnoven Theo Hernandez, još jedan od igrača za koje Milan odbija sve potencijalne udvarače.

Tonali je temelj vezne linije

U veznoj liniji su moguće veće promjene. Ozljeda Ismaela Bennacera ostavila je Milan s rupom u vezi najmanje do kraja tekuće sezone i tu se aktivno traži nogometaš koji bi stigao na poziciju osmice. Jedini siguran u veznoj liniji je Sandro Tonali, oko kojeg će se Milan i graditi u budućnosti.

Na Bennacerovo mjesto je trebao doći Tielemans, ali je on otišao u Villu pa se sada špekulira o nekoliko imena. Jedno od njih je Ruben Loftus-Cheek, 27-godišnji veznjak Chelseaja koji je otpisan u londonskom klubu. Maldini i Massara bili su duboko u pregovorima s Chelseajem oko njega, ali nakon njihovih otkaza nije jasno je li on i dalje meta Milana.

Jedna od opcija za veznu liniju je i 21-godišnji Lazar Samardžić iz Udinesea, a navodno su već počeli pregovori klubova oko inicijalne visine odštete. No jedno ime je već osigurano. Uz Tonalija, sigurni član vezne linije u sljedećoj sezoni bit će japanski nogometaš Daichi Kamada.

On je besplatno stigao iz Eintrachta i trebao bi igrati u veznoj liniji, ispred dvije osmice, a iza krilnih igrača i napadača. Kamadu bi mogli koristiti i na krilu, ali to je malo vjerojatno s obzirom na mete koje Milan ima za taj dio momčadi.

Moguće je da ćemo u Milanu gledati zastrašujući napad

Najveći problem Milana već nekoliko sezona je pozicija desnog krila, a novo vodstvo odlučno je u tome da taj problem riješi već u svom prvom prijelaznom roku. Dva su kandidata za poziciju desnog krila - Samuel Chukwueze iz Villarreala i Christian Pulisic iz Chelseaja.

Obojica su zainteresirana za dolazak, ali još nije jasno može li Milan izvesti taj transfer s financijske strane jer bi kombinacija odštete i plaće kod obojice mogla biti pozamašna. U svakom slučaju, pregovori su u tijeku.

Što se lijevog krila tiče, tu je nedodirljiv Rafael Leao, koji je nedavno potpisao novi ugovor i bit će glavna zvijezda Milana u sljedećoj sezoni. Preostala je još pozicija centralnog napadača. Za nju će konkurirati Olivier Giroud kao i ove sezone, ali traži se prvi napadač.

Želje Milana su Marcus Thuram, koji bi došao kao slobodan igrač iz Borussije Mönchengladbach, i Gianuca Scamacca iz West Hama. Čini se da će Scamaccu oteti Roma pa bi se Milan morao po svaku cijenu okrenuti Thuramu. Kad bi se sve želje Milana ostvarile, momčad bi izgledala znatno bolje nego ove sezone, a napad bi bio posebno zastrašujući.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 13:56