StoryEditor
slavni rus ispričao anegdotu:

"Petrović mi je stavio ruku na rame i rekao na ruskom ´ne, ja ću´, vratio se sa sandukom piva i paketom Napoleona..."

Piše desk  /  16.11.2022., 08:32h

Anegdota o tome kako je hrvatski velikan čestitao reprezentaciji Sovjetskog Saveza na pobjedi u finalu OI

 Poznati ruski sportski liječnik Vasilij Avramenko ispričao je u razgovoru za Sport Express anegdotu o tome kako je hrvatski košarkaški velikan Dražen Petrović čestitao reprezentaciji Sovjetskog Saveza na pobjedi u finalu Olimpijskih igara u Seulu. Avramenko je te 1988. godine bio liječnik košarkaške vrste SSSR-a koja je u utakmici za zlato nadigrala velikog rivala Jugoslaviju sa 76:63. Dražen je s 24 poena bio prvi strijelac utakmice, ali nije to bilo dovoljno protiv velikog suparnika u čijim je redovima briljirao legendarni Arvydas Sabonis s 20 koševa i 15 skokova.

- Kad je utihnulo slavlje u svlačionici, otišao sam na doping-kontrolu sa Sabonisom, Tihonenkom, Kurtinaitisom i Marčiulionisom. Sjedio sam tamo dva sata. Iz jugoslavenske momčadi su tamo bili Dražen i još netko. U Olimpijsko selo smo se vraćali svi zajedno, istim minibusom. Kurt mi je u jednom trenutku šapnuo "zamoli vozača da stane pored trgovine, kupit ćemo pivo" - započeo je Avramenko.

- Autobus je stao i krenuo sam prema izlazu kad mi je odjednom Petrović stavio ruku na rame i rekao na ruskom "ne, ja ću". Vratio se sa sandukom piva i paketom Napoleona. Predao je to Sabasu i rekao "čestitamo".

Između dvojice velikih košarkaša uvijek je vladalo rivalstvo, ali i međusobno poštovanje.

- Kad je Petrović poginuo u prometnoj nesreći, njegova je majka nazvala Sabonisa i zamolila ga da joj, ako ima, pošalje zajedničke fotografije s Draženom. Sabas se obratio meni, pronašao sam neke slike i poslao ih - zaključio je Avramenko, prenose Sportske novosti.

Dnevnik.ba

04. veljača 2023 11:04