StoryEditor
euro 2024.

Ovo su potencijalni protivnici Vatrenih na Euru: O utakmici s Armenijom uvelike ovisi ždrijeb

Piše desk  /  20.11.2023., 14:31h

Hrvatskoj tri boda nedostaju da se plasira na 13. od mogućih 15 velikih natjecanja od samostalnosti. Ako Wales remizira s Turskom, bit će "vatrenima" dovoljan i bod, a ako Turska pobijedi, kvalificirat će se na Euro i s porazom od Armenije.

No nije ta utakmica bitna samo zbog plasmana, već i ždrijeba završnog turnira. Koji bi mogao odrediti put izabranika Zlatka Dalića do velikog rezultata.

Osim Hrvatske ili Walesa, još su tri nepoznanice prije ždrijeba dodatnih kvalifikacija u četvrtak oko izravnih putnika u Njemačku. I one mogu imati utjecaj na jakosnu skupinu "vatrenih", prenose 24sata.

Kako se određuju jakosne skupine i tko su nositelji?

Uefa rangira reprezentacije prema učinku u kvalifikacijama. Nositelji su redom velesile, domaćin Njemačka, stopostotni Portugal i Francuska uz Španjolsku i Belgiju, a vrlo vjerojatno i Englesku.

Kad bi danas završile kvalifikacije, Hrvatska bi bila u trećoj jakosnoj skupini u kojoj su definitivno Škotska i Slovačka, a moguće i Nizozemska, Srbija i Italija. Te selekcije ne bi mogle igrati protiv "vatrenih".

U drugoj skupini sigurni su Mađarska i Austrija, a zasad su i Turska, Danska, Albanija i Rumunjska. Hrvatska će zamijeniti Tursku ako pobijedi Armence, a Turci svladaju Velšane. Na prvu, čini se kako bi mjesto u trećem bubnju moglo biti povoljnije po "vatrene" nego u drugome.

Najslabiju jakosnu skupinu činit će tri reprezentacije koje se plasiraju putem play-offa i koje neće biti poznate u vrijeme ždrijeba (utakmice su krajem ožujka), kao i tri drugoplasirana s najslabijim učinkom. Zasad su to Slovenija, Češka i Švicarska.

Hrvatska će pobjedom nad Armenijom sigurno ostati u trećem bubnju, a remijem ili porazom, ako tad prođe na Euro (što bi značilo da Wales nije pobijedio), riskira da završi u četvrtom bubnju i ima najteži ždrijeb.

Ovo je trenutačno stanje:

A ovako bi moglo biti na kraju prema projekcijama:

Tko će u play-off?

Dvanaest reprezentacija borit će se za preostala tri mjesta u ždrijebu kroz tri mini-turnira na idućem okupljanju u ožujku. Zasad su tamo sigurni Poljska iz Lige A, Izrael i BiH iz Lige B te Gruzija, Grčka i Luksemburg iz Lige C.

Kad bi kvalifikacije završile u ovom trenutku, parovi play-offa bili bi Poljska - Estonija (koja bi se pridružila iz Lige D) i Wales - Finska/Island/Ukrajina, a pobjednici bi razigravali za Euro. U drugom dijelu ždrijeba igrali bi Izrael protiv Ukrajine ili Islanda te BiH protiv Finske ili Ukrajine, dok bi u Ligi C razigravali Gruzija - Luksemburg i Grčka - Kazahstan.

27. travanj 2024 09:49