StoryEditor
liga prvaka

Ovo je najtrofejnija momčad u povijesti Lige prvaka, u njoj i dvojica Hrvata

Piše desk  /  23.02.2022., 18:42h
Chelsea je u utorak pobijedio Lille 2:0, što znači da je sastav trenera Thomasa Tuchela na dobrom putu da se plasira među osam najboljih klubova Europe. Uspije li preskočiti sve stepenice, a to zasigurno neće biti lako, aktualni prvak mogao bi obraniti naslov prvaka i tako se približiti Real Madridu, koji je između 2016. i 2018. godine triput osvajao elitno natjecanje.

Uz madridski klub, triput zaredom do finala uspijevali su doći samo Milan između 1993. i 1995. te Juventus između 1996. i 1998. godine. Gledamo li pak po igračima, najviše nastupa u finalima imaju Paolo Maldini i Cristiano Ronaldo, po šest, piše Index.

image

Najtrofejnija momčad Lige prvaka

TWITTER -

Ronaldo rekorder s pet naslova

No ono što se najviše pamti su, naravno, osvojeni naslovi prvaka. Na društvenim mrežama pojavila se grafika jedanaestorice igrača koji minimalno jednu prostoriju mogu ispuniti trofejima. Na njoj su vratar Keylor Navas (3 titule), Marcelo i Dani Carvajal kao bekovi (4) te stoperi Raphael Varane i Gerard Pique (4). 

Trojac u sredini čine Luka Modrić, Casemiro i Mateo Kovačić. Oni također imaju po četiri titule. U napadu su, očekivano, Lionel Messi i Ronaldo, koji imaju četiri odnosno pet titula, a na lijevome krilu smjestio se Gareth Bale, također s četiri. Očigledno, važno mjesto u statističkim rubrikama glede naslova zauzimaju hrvatski reprezentativci.

Dok ih je Modrić sve uzeo noseći dres Reala, Kovačić, njegov svojevrsni nasljednik u reprezentaciji, trima madridskim dodao je prošlosezonski Chelseajev. Rekordera Ronalda, koji je pehar Lige prvaka podizao s Realom i Manchester Unitedom, teško je opet zamisliti kao osvajača.

Portugalac je s mančesterskim klubom daleko od statusa favorita Lige prvaka. A ni godine mu ne idu u prilog. Među onima koji bi se mogli izjednačiti s njime na vrhu jesu baš Modrić i Kovačić. Hrvatski veznjaci ove su sezone i dalje u igri za naslov. Real ne stoji baš najbolje ni po formi, ali ni nakon minimalnog poraza od PSG-a. K tome, Modrić je u godinama u kojima se razmišlja o mirovini.

Kovačić najbliži petoj Ligi prvaka

Stoga ostajemo na Kovačiću, koji je, naveli smo, na pragu izbacivanja francuskog predstavnika. Za razliku od Modrića, Kovačić je s 27 u najboljim igračkim godinama. Otkako je u Chelseaju, a posebice od trenutka dolaska njemačkog stratega Tuchela, Kovačić igra svoj najbolji nogomet.

Kao generacijski talent 2013., tada 19-godišnjak, napustio je Dinamo i potpisao s milanskim Interom. Njegov je potencijal bio očigledan, ali ga u Serie A nije u potpunosti prezentirao. Neovisno o tome, 2015. došla je i prihvaćena je ponuda Reala. S madridskim klubom je osvojio sve što se moglo, i to na impresivan način, ali bio je daleko od najvažnijeg kotačića slavnog španjolskog kluba.

Treći veliki kolektiv u njegovoj karijeri bio je Chelsea. Potpunom afirmacijom i hvalospjevima, kako domaćih tako i britanskih medija, konačno su ga prihvatili i navijači hrvatske reprezentacije koji su mu predbacivali manjak samopouzdanja.

Taj nedostatak danas gotovo ne postoji. A uz financijsku podršku predsjednika Chelseaja Romana Abramoviča te odličnog trenera kakav Tuchel jest, itekako je zamislivo vidjeti Kovačića kako peti put slavi naslov u Ligi prvaka.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 21:09