StoryEditor
nestvarno

Ovaj podatak potvrđuje kakvu nogometnu velesilu je stvorio Zlatko Dalić

Piše Desk  /  17.11.2021., 18:48h
Kad se pogledaju sve te nacije koje u ovoj godini morale izboriti najveće nogometno, ali i sportsko, natjecanje na svijetu, vatreni su imali najmanji "bazen" iz kojeg bi stvorili takvu nacionalnu momčad.

Na Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru iduće godine zasad se plasiralo 13 reprezentacija, što podrazumijeva i domaćina koji nije morao prolaziti zahtjevne kvalifikacije, piše Večernji.hr.

Među njima je i Hrvatska, a u tom se društvu ističe po jednom zanimljivom detalju... Naime, kad se pogledaju sve te nacije koje su kroz niz utakmica u ovoj godini morale izboriti najveće nogometno, ali i sportsko, natjecanje na svijetu, vatreni su imali najmanji "bazen" iz kojeg bi stvorili takvu nacionalnu momčad.

A to je bilo bitno u trenucima kad se prolazila smjena generacije, velike generacije koja se okitila svjetskim srebrom 2018. u Rusiji. Dakle, u Katar idu Njemačka, Danska, Brazil, Francuska, Belgija, Španjolska, Srbija, Engleska, Švicarska, Argentina i Nizozemska.

Uz Hrvatsku, državu s najmanjim brojem stanovnika od svih navedenih!

Prema posljednjim podacima, Hrvatska broji 4.047.000 stanovnika, što je manje od svih trenutno plasiranih nacija. Ruku na srce, Katar broji 2,88 milijuna stanovnika, ali teško je vjerovati da bi se plasirao na prvenstvo da je morao prolaziti kvalifikacije.

Također, jedine nacije s manje stanovnika eventualno bi mogle biti Wales (3,13 milijuna) i Sjeverna Makedonija (2,08 milijuna), ukoliko prođu dodatne kvalifikacije.

Odnosno, mogao bi to biti Urugvaj (3,44 milijuna) ako se domogne barem petog mjesta u južnoameričkim kvalifikacijama pa time izbori dodatne kvalifikacije. Zasad je na sedmom mjestu. Na prošlom prvenstvu najmanje stanovnika brojali su Island (366.000) i spomenuti Urugvaj.

Najviše stanovnika u Rusiji brojao je Brazil (212 milijuna), a dogodine bi to trebale biti Sjedinjene Američke Države (329,5 milijuna). Jasno je već prema tome koliku ulogu u hrvatskoj sportskoj stvarnosti čini nogomet.

Nije neuobičajeno da stanovništvom male zemlje ostvaruju uspjehe, no najčešće se on proteže kroz generaciju koja odskače.

Vatreni su u kontinuitetu "tu", a nakon srebra je izbornik Zlatko Dalić morao promijeniti veći dio momčadi i svejedno pronašao dobitnu formulu. Kao što je novinar Tomislav Dasović naveo nakon velike pobjede na Poljudu, Dalić je u nekoliko navrata kroz protekle četiri godine ispisivao povijest hrvatskoga nogometa.

Najprije je Hrvatsku iz praktički nemoguće situacije odveo na Svjetsko prvenstvo u Rusiju, potom je tamo doživio emotivnu katarzu s finalom, Modrićevom Zlatnom loptom, svojom kandidaturom za najboljega trenera svijeta, a kao vrh vrhova ruske epopeje dogodilo mu se pršteće euforično ljetno buđenje nacije zaluđene nogometom.

Slike spektakularnoga dočeka vatrenih u Zagrebu, pred pola milijuna ljudi, obišle su svijet, a Hrvatska je, barem na mjesec dana, bila najsretnije mjesto na svijetu.

Tu nije stao pa je u sljedeće tri godine još više obogatio izbornički opus. Naime, taj je promućurni Livnjak upravo postao prvi izbornik koji je hrvatsku nogometnu reprezentaciju odveo na čak dva Svjetska prvenstva, odnosno na ukupno tri velika natjecanja: SP 2018., EP 2020., SP 2022.

Također, Hrvatska je u tri godine, iz različitih razloga i situacija, ostala bez čak 14-orice srebrnih junaka iz Rusije; Subašića, Lovre i Nikole Kalinića, Jedvaja, Ćorluke, Vrsaljka, Pivarića, Strinića, Rakitića, Badelja, F. Bradarića, Rebića, Pjace i Mandžukića, odnosno ostala samo na njih devet: Livakoviću, Lovrenu, Vidi, Ćaleti-Caru, Perišiću, Modriću, Brozoviću, Kovačiću i Kramariću.

I takav, nezabilježen odljev igrača u tako kratkom razdoblju, Dalić je s Hrvatskom prošao bezbolno. Najprije jedne uspješne kvalifikacije, pa zatim osmina finala Eura, pa druge uspješne kvalifikacije.

Samo od plasmana na velika natjecanja HNS je u Dalićevoj eri inkasirao 20-ak milijuna eura. Nije ni to sve, hrvatske mlade selekcije pod ravnanjem Igora Bišćana i Josipa Šimunića briljiraju u kvalifikacijama za europska prvenstva na kojima se žele natjecati i sve to dokaz je da neće Katar biti posljednja stanica za vatrene, dapače, čini se da je bar desetak godina već u ovom trenutku osigurano u tom smislu.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 13:46